De ce este bun sexul pentru sănătatea ta?

de Ioana Mareş , 04 august 2011

Românii fac sex de aproximativ trei ori pe săptămână, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România. Din păcate, de multe ori este vorba despre o partidă de sex pe fugă care nu durează mai mult de 10 minute şi de cele mai multe ori este în poziţia misionarului.

Totuşi,  vara, apetitul sexual creşte considerabil pentru că nivelul testosteronului se dublează, potrivit unei cercetări realizate de spitalui "Boston State" din America. Se pare că această modificare este cauzată de faptul că soarele declanşează producerea vitaminei D care stimulează producerea hormonului. De asemenea, sexul arde calorii, iar un studiu realizat luna aceasta a arătat că 87% dintre femei cred că sexul este cel mai bun mod de a face exerciţii fizice, potrivit Daily Mail.

Însă beneficiile sexului nu se reduc la pierderea caloriilor, pentru că o astfel de activitate te ajută să scapi de stres, să îţi măreşti imunitatea şi să trăieşti mai mult. Iată câteva motive pentru care sexul este bun şi pentru sănătatea ta:

1. Te anunţă când ar trebui să faci o vizită oftalmologului

Sexul relaxează muşchii şi scade tensiunea simţită în umeri, dar te ajută  şi să îţi dai seama dacă ai nevoie de ochelari, spune specialistul în sănătate sexuală de la spitalul Spire Liverpool, Arun Ghosh.
"Am avut pacienţi care se plângeau că nu mai văd bine după ce fac sex. Ce se întâmplă este că la fel ca oricare alt muşchi din corp, ochiul se relaxează şi lucrează la adevărata sa capacitate", afirmă Ghosh.

Aşadar dacă nu mai vezi bine după o partidă de sex, ar trebui să mergi la un control oftalmologic.

2. Protecţie împotriva bolilor cardiace

Sexul este o modalitate bună de a micşora riscul apariţiei unor boli cardiace. Cercetătorii de la Universitatea Queen din Belfast au descopeit că trei partide de sex pe săptămână înjumătăţeşte riscul de a face un infarct. Un alt studiu realizat în Israel a arătat că femeile care au două orgasme săptămânal aveau o şansă mai mică cu 30% să dezvolte boli de inimă, decât cele care nu au făcut sex sau nu au avut orgasm.

"Una dintre teorii spune că femeile care nu au orgasm sunt deprimate, stare care este corelată cu o posibilitate ridicată de a avea un infarct. În schimb, endorfinele create în timpul sexului neutralizează hormonul stresului din corp, hormon care este asociat cu bolile cardiace", potrivit terapeutului sexual Lisa Turner.

În privinţa celebrului clişeu despre infarctul în timpul sexului, terapeutul spune că reprezintă un risc foarte scăzut. Totuşi dacă ai peste 50 de ani şi nu ai o formă fizică tocmai bună, sexul este un risc pentru inima ta, la fel cum ar fi orice formă de execiţiu.

"Relaţile extraconjugale cresc riscul unui atac de cord. De fapt, aceste relaţii provoacă 75% dintre morţile în urma unui atac de cord, iar 90% dintre victime sunt oameni în vârstă. Combinaţia dintre mâncarea grasă, alcool şi relaţii sexuale cu un partener mai tânăr duce la declanşarea unei tensiuni în inimă", potrivit cardiologului Graham Jackson de la " London Bridge Hospital".

3. Sexul întăreşte oasele

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că o femeie care este la menopauză şi a întreţinut relaţii sexuale în fiecare săptămână are un nivel al estrogenului de două ori mai mare decât femeile abstinente.

Hormonul protejează oasele, iar lipsa acestuia după menopauză poate duce la declanşarea osteoporozei.

4. Te face mai fertil

"Sunt întrebat de multe ori dacă mărimea penisului afectează fertilitatea, vestea bună este că nu", spune specialistul în sănătate sexuală, Ghosh.

Însă fertilitatea unui bărbat este influenţată de cât de des face sex. Cu cât faci sex mai des, cu atât calitatea spermei tale este mai bună, potrivit doctorului.

5. Reduce riscul de a avea cancer de prostată

Bărbaţiii care au o viaţă sexuală regulată după vârsta de 50 de ani au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de prostată, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Nottingham.

"Motivu este că bărbatul îşi curăţă prostata foarte des. Legătura dintre sex şi dezvoltarea cancerului de prostată a fost făcută după ce un studiu a arătat că această boală apare foarte des în rândul călugărilor", spune Ghosh.

6. Te ajută să te laşi de fumat

O metodă simplă de a convinge un bărbat să se lase de fumat este de a-i prezenta efectul ţigărilor asupra penisului său. Astfel, fumatul poate cauza impotenţă şi micşorarea penisului.

În urma fumatului, penisul nu mai este oxigenat corespunzător, iar unele celule mor.  Se formează un ţesut cicatrizat care nu mai este atât de elastic în timpul unei erecţii.

De asemenea, fumatul provoacă disfuncţii erectile, întărirea arterelor şi influenţează în mod negativ circulaţia sângelui. Un studiu efectuat pe 7000 de bărbaţi din China a arătat că riscul impotenţei creşte în funcţie de numărul de ţigări fumate într-o zi.

7. Un sedativ natural

În cazul bărbaţilor, orgasmul aer acelaşi efect ca şi administrarea a 2-3 miligrame de Diazepam sau Valium.

"Diazepamul este un relaxant muscular, de aceea atât de mulţi bărbaţi aţipesc după ce au orgasm. Este într-adevăr un motiv biologic", potrivit doctorului Ghosh.

Şi femeiele beneficiază de efectele endorfinelor eliberate în timpul actului sexual. Aceşti hormoni ajută la tratarea depresiei şi îmbunătăţeşte starea de spirit.

"Una dintre endorfine este serotonina, cunoscut şi sub denumirea de "hormonul fericirii". Celălalt hormon crează senzaţia orgasmului pentru 5-10 secunde la bărbaţi şi 4-5 minute la femei, o stare excelentă pentru sănătatea mintală", spune Ghosh.

8. Protejează împotriva incontinenţei

Dacă o femeie este activă în timpul sexului atunci ea îşi va antrena muşchii pelvieni care controlează nevoia de a urina. Astfel, se va reduce riscul apariţiei incontinenţei, dar şi stresul legat de această boală foarte comună la femei.

"După ce nasc foarte multe femei nu au timp să facă exerciţii pentru muschii pelvieni, aşa că sexul este un mod natural de a face exerciţii", spune ginecologul Gillian Vanhegan.

9. Foloseşte-l şi la 80 de ani

Lipsa unui flux de sânge regulat la penis va duce, în timp, la moartea ţesutului. Astfel, un bărbat care nu face sex va fi predispus să dezvolte o disfuncţie erectilă.

"Nu este nici un motiv pentru care nu te poţi bucura de sex la o vârstă înaintată. Avem pacienţi de peste 80 de ani care iau Viagra sau alte tipuri de medicamente, iar studiile arată că o viaţă sexuală regulată prelungeşte viaţa, practic este vorba despre un alt mod de a face exerciţii. Se pare că există un mit potrivit căruia dacă treci de 65 nu mai poţi face sex, dar acest lucru nu este adevărat, spune Jackson.

10. Îmbunătăţeşte imunitatea

Cercetătorii de la Universitatea Wilkes susţin că studenţii care fac sex o dată sau de două ori pe săptămână au cu 30 % mai mulţi anticorpi decât cei care nu au relaţii sezuale.

Un alt studiu realizat în 2004 de cercetătorii germani a avut aceleaşi rezultate. Testele de sânge au arătat că bărbaţii care au orgasm au un nivel mai ridicat de celule care luptă împotriva infecţiilor.

 

 

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design