Cum să scapi de durerile de spate

de Mihaela Naftanaila , 29 martie 2012
dureri spate

Nu răbda în tăcere, când ai atâtea soluţii la îndemână. Fiecare tip de durere de spate are remediul ei.


Te doare brusc spatele şi nu ştii ce să crezi. Să fie o durere trecătoare, să fie hernia de disc sau pur şi simplu ai îmbătrânit? Ideal e să te duci la doctor şi să verifici cauza problemei. În general, o durere care nu trece după două zile trebuie investigată. Un simplu examen clinic şi o radiografie sunt relevante. Nu este cazul să te repezi din prima la un examen RMN.

Articulaţiile se uzează cu vârsta

Durerile de spate sunt de mai multe tipuri. Astfel, pot fi de natură reumatică, mecanică sau degenerativă. Primele două sunt cauzate de poziţii vicioase sau de ridicări de greutăţi făcute incorect. Sedentarismul, obezitatea sau poziţiile „rele" de dormit pot fi, de asemenea, o cauză a acestor dureri. În schimb, problemele degenerative apar odată cu înaintarea în vârstă, din cauza articulaţiilor care se uzează.

În general, ca regulă de prevenţie, este bine să nu zaci pe scaun toată ziua. Regula spune că la fiecare oră de stat pe scaun, e normal să faci o pauză de zece minute. De asemenea, când eşti la birou, nu e tocmai indicat să stai picior peste picior, cocoşat sau cu ochii aţintiţi în calculator (distanţa dintre monitor şi ochi e bine să fie mai mare de 30 de centimetri). Scaunele fixe sunt mai bune decât cele mobile, deoarece este mai uşor să stai drept pe acestea.

Herniile se rezolvă fără cuţit în stadiu incipient

Zona cefei şi cea lombară dor cel mai tare, deoarece aici se găsesc centrii miscării, iar o postură defectuoasă poate afecta coloana pe toată lungimea ei (de la gât, la zona toracică şi cea lombară). Din fericire, există soluţii şi ele constau, în general, în fizioterapie, masaj şi pastile. Dacă durerile mai puţin serioase trec cu un program de recuperare şi masaj, cele cronice necesită antiinflamatoare. Cu astfel de medicamente este însă bine să fiţi atenţi, fiindcă sunt periculoase pentru stomac. E recomandat să nu depăşiţi doza recomandată. Pastilele nu sunt însă o soluţie pentru o viaţă. Când durerea persistă, e bine să vă vedeţi cu medicul. Dacă e o hernie, de exemplu, se rezolvă foarte bine în stadiu incipient prin metode care nu vă trimit direct «la cuţit». Prin tehnici moderne non-invazive, hernia de disc se rezolvă în 15 minute.

Dacă n-aţi ajuns până la hernie şi vorbim încă de o durere de spate cauzată de  o mişcare greşită sau o poziţie vicioasă, masajul face minuni. Reduce tensiunea musculară şi implicit disconfortul. De asemenea, cât durerea este încă suportabilă, nu vă menajaţi. Faceţi întinderi uşoare, plimbări, mergeţi pe bicicletă sau la înot. Când durerile sunt foarte mari însă, odihna este esenţială.

Cum previi durerile de spate

- Este foarte important să îţi menţii greutatea

- Să nu treacă o zi fără stretching

- Să nu fumezi (nicotina nu lasă discurile dintre vertebre să se hrănească)

- Stai corect (nu chircit, nu cocoşat, umerii să fie în spate şi bărbia în sus)

- Dormi pe saltea ortopedică

- Când ridici greutăţi, flexează genunchii

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design