13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPREste bine să ne spălăm dinţii cu sare?

Este bine să ne spălăm dinţii cu sare?

Adriana Dragomir, Bucureşti: Aproape de fiecare dată după ce mă spăl pe dinţi îmi este foarte sete, senzaţie care persistă şi după ce beau apă. De ce? Cum aleg cea mai bună pastă de dinţi? Aş vrea să vă mai întreb dacă este bine să-mi spăl dantura cu sare. Mama mea are acest obicei şi spune că aşa făcea şi tatăl ei, care avea o dantură extrem de bună. Menţionez că am încercat şi eu să-mi spăl dinţii cu sare, dar îmi simţeam apoi gingiile inflamate, iar gustul era foarte greu de suportat.

 

Senzaţia de sete pe care o ai este dată de îndulcitorii pe care pasta de dinţi îi conţine: zaharină şi xylitol, ei constituind o mică parte din ingredientele unei paste de dinţi.

Trebuie să ştiţi că pastele de dinţi moderne conţin, în funcţie de rolul pe care îl îndeplinesc, mai multe ingrediente. Astfel, pentru cei care îşi doresc să aibă cât mai puţine carii, concentraţia de fluorură de zinc şi fluorură de sodiu este mai mare, iar pentru cei care folosesc paste de dinţi mai abrazive care curăţă placa bacteriană şi menţin suprafaţa dinţilor cât mai curată trebuie ştiut că acestea conţin fosfaţi şi carbonaţi.

Pe lângă aceste ingrediente, pastele de dinţi conţin şi aromatizanţi precum eucha­lipt, menthol, scorţişoară sau salvie, dar şi agenţi de legare şi conservanţi.

În privinţa sării, se poate spune că o putem folosi, însă nu mai mult de o dată pe săptămână, sarea curăţând ca şi bicarbonatul de sodiu. Ea dă un efect de albire, însă poate cauza inflamaţii şi leziuni gingivale şi poate crea sensibilitate prin subţierea smalţului dinţilor.

Scrieţi întrebările la care vreţi să aflaţi răspuns la adresa de mail viatalunga@romania­libera.ro sau pe adresa redacţiei: str. Nerva Traian nr. 3, bl. M 101, et. 4, sector 3, Bucureşti.

Sabina Miu, medic stomatolog la clinica Smile Dent din Bucureşti

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă