4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăGDPRCâţi români au card european de sănătate

Câţi români au card european de sănătate

Peste 190 de milioane de persoane deţin un card european de asigurări sociale de sănătate care le permite să obţină îngrijiri medicale de urgenţă când călătoresc în Uniunea Europeană, Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda, 109.210 fiind români, se arată într-un raport al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Numărul titularilor de Card European de Asigurari Sociale de Sănătate (CEASS) a crescut în mod constant, în 2012 înregistrându-se 15 milioane de noi cetăţeni care deţin un card european de asigurări sociale de sănătate, comparativ cu anul precedent.

Potrivit Comisiei Europene în 2012 au fost emise 39.547.220 de carduri europene de sănătate, 286.553 fiind în România. Având în vedere că valabilitatea cardurilor europene de sănătate emise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este de şase luni, în prezent 109.210 români au card european de sănătate.

Cele mai multe carduri europene de sănătate au fost emise, în 2012, în Italia – 9.000.000, Franţa- 5.436.031, Regatul Unit -5.352.713, Ţările de Jos – 3.519.513, Elveţia – 2.900.000, Belgia -2.607.452, Spania -1.699.470, Polonia-1.552.145, Suedia-1.000.000.

CEASS confirmă dreptul unei persoane de a primi tratament de urgenţă în cadrul sistemului public de sănătate al ţării gazdă în aceleaşi condiţii şi la acelaşi preţ ca şi cetăţenii ţării respective. Cardul este eliberat gratuit de către furnizorul naţional de servicii de asigurări de sănătate din ţara de origine. CEASS nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele planificate în altă ţară.

Spitalele care asigură servicii de sănătate publică sunt obligate să recunoască CEASS. În marea majoritate a cazurilor, pacienţii care prezintă CEASS beneficiază de asistenţă medicală necesară, iar costurile le sunt rambursate. În cazul în care cardul nu este acceptat, pacienţii ar trebui să contacteze autoritatea de sănătate relevantă din ţara pe care o vizitează. Numerele de contact pentru cazuri de urgenţă sunt uşor accesibile prin intermediul aplicaţiei CEASS pentru telefoanele de tip smartphone şi tablete.

În cazul unui nou refuz, pacienţii ar trebui să solicite asistenţă din partea autorităţilor din domeniul sănătăţii din ţara lor de origine, iar în cazul în care se confruntă din nou cu probleme, ar trebui să contacteze Comisia Europeană.

Împotriva oricărui stat membru care nu aplică legislaţia UE privind utilizarea CEASS vor fi iniţiate proceduri privind încălcarea dreptului UE.

Aplicaţia CEASS cuprinde informaţii despre card, numerele de telefon de urgenţă, tratamentele care sunt acoperite şi costurile, cum să depuneţi o cerere de rambursare şi cui trebuie să vă adresaţi în caz de pierdere a cardului. Aplicaţia acoperă toate cele 27 de ţări ale UE, precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia şi este disponibilă în 24 de limbi, cu posibilitatea de a trece de la o limbă la alta. Aplicaţia va fi adaptată în curând pentru a ţine seama de recenta aderare a Croaţiei la UE.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă