15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăGDPRNumărul cazurilor de boli tropicale este în creştere în România

Numărul cazurilor de boli tropicale este în creştere în România

Medicii infecţionisti avertizează că numărul cazurilor de boli tropicale precum malarie, febră neagră şi febra Dengue, este în creştere şi recomandă celor care intenţionează să călătorească sau să lucreze în ţări unde pot lua astfel de maladii să se informeze pentru a primi medicaţia preventivă, relatează Mediafax.

“Oricine se poate îmbolnăvi de malarie, febră neagră sau febră Dengue pentru că maladiile sunt transmise prin înţepături ale unor insecte, precum muşte şi ţânţari. De altfel, la noi, numărul cazurilor de malarie s-a triplat de la un an la altul. Este bine să se ştie că înainte de a pleca într-o ţară cu astfel de maladii trebuie să se facă o consiliere medicală specializată, individualizată în funcţie de persoană, de afecţiunile fiecăruia şi de starea fiziologică, pentru a cunoaşte riscurile şi dacă este indicat să se călătorească în zona respectivă”, a declarat, marţi, dr. Simin Aysel Florescu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”.

Ultimul caz de malarie din România este cel al unui bărbat de 30 ani, care lucra de opt luni, ca electrician, în Guineea Ecuatorială, ţară unde lucrează sute de români. Acesta lucra cu alţi 90 de români la construirea unui hotel de lux pentru preşedintele Republicii Guineea Ecuatorială. În urmă cu o săptămână el s-a îmbolnăvit de malarie după ce a fost înţepat de ţânţarul anofel. Febra s-a declanşat cu febră, frisoane, dureri de cap şi stări de rău.

Anual, în România sunt înregistrate în medie 30 de cazuri de malarie.

Malaria nu este însă singura boală de import. Dinspre Asia de Sud, din ţări precum India, Pakistan, romanii pot aduce holera, iar din Japonia şi America de Sud diverse tipuri de febră hemoragică, explică medicii. De asemena, se pot îmbolnăvi şi cei care călătoresc în ţările europene cu ieşire la Marea Mediteraneană

Anual, în medie, cinci români sunt diagnosticaţi cu leishmaniaza sau febra Neagră, o boala transmisă doar prin înţepătura unei insecte de nisip.

Medicii susţin că oamenii ar trebui informaţi despre aceste riscuri şi de agenţiile de turism care, de multe ori, ocolesc o astfel de informaţie.

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” sfătuieşte oamenii care călătoresc ca, imediat ce îşi aleg destinaţia, să-şi programeze o întâlnire cu un medic infecţionist, întrucât sunt cazuri când se impune un anumit tratament înainte de plecare.

Alerte medicale au fost date de autorităţile sanitare europene şi pentru alte destinatii exotice. Astfel, turiştii care merg în Maldive şi Bahamas s-ar putea îmbolnăvi de febra Dengue, o boală infecţioasă produsă de un virus care se transmite la om prin muşcătura unui ţânţar infectat din specia Aedes.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Parchetul European face percheziții la Botoșani într-un dosar de fraudă cu fonduri europene

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din judeţul Botoşani, inclusiv în instituţii publice, în cadrul unei...

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă