23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRMinisterul Sănătăţii: Nu eliminăm medicamentele generice din lista compensatelor

Ministerul Sănătăţii: Nu eliminăm medicamentele generice din lista compensatelor

Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că nu şi-a exprimat în niciun moment intenţia de a elimina medicamentele generice din lista compensatelor, principalul obiectiv fiind reactualizarea listei, pentru creşterea accesului pacienţilor la medicamente inovatoare.

MS dezminte informaţiile apărute în presă conform cărora “ar lua în considerare scoaterea medicamentelor generice din lista de medicamente compensate şi respectiv limitarea accesului populaţiei la medicamente cu preţ accesibil”, transmite Mediafax.

Instituţia precizează că politica publică în ceea ce priveşte compensarea medicamentelor este făcută de MS în numele Guvernului României, şi nu de reprezentanţii altor instituţii.

“MS doreşte să încurajeze consumul de medicamente generice, conform obiectivelor asumate, dar şi acordului cu organismele financiare internaţionale. În acest sens, Ministerul Sănătăţii subliniează încă o dată intenţia de a introduce pe reţeta compensată, începând cu viitorul contract cadru, medicamentul de referinţă, astfel încât pacientul să fie corect informat şi să aibă posibilitatea de a-şi alege medicamentul cel mai ieftin. Ministerul Sănătăţii nu şi-a exprimat în niciun moment această intenţie vehiculată în mass-media de a elimina medicamentele generice din lista de medicamente compensate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, principalul obiectiv în ceea ce priveşte reactualizarea listei de medicamente compensate îl reprezintă creşterea accesului pacienţilor români la medicamente inovatoare conform noilor tehnologii, mai ales în patologiile la care acestea pot contribui la o ameliorare a stării de sănătate.

“În consecinţă, Ministerul Sănătăţii va acţiona în continuare potrivit prevederilor din Programul de Guvernare”, se mai arată în comunicat.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a precizat anterior, tot joi, că scoaterea medicamentelor ieftine din sistemul de compensare va avea efecte catastrofale asupra pacienţilor şi producătorilor locali de medicamente.

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă