15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRAtentie la rinichi! Se imbolnavesc in tacere

Atentie la rinichi! Se imbolnavesc in tacere

Rinichiul, "maturatorul" organismului uman, este un organ mic, dar important, cu un rol fundamental in viata omului: curata sangele de produsele de eliminare ale metabolismului si le indeparteaza prin urina. Se imbolnaveste insa des si de multe ori in tacere. Revista catolica Famiglia Cristiana atrage atentia asupra bolilor de rinichi, cu ocazia Zilei mondiale de prevenire a maladiilor renale, celebrata pe 12 martie, potrivit Agerpres.

Organul are greutatea de 150 de grame la individul adult, circa 12 centimetri lungime, sase centimetri latime si trei centimetri grosime. Antonio Dal Canton, profesor si presedinte al Societatii Italiene de Nefrologie, a spus ca rinichiul se imbolnaveste tacut, chiar de maladii ale bunastarii.  

Exista diferite patologii renale, unele corelate cu boli ale sistemului cardiovascular. Pentru a functiona, rinichiul are nevoie de mult sange si, atunci cand afectiunile inimii sau ale vaselor reduc acest aflux, rinichiul isi pierde functionalitatea.

Alte maladii sunt cele inflamatorii (nefritele) si cele ereditare. Cel mai des intalnita afectiune ereditara este rinichiul polichistic, manifestat prin chisturi mari, care duc la distrugerea structurii rinichilor.

Un aspect important din punctul de vedere al epidemiologiei il reprezinta diabetul: vizeaza tarile bogate si este legat de excesul de greutate. Pacientii care au nevoie de dializa reprezinta 20% dintre cazurile de diabetici.

Patologiile legate de diabet si boli cardiovasculare sunt mai frecvente la persoanele de peste 65 de ani. Maladii precum glomerulonefritele inflamatorii ii afecteaza, in schimb, si pe cei tineri.

O alta functie a rinichiului este aceea de a mentine constante volumul si compozitia apei din corpul uman: "Suntem alcatuiti in proportie de 60-70% din apa iar celulele noastre trebuie cufundate intr-o mare interna", a spus Dal Canton.

Pentru a preveni maladiile renale trebuie evitate hipertensiunea, diabetul, excesul de greutate, alimentatia prea bogata in grasimi, viata excesiv sedentara si fumatul. Profesorul italian a spus ca sunt cunoscute prea putine date privind mecanismul care genereaza nefritele, iar patologiile ereditare sunt inca dificil de prevenit.

In ceea ce priveste diagnosticul, examenul cel mai important este cel al urinei. Prezenta proteinelor sau a sangelui in urina sunt un semnal de alarma. In cazul nefritelor se recurge la examene specifice precum biopsia renala. Exista apoi patologii care depind de malformatiile cailor urinare: chiar calculii urinari pot afecta rinichiul, iar in acest caz se recurge la ecografie sau radiografie.

Momentan sunt disponibile terapii specifice pentru nefrite. Dal Canton a mentionat initierea unor terapii experimentale, dar promitatoare, pentru unele maladii ereditare, indeosebi in cazurile de rinichi polichistic.

In Italia, maladia renala cronica afecteaza 10% din populatie, iar numarul pacientilor care fac dializa este intre 900-1.000 la un milion de locuitori. In total, 50.000 de persoane sufera de insuficienta renala. In Romania, cifra bolnavilor este mult mai mare: peste doua milioane de oameni sufera de boli de rinichi.

Exista doua tipuri de terapie prin dializa. Una extracorporala, care se face in general in spital, de trei ori pe saptamana, timp de patru ore, si este legata de un aparat- rinichiul artificial.

Alternativa, care in Italia este practicata de 15% dintre pacienti, este dializa peritoneala: se introduce un cateter in abdomen, prin care se varsa lichide care, dupa ce raman o perioada mai mult sau mai putin indelungata, sunt extrase si aduc cu sine substantele toxice de eliminat. Poate parea o metoda mai degraba grosolana, dar functioneaza bine si mai ales se poate face acasa, noaptea, cu un sistem automat, care permite independenta de spital. Dializa poate fi continuata timp de decenii, dar idealul este transplantul.

In ceea ce priveste rinichiul portabil, trebuie sa se manifeste prudenta in alimentarea sperantelor, este de parere profesorul italian. Un rinichi portabil a fost experimentat deja pe om dar nu este inca o alternativa viabila: cantareste mult, circa 5 kilograme, trebuie aplicat pe corp, iar instrumentatia este stanjenitoare. In plus, creste perioadele de dializa.

Intrebat cum se poate sesiza o problema la rinichi inainte de a avea o patologie, Dal Canton a precizat ca nu trebuie asteptata durerea, deoarece ea nu apare, exceptand unele stari foarte speciale. Maladiile renale sunt silentioase, progreseaza in timp si dau semnale numai in faza avansata, de aceea este prevenirea importanta.

Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă