14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRExerciţiu de sănătate: mersul pe jos

Exerciţiu de sănătate: mersul pe jos

Fara niciun dubiu, primavara a venit. Daca pana acum ne-a mai pacalit de cateva ori, facandu-ne sa credem ba ca vine, ba ca nu vine, iat-o acum instalata in toata splendoarea ei. Anotimpul asta nu inseamna doar vreme frumoasa, verdeata, flori. Inseamna si un nou start la sanatate. Cu atatea fructe si legume, cum sa nu vrei sa te hranesti sanatos? Cu asa o vreme frumoasa, cum sa nu ai chef de o plimbare, de o alergare, de un antrenament in aer liber?

 

Iti propun pentru primavara asta un exercitiu de sanatate: mersul pe jos. Nu te-ai fi gandit ca despre el vorbesc… De ce o astfel de propunere? Foarte simplu: pentru ca e atat de la indemana incat nu o vei putea refuza.

Daca te-as trimite la sala, ai putea spune ca nu ai timp sau bani pentru un abonament. Daca ti-as pomeni de cateva sporturi sau activitati din sfera asta ai invoca motivul banilor. Stiu, te inteleg. Dar daca spun mers pe jos, vei mai putea sa ma refuzi?
Desi primul gand te-ar putea impinge sa imi spui ca toata ziua mergi, alergi, lucrurile nu stau chiar asa. Cel putin nu pentru multa lume. Multi dintre noi ne trezim, ne suim in masina personala sau cea a transportului in comun (unde, daca nu stam pe scaun, tot stam, chiar si in picioare), ajungem la job, ne insurubam pentru cateva ore bune intr-un scaun alipit unui birou si ne afundam in munca. Munca de birou nu iti va da nicio sansa pentru a practica acest exercitiu de sanatate, mersul pe jos. Drumul spre casa va urma acelasi scenariu cu mici exceptii, in unele zile: mersul prin piata sau hypermarket… dar si in cazul acesta, masina va fi parcata cat mai aproape de locul aprovizionarii. Doar facem cumparaturi multe si grele! Prin urmare, nu avem parte de nicio miscare. Stop! De astazi ne vom pune picioarele la treaba. Vom merge si pe jos.

Mersul pe jos nu costa nimic (pentru el nu a venit criza), nu presupune pregatiri majore, planuri dinainte stabilite, itinerarii complicate. Iti ofera libertatea de a-ti alege momentul si locul pe care le doresti. Cum sa ii rezisti?

Nu este nevoie sa ii aloci un timp special. Daca nu ai timp de plimbari prin parc, sigur vei avea timp pentru doua statii de masina, hai, trei, batute cu pasul. Cand te intorci acasa de la job, cand mergi la piata sau cand vii de la cumparaturi care nu te incarca prea tare.

Daca timpul nu iti permite 30-60 de minute de plimbare zilnica prin parc, incearca sa iti organizezi programul de asa maniera incat la finalul zilei sa fi realizat totusi acest barem de miscare fizica. Beneficiile mersului pe jos sunt de necontestat. Sa le citim:

Mersul pe jos relaxeaza. Te ajuta sa uiti de problemele zilnice, iti diminueaza din tensiunea acumulata, te face mai calm. Nivelul de energie creste, stresul scade. Iar daca plimbarea ta are loc intr-un loc plin de verdeata, starea de bine va fi asigurata.

Mersul pe jos favorizeaza oxigenarea sangelui, imbunatind circulatia sanguina si irigarea organelor. Acesta este si motivul pentru care persoanelor care sufera de varice le sunt recomandate plimbarile pe jos.

Tensiunea arteriala scade, inima functioneaza mai bine, bolile cardiovasculare sunt prevenite sau ameliorate.
Mersul pe jos are efecte benefice pentru plamani dar si pentru sistemul digestiv. Cateva minute zilnice de mers pe jos vor insemna scaderea colesterolului rau, cresterea colesterolului bun. Capacitatea respiratorie este simtitor imbunatatita si odata cu aceasta oxigenarea intregului organism.

Aparitia diabetului este prevenita, stimularea metabolismului este sustinuta, sistemul imunitar intarit. Mersul pe jos mentine un picior frumos si o musculatura in forma, ajuta oasele sa ramana rezistente. Nu in ultimul rand, arde si ceva calorii. Numarul lor difera, ele depinzand nu doar de distanta parcursa, dar si de greutatea ta si de ritmul de mers.

Nu este obligatoriu ca ritmul de mers sa fie rapid. Important este sa nu exagerezi. Daca ai obosit, opreste-te din plimbare. E si maine o zi.

Ce ti-as mai putea recomanda? O incaltaminte confortabila pentru plimbarile tale, crema si ochelarii de soare (mai este putin pana la vara) si ceva timp liber.

Articole din aceeasi categorie:

http://www.121.ro/articole/art7502-exercitii-pentru-subtierea-bratelor.html Exercitii pentru subtierea bratelor

http://www.121.ro/articole/art7603-cum-sa-te-ingrasi-la-sala-de-fitness.html Cum sa te ingrasi la sala de fitness

Anca Tarin
Anca Tarinhttp://anca-tarin
Anca Tarin, redactor www.121.ro
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă