7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăGDPRHipertensiunea arterială, ucigaşul silenţios al vârstnicilor şi nu numai

Hipertensiunea arterială, ucigaşul silenţios al vârstnicilor şi nu numai

Hipertensiunea arterială evoluează frecvent silenţios, fără semne sau simptome care să alerteze pacienţii asupra prezenţei bolii. Din acest motiv este importantă măsurarea la intervale regulate de timp a tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială este deseori numită „ucigaşul silenţios” deoarece nu are manifestări specifice care să poată fi recunoscute de pacient. De obicei, descoperirea acestei afecţiuni este întâmplătoare şi nu se poate preciza cu exactitate de cât timp pacientul este expus la valori crescute ale presiunii arteriale.

Ameţeşti când te ridici din pat? S-ar putea să ai probleme cu inima!

Hipertensiunea arterială este foarte periculoasă deoarece amplifică efortul efectuat de inimă, conducând la creşterea riscului de apariţie al infarctului de miocard, al accidentului vascular cerebral sau al insuficienţei cardiace. Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc major şi în declanşarea insuficienţei renale cronice, o maladie care afectează tot mai multe persoane pe glob.

Descoperirea şi tratarea din timp a valorilor crescute ale tensiunii arteriale poate preveni complicaţiile cardiovasculare. Din acest motiv se recomandă verificarea periodică a valorilor tensionale chiar şi pentru persoanele sănătoase, mai ales că procedura este rapidă şi nedureroasă.

Tensiunea arterială, mai ridicată la persoanele în vârstă

Tensiunea arterială este caracterizată prin două valori. Prima – mai mare – se numeşte tensiune sistolică, a doua – mai mică – se numeşte tensiune diastolică. Diferenţa între cele 2 valori trebuie să fie aproximativ 40 – 50 mmHg.

Valoarea tensiunii arteriale depinde foarte mult de vârstă, de flexibilitatea vaselor, de densitatea sângelui, de poziţia din timpul măsurării (dacă persoana stă în picioare, este aşezată sau culcată) şi alţi factori. Activitatea fizică influenţează de asemenea tensiunea: la solicitare creşte, la odihnă scade.

Factorii de risc cardiovascular: mituri şi percepţii greşite. Tu cât eşti de expus?

Tensiunea arterială se schimbă odată cu trecerea anilor. La persoanele cu vârstă înaintată tensiunea arterială este mai ridicată ca urmarea a artero-sclerozei care afectează vasele de sânge. Acestea devin mai groase şi mai puţin flexibile, dar modificarea nu este neapărat patologică: prin tensiune arterială mai ridicată organismul compensează pierderea flexibilităţii vaselor datorate vârstei.

O problemă de sănătatea publică

Hipertensiunea arterială este o importantă problemă de sănătate la nivel mondial. Potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate, se estimează că în lume există peste 1 miliard de oameni care suferă de hipertensiune şi că cel târziu în anul 2025 numărul persoanelor care vor avea această boală va ajunge la 1,56 miliarde. În ceea ce priveşte situaţia din România, prevalenţa hipertensiunii arteriale este de peste 40% în rândul populaţiei adulte, iar controlul tensiunii arteriale la hipertensivii trataţi este sub 10%.

În acest context alarmant pentru sănătatea publică, câţiva specialişti au înfiinţat Societatea Română de Hipertensiune, o organizaţie care să dezvolte programe de instruire intensivă pentru specialişti şi care să susţină campanii de informare şi educare cu privire la importanţa depistării precoce şi a tratamentului adecvat în hipertensiune arterială, în rândul publicului larg.

Strategii pentru păstrarea tensiunii arteriale în limite normale

„Societatea Română de Hipertensiune, deşi constituie un proiect tânăr, are ambiţia unei instituţii mari. Încă de la înfiinţare, obiectivul primar al acesteia a fost să devină un liant între specialiştii din ariile medicale care se ocupă de hipertensiunea arterială: medicina internă, cardiologia, diabetologia şi nutriţia, neurologia, nefrologia, endocrinologia, medicina generală, pediatria şi chiar ginecologia. Am pornit la drum cu elan şi cu proiecte îndrăzneţe, atât ştiinţifice, cât şi dedicate prevenţiei în rândul populaţiei” a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobanţu, preşedinte al Societăţii Române de Hipertensiune.

Ce pot face ca să scad valorile tensiunii arteriale?

Iată şase sfaturi simple care te pot ajuta să controlezi tensiunea arteriale, să previi apariţia bolilor cardiovasculare, să trăieşti sănătos şi să te bucuri mai mult de viaţă:

• Slăbeşte

• Fii activ

• Limitează consumul de sare

• Limitează consumul de alcool

• Renunţă la fumat

• Urmează tratament medicamentos pentru tensiune dacă acesta este prescris de medic.

Consumul redus de băuturi dulci scade tensiunea arterială

ATENŢIE

Puseurile de tensiune au câteva simptome specifice, precum dureri de cap, ameţeală, slăbiciune, tulburări de vedere şi auz, paloare.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă