23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRCum se poate preveni acneea rozacee

Cum se poate preveni acneea rozacee

Primele semne ale acneei care apar, de obicei, în adolescenţă nu trebuie trecute cu vederea, deoarece pot avansa la o formă mai severă.

 

Acneea este o afecţiune a pielii care apare, de obicei, la adolescenţi şi se rezolvă cu un tratament corect, dar dacă nu este tratată la timp, poate lăsa urme definitive pe piele, prin apariţia cicatricilor, sau poate evolua spre forme mai severe. 

Acneea rozacee este o afecţiune des întâlnită la persoanele trecute de vârsta adolecenţei, care se manifestă prin iritarea şi înroşirea pielii în zona gâtului, feţei sau decolteului, usturime şi apariţia unor coşuri pe tegumentele obrajilor, nasului, buzelor sau în jurul gâtului. Pielea devine foarte sensibilă, uscată şi crăpată. Stresul, expunerea la căldură sau la lumina soarelui, apa murdară şi aerul poluat pot întreţine această  afecţiune dermatologică. Pe lângă aceşti factori, medicul dermatolog Anca Doboş afirmă că şi consumul unor alimente în cantităţi mari poate influenţa nivelul de sănătate al tenului. Pe această listă se află alimente precum: ciocolata, roşiile, băuturile calde, carnea picantă, spanacul, bananele, carnea marinată, usturoiul, ardeiul, berea, brânza, iaurtul, smântâna şi dozele mari de vitamina B6 şi B12.

Acneea rozacee poate fi cauzată şi de anumite modificări hormonale sau ale reactivităţii vasculare, ale compoziţiei şi structurii ţesutului conjunctiv de la nivelul pielii, pe care doar medicul dermatolog le poate stabili. „După expunerea îndelungată la soare sau după ce pielea intră în contact cu un aer poluat şi plin de impurităţi, coşurile nu întârzie să apară. Din păcate, atunci când apare un coş, cel mai adesea suntem tentaţi să îl stoarcem, fără să ne dăm seama că în acel moment pereţii foliculului suportă o presiune imensă. Când aceştia se sparg, grăsimea care conţine microbi se împrăştie în dermă, cauzând apariţia mai multor coşuri”, spune dr.  Anca Doboş de la Clinica Hyperion din Galaţi.

O vizită anuală la medicul dermatolog este foarte importantă şi chiar necesară pentru a depista, în timp util, posibilele erupţii sau anormalităţi. Punctele negre, albe sau coşurile sunt faze incipiente care doar uneori pot degenera în leziuni profunde, numite chisturi. De aceea este imperios necesară îngrijirea atentă a pielii. Acneea nu constituie o stare gravă de sănătate, dar cel mai adesea produce probleme de imagine şi încredere în sine. Medicii estimează că peste un sfert din adulţi suferă de această afecţiune a pielii.   

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă