15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRCum tratezi nesuferitul urcior

Cum tratezi nesuferitul urcior

Urciorul este o boala infectioasa a glandelor sebacee localizate la nivelul pleoapelor. Poate fi usor de recunoscut. O umflatura la nivelul pleoapei superioare sau inferioare care se transforma intr-un abces rosu cu un punct galbui care va supura sau nu. Urciorul extern trece de la sine, spre deosebire de urciorul intern. Acesta se formeaza in interiorul peloapei. Poate disparea odata cu vindecarea infectiei sau poate provoca un chist ori un nodul cu lichid care va necesita interventia medicului. Fiind mult mai greu de tratat, acest urcior impune ajutorul medicului.

Cauzele aparitiei urciorului: stafilococul auriu, maini murdare, produse cosmetice vechi.
Cauza urciorului este, de obicei, stafilococul auriu, bacterie prezenta pe pielea noastra. In afara de aceasta cauza, transpiratia, poluarea, dar si obiceiul gresit de a pune mana la ochi, de a freca pleoapele, poate cauza aparitia urciorului. Mainile, desi curate in aparenta, pot ascunde bacterii care pot duce la infectarea pleoapei. Folosirea produselor cosmetice: mascara, tus pentru ochi, fard de pleoape poate de asemenea determina aparitia urciorului. Acestea pot irita pleoapa si o pot infecta daca sunt contaminate cu bacterii.

Simptome: roseata si inflamatia pielii, puroi, presiune, durere, stare generala proasta, febra.
Urciorul debuteaza cu o roseata dureroasa pe pleoapa de-a lungul liniei genelor, insotita de o senzatie de arsura. Pleoapa se inflameaza, suprafata ei devine intinsa, ochiul lacrimeaza. In stadiu avansat, suprafata inflamata se transforma intr-un abces dureros care colecteaza puroi. In aproximativ 3 zile punctul (capul) cu puroi se sparge. Este posibila si o stare generala de rau insotita de cresterea temperaturii. Probleme de vedere (aparitia unor pete), ochi umezi, dureri de gat, secretii nazale, greutate in a deschide ochii dimineata, durere la nivelul ochilor la expunerea la lumina. Urciorul se sparge, apoi puroiul este eliminat, inflamatia si durerea scad. Urciorul se vindeca. Daca puroiul nu se elimina spontan, medicul poate interveni printr-o mica incizie. Atentie! In cazul unei imunitati scazute, exista pericolul ca infectia sa se extinda la ochi.

Aceste simptome dureaza 3-4 zile, vindecarea intervenind abia dupa aproximativ doua saptamani de la aparitia urciorului. Infectiile prelungite pot duce la complicatii precum cicatrizarea corneei, slabirea vederii sau chiar orbire.

Tratamentul urciorului – comprese calde, picaturi, unguente
Urciorul netratat va trece in 7-10 zile. Este important sa stii ca nu trebuie sa actionezi singur asupra lui.
Compresele umede, calde – nu fierbinti sau reci – din panza sau tifon aplicate pe pleoapa de 3-6 ori pe zi, cate 10 minute, precum si instilatiile cu solutii antiseptice vor grabi vindecarea. Compresele din patlagina si soc vor fi calde, cele din musetel reci. Se mai pot aplica comprese de ceai negru. Compresele cu infuzie de seminte macinate de in (o lingura de seminte la o cana de apa) aplicate pe urcior grabesc colectarea puroiului.

Vizita la medicul de specialitate este obligatorie daca urciorul este foarte dureros sau creste prea repede, daca ai probleme de vedere, daca roseata depaseste pleoapa sau daca starea lui nu se amelioreaza dupa cele trei zile de tratament ambulator.

Tratamentul urciorului consta in: picaturi cu antibiotice si anti-inflamatorii, aplicarea unor unguente prescrise de medic sau antibiotice orale daca infectia s-a extins la nivelul pleoapei sau al sprancenei.

Cum se transmite urciorul?
Urciorul se raspandeste prin contactul ochilor cu obiecte sau maini contaminate, precum si prin folosirea acelorasi picaturi pentru ochi de catre persoanele racite. Nici inotul nu este lipsit de riscuri pentru ochii tai. Bacteriile, virusii care pot fi prezenti in apa pun in pericol sanatatea ochilor.

Masuri de prevenire a aparitiei urciorului
Masurile de preventie sunt simple: se va evita atingerea ochilor sau a fetei cu mainile nespalate sau cu diverse obiecte. Se va evita frecarea ochilor. Se vor purta ochelari de protectie impotriva prafului si a poluantilor aerului. Se va evita, de asemenea, imprumutarea obiectelor personale sau a produselor cosmetice. Nu se vor folosi produse cosmetice vechi, care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Desi, in general, urcioarele nu sunt contagioase, se va evita folosirea sau contactul cu lucrurile folosite de o persoana infectata daca nu sunt spalate si dezinfectate. Inflamatiile si infectiile pleoapelor trebuie tratate neaparat, in caz contrar putandu-se favoriza aparitia urciorului, prin extinderea acestei infectii la nivelul glandelor sebacee.

Repetarea in mod frecvent a acestor episoade deloc placute poate fi un semn de diabet. De aceea sunt mai mult decat indicate analize amanuntite.


Articol preluat de pe www.121.ro, copyright www.121.ro

 

Articole din aceeasi categorie:

ZEIO: Ziua europeana impotriva obezitatii

Albirea dintilor

 

 

 

Anca Tarin
Anca Tarinhttp://anca-tarin
Anca Tarin, redactor www.121.ro
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă