7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăGDPRCând şi cum apare anemia

Când şi cum apare anemia

Larisc sunt persoanele cu boli de rinichi, ale tiroidei sau cele care au deficit de fier ori de vitamina B12. Femeile cu menstruaţia abundentă şi copiii în creştere sunt şi ei expuşi.

Anemia poate fi de­pistată în urma analizelor de ruti­nă pe care ar trebui să le faceţi o dată pe an. O hemogramă completă poate indica dacă aveţi anemie, iar tratamentul se recomandă în funcţie de cauza afecţiunii. Valorile normale ale hemoglo­binei sunt între 12 şi 16 grame pe litru la femei şi între 13 şi 18 grame la bărbaţi. În cazurile mai puţin complicate, dieta ajută la fel de mult ca tratamentul.

Consumaţi carne de vită şi ouă

Alimentaţia bogată în fier vă poate pune din nou pe picioare. „Cei care au deficit de fier trebuie să consume carne roşie, în special de vită, şi ouă. Cantitatea se recomandă în funcţie de greutate, sex, iar în cazul femei­lor, de cât de abundentă este menstruaţia”, explică medicul de familie Remus Lupu. Din meniu nu trebuie să lipsească nici ficatul sau spanacul. „Ficatul are mult colesterol, aşa că tre­buie consumat cu atenţie. Dacă e administrat prin medica­mente, fierul este iritant gastric, greu de tolerat şi de absorbit de către organism”, adaugă Eduard Ada­mescu, medic nutriţionist la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.

Cofeina şi alăptatul sărăcesc organismul de fier

Una dintre cauzele frecvente ale anemiei este lipsa de fier. Mădu­va osoasă are nevoie de fier ca să producă hemoglobină, o compo­nentă a celulei roşii care trans­portă oxigenul către organe. Dieta săracă în fier, mens­truaţia, transfuziile frec­vente de sânge, băuturile cu cofeină, sarcina sau alăptatul pot cauza deficit de fier. Anemia poate apărea în urma unor sângerări, precum hemora­giile digestive, hemoragii prin urină sau scaun. „În cazul hemo­ra­giilor, cum sunt cele digestive sau cele prin urină sau scaun, trebuie oprite pierderile de sânge şi apoi administrat trata­mentul. Anemia poate să mai apară şi în bolile cronice de rinichi sau în cele congenitale, precum talasemia, caz în care dieta nu are o importanţă prea mare. În insuficienţa cronică, abuzul de proteine din carne este contraindicat”, spune Eduard Adamescu. Hipotiroidismul, bolile autoi­mune precum lupusul sau artrita reumatoidă, anumite infecţii şi cancerul pot fi aso­ciate, de asemenea, cu anemia. Formele uşoare ale bolii pot să apară frecvent la femeile cu menstruaţie abundentă. Acestea ar trebui să consulte medicul ginecolog pentru a exclude o eventuală disfuncţie la nivel genital, iar apoi să ţină o dietă.

Sindrom de malnutriţie la copiii foarte mici

La copii, anemia apare cel mai frecvent din cauza consumului insuficient de carne. „La cei foarte mici, poate fi vorba de un sindrom de malabsorbţie ce poate fi asociat şi cu un deficit de creştere”, spune Adamescu. La adolescenţi, anemia poate apă­rea atunci când creşterea este foarte accentuată, iar aportul de fier nu ţine pasul cu nevoile organismului. Anemia poate fi cauzată şi de un deficit de vita­mine necesare pentru produ­cerea de celule roşii. Persoanele care suferă de boala Crohn, cele cărora li s-a extirpat o parte din stomac sau din intestin sau persoanele infectate cu HIV pot avea proble­me cu absorbţia vitaminei B12. Probleme pot avea şi femeile însărcinate, cei care abuzează de alcool sau care iau anumite medicamente. Cei care au anemie din cauza lipsei de vitamina B12 sau de acid folic trebuie să mănânce carne, lactate şi legume verzi. 

Cum depistaţi boala

Valorile uşor scăzute ale hemoglobinei, dar care se situează peste 10, arată o anemie uşoară, iar cele între 8 şi 10, anemie medie. Persoanele cu valorile sub 8 grame au anemie severă. Cauzele anemiei pot fi descoperite cu ajutorul unei serii de investigaţii, precum sideremia, care arată concentraţia fierului din sânge, electroforeza, pentru anemiile ereditare hemolitice, sau testul Coombs direct sau indirect, pentru anemia dobândită.

Simptomele anemiei

Atunci când procentul de celule roşii în sânge este prea mic, scade cantitatea de oxigen. Anemia uşoară trece neobservată, dar când se agravează, prezenţa simptomelor se accentuează:

 Oboseala

 Paloarea pielii

 Palpitaţii

 Dureri în piept

 Mâini şi picioare reci

 Dureri de cap

 Ameţeală

 Crampe la picioare

 Insomnii

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă