12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRCum scăpaţi de răul de transport

Cum scăpaţi de răul de transport

Staţi în dreapta şoferului sau chiar la volan, ocupaţi un loc dincolo de aripa avionului sau la mijlocul vaporului, unde mişcările sunt uşoare.

Răul de transport apare deseori la copii, în special la cei cu vârsta între 3 şi 12 ani, dar şi la femei. Disconfortul intervine în funcţie de gradul de sensibilitate al fiecăruia şi de antrenament şi este cauzat de mesajul confuz transmis creierului de către ochi şi de către organul de echilibru al urechii interne.

„Într-un vehicul în mişcare permanentă, mai ales dacă mişcarea nu e liniară, organul regulator al echilibrului situat în urechea internă este afectat, ceea ce provoacă răul de transport”, explică Reghina Pătru, medic la Centrul Medical Eva din Arad. De cele mai multe ori, persoanele care au rău de mişcare suferă de ameţeli, greţuri, dureri de cap sau resimt o stare de oboseală. În cazurile mai grave, apar anxietatea, transpiraţia abundentă, salivare excesivă, stări scurte de leşin şi nevoia de a vomita. Simptomele se pot agrava din cauza fumului de ţigară, a lipsei de oxigen sau dacă aţi mâncat prea mult înainte de călătorie.

Simptomele răului de transport se atenuează de obicei după ce creierul s-a adaptat la noua situaţie sau după oprirea mişcării, dar ele pot dura la unele persoane şi trei zile. Răul de transport nu prezintă nici o complicaţie gravă decât dacă vă deshidrataţi din cauza vărsăturilor.

Concentraţi-vă asupra obiectelor fixe

Puteţi scăpa de răul de maşină dacă vă concentraţi asupra obiectelor sau lucrurilor statice aflate la distanţă, cum ar fi linia orizontului. Nu încercaţi să citiţi sau să faceţi un joc pe laptop sau pe telefon. Dacă mergeţi cu maşina, cel mai bine ar fi să conduceţi. Şoferii rareori au rău de maşină, pentru că se concentrează asupra drumului. „Când nu sunt la volan, am rău de maşină, dar cum trec să conduc, cum mă simt bine. Ştiu comenzile pe care le fac şi percep altfel stimulii externi”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru. Alternativa este să staţi pe locul din dreapta, pentru că şocurile se simt mai puţin şi, în plus, aveţi vizibilitate mai mare. O altă soluţie este să încercaţi să dormiţi. Dacă ţineţi ochii închişi, mesajele contradictorii nu se mai trimit către creier.

Închideţi ochii şi ascultaţi muzică la căşti

Cei care călătoresc cu avionul ar fi bine să ceară un loc dincolo de aripă, pentru că avionul este mai stabil în acea zonă. Lăsaţi-vă scaunul un pic pe spate, sprijiniţi-vă capul de tetieră şi închideţi ochii. Muzica ascultată la căşti le ajută pe unele persoane să se relaxeze. Dacă aţi mai călătorit cu avionul şi ştiţi că vi se face rău orice măsură aţi lua, cereţi un loc aproape de toaletă.

Dacă sunteţi pe vapor, încercaţi să staţi cât mai mult unde e aer curat, departe de mirosurile de fum şi de alimente. Mergeţi pe punte, dar concentraţi-vă asupra liniei orizontului sau asupra unui obiect care nu se mişcă. Nu urmăriţi valurile cu privirea. Dacă e prea frig şi trebuie să staţi înăuntru, găsiţi un scaun în mijlocul vasului.

Şi alimentaţia poate avea un rol important. Evitaţi consumul de alcool înainte şi în timpul călătoriei, precum şi alimentele piperate sau cu grăsimi. Dacă ştiţi că aveţi rău de transport, nu călătoriţi lângă persoane cu aceleaşi probleme, pentru că discuţiile despre asta sau simplul fapt că vedeţi pe cineva căruia îi e rău vă pot afecta şi pe voi.

Medicamentele vă taie senzaţia de greaţă

Răul de mişcare poate fi prevenit şi cu ajutorul medicamentelor care inhibă senzaţia de vomă la nivelul creierului, precum metoclopramid sau emetiral. Dezavantajul este că pot cauza somnolenţă, motiv pentru care nu este recomandat să conduceţi maşina în timpul tratamentului. Eficiente pot fi şi medicamentele homeopate. „În funcţie de simptome, pot fi prescrise de către medicul homeopat anumite remedii înainte cu o zi de voiaj şi în ziua călătoriei: Argentum nitricum, Gelsemium sempervirens, Ignatia amara, Lycopodium sau Nux vomica”, vă recomandă Reghina Pătru, care mai spune că produsele nu au efecte secundare şi că pot fi administrate inclusiv copiilor şi bătrânilor.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
Ultima oră
Pe aceeași temă