13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRNutriţionistul, medic sau afacerist? De ce nu apelează românii la nutriţionist

Nutriţionistul, medic sau afacerist? De ce nu apelează românii la nutriţionist

În România, ideea de dietă personalizată sau de colaborare cu un medic nutriţionist este încă în dezvoltare, iar cele mai multe persoane cu probleme de greutate apelează la diete populare pe internet sau la medicamente şi suplimente luate fără nici un fel de monitorizare.

“Ideea de colaborare cu medicul este mai greu acceptată de către pacient, care se aşteaptă de cele mai multe ori să primească un set de reguli rigide, cu un meniu monoton, repetitiv, contra unei sume substanţiale de bani. Ei bine, lucrurile nu sunt chiar aşa, întrucât el poate fi parte activă a dietei sale, contribuind la deciderea strategiilor de slăbire, ajutând medicul să înţelegă care sunt greşelile cele mai frecvente pe care le face şi primind ulterior noţiuni despre ce ar însemna un stil de viaţă sănătos, dar adaptat lui, vieţii, programului, posibilităţilor, afecţiunilor şi nu în ultimul rând, preferinţelor lui”, declară Luiza Pîrvu, consultant în nutriţie.

“Cred că din comoditate sau din lipsă de informaţie oamenii apelează la o dietă sau altă, fără a-şi cunoaşte propriul corp, fără a şti dacă acea dietă e potrivită sau nu pentru ei. E mult mai uşor să găseşti pe Internet o dietă şi să o aplici decât să faci o vizită la nutriţionist, unde mai trebuie să şi plăteşti consultaţia. Însă efectele adoptării unor diete nepotrivite nu intarzaie să apară, mai devreme sau mai târziu”, avertizează Alexandra Iliuţă, trainer şi consultant de sănătate.

“Dietetică poate fi privită şi ca o afacere, fiind destul de profitabilă, dar din punctul meu de vedere, satisfacţia de a ajuta un pacient să scadă în greutate, de a-i modifica stilul de viaţă şi de a-l face să se poată privi din nou în oglindă cu admiraţie, ar trebui să primeze pentru un medic“, spune Luiza Pîrvu, consultant în nutriţie.

Riscurile dietelor populare

Nutriţioniştii avertizează că dietele populare nu beneficiază de avantajele personalizării şi pot influenţa în rău starea de sănătate.

“Pot să apară carenţe de vitamine şi minerale, cu consecinţe uneori dezastruoase: căderea părului, oboseală şi lipsă de energie, scăderea libidoului, ulcer gastro-duodenal, constipaţie, somnolenţă, dificultăţi de învăţare şi de atenţie, etc. Cel mai întâlnit efect negativ al dietelor în general este yo-yo-ul, când după o scădere ponderală se revine (uneori depăşeşte) greutatea anterioară. Acest proces apare datorită scăderii catabolismului (“arderile”) în timpul dietei, urmată de o alimentaţie cvasi-normală (sau uneori “de compensare “a poftelor şi restricţiilor din timpul dietelor) care va conduce la exces ponderal rapid”, afirmă Luiza Pîrvu, consultant în nutriţie.

Medicii susţin că ideea de dietă ar trebui înlocuită cu un stil de viaţă sănătos, care are ca efecte nu doar slăbirea, ci şi prevenirea bolilor cronice.

“Din punctul meu de vedere, trebuie să ieşim din ideea de dietă şi să începem să ştim ceea ce mâncăm. Toată lumea ţine diete, dar nimeni nu ştie ce mănâncă. Ori după ce ai terminat dietă…te întorci la vechile tale obiceiuri şi rezultatele ajung pe geam. Pentru că dieta trebuie să fie ceva cu care să poţi trăi pentru toată viaţa, nu ceva ce ai ţinut 30 zile că să slăbeşti câteva kilograme, iar apoi să te bagi în torturi şi prăjituri”, afirmă medicul Andrei Laslau.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă