22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăGDPRDusul, refugiul unei microbacterii ce provoaca infectii pulmonare

Dusul, refugiul unei microbacterii ce provoaca infectii pulmonare

Capul dusului ofera mediul de dezvoltare ideal pentru o bacterie implicata in declansarea unor patologii respiratorii, potrivit unui studiu american, publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences si citat de Mediafax. Cercetatorii au analizat 50 de astfel de dispozitive din noua orase americane si au descoperit intr-o treime dintre acestea o prezenta semnificativa a microbacteriei "mycobacterium avium" (MAC).

Acest agent patogen comun gaseste un mediu prielnic in capul dusului, inmultindu-se in concentratii de 100 de ori mai mari decat in reteaua de apa a oraselor. "Daca stati cu fata sub dus, imediat dupa ce ati deschis robinetul, veti primi probabil o cantitate mare de MAC, iar acest lucru nu este bun pentru sanatate", a explicat microbiologul Norman Pace, de la Universitatea Colorado, unul dintre autorii studiului.

Echipa de specialisti de la aceasta universitate americana si-a inceput cercetarile dupa ce mai multe studii efectuate de medicii de la spitalul National Jewish din orasul american Denver au demonstrat prezenta unei legaturi intre cresterea recenta a infectiilor pulmonare non-tuberculoase si folosirea dusului, ca modalitate preferata de a face baie.

Persoanele cele mai expuse in fata acestui risc sunt femeile insarcinate, persoanele in varsta si cele al caror sistem imunitar este slabit din cauza unei maladii. Simptomele variaza de la oboseala accentuata la senzatia generala de ameteala, tuse seaca si persistenta si senzatia de sufocare.

Dispozitivele de dus analizate au provenit atat de la institutii publice, cat si din locuinte private, situate in diferite state americane. Potrivit autorilor studiului, echipamentele de dus din metal adapostesc concentratii mai mici de MAC decat cele fabricate din plastic. Ei recomanda totusi tuturor persoanelor sa lase apa sa curga timp de un minut inainte de a intra sub dus, pentru a diminua riscul de contaminare.

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Cod galben de inundații pe râuri din șase județe. HARTA

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis atenţionări Cod galben de viituri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, pentru râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă