13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRAtenţie diabetici! Sfaturi pentru îngrijirea danturii

Atenţie diabetici! Sfaturi pentru îngrijirea danturii

Grija pentru dantură este foarte importantă pentru o persoană cu diabet zaharat, deoarece probleme stomatologice pot avea consecinţe grave asupra stării de sănătate generale.

Peste 800.000 de români cu diabet sunt luaţi în evidenţă de către medicii endocrinologi, iar mulţi dintre aceştia se confruntă cu probleme stomatologice grave. Principalele probleme ale pacienţilor cu diabet sunt inflamaţiile gingivale şi afectările parodontale, mobilitatea dentară, precum şi pierderile de dinţi. De asemenea, uscăciunea gurii, care apare frecvent la cei care nu îşi controlează diabetul, poate genera infecţii şi carii dentare.

„Diabeticii adulţi prezintă un risc de la 2,8 până la 3,4 ori mai mare decât non-diabeticii de a dezvolta parodontite. De asemenea, incidenţa cariilor dentare la pacienţii diabetici a fost ridicată până la introducerea tratamentului cu insulina, dar în momentul în care insulina a devenit uşor de obţinut, numărul cariilor la diabetici a scăzut. În mod similar, rata de infecţie pare sa fie mai mare la diabeticii care nu îşi controlează boala“, explică dr. Alexandru Georgescu, medic stomatolog.

Controalele regulate, igiena orală extrem de riguroasă şi controlul diabetului pot ajuta la prevenirea şi tratarea facilă a problemelor stomatologice.

„Diabeticii trebuie să respecte o igiena orală riguroasă, adică să se spele după fiecare masă pe dinţi aproximativ 3 minute, să folosească apă de gură şi aţa dentară. De asemenea, este recomandat să meargă la controale stomatologice la 3-4 luni, mai des decât la cei care nu suferă de diabet zaharat”, spune dr. Alexandru Georgescu, medic stomatolog.

Diabeticii pot beneficia de impanturi dentare

Diabeticii care respectă aceste reguli pot să benefieze şi de implanturi dentare. Studii realizate la nivel internaţional în ultimele două decenii, precum şi experienţa medicală recentă demontează mitul că implantul dentar este contraindicat bolnavilor de diabet zaharat şi demonstrează că pacienţii care îşi ţin în limite normale indicele glicemic pot beneficia de avantajele implantului dentar.

Potrivit studiului „Dental Implants in the Diabetic Patient”, realizat în Statele Unite ale Americii pe 34 de pacienţi cu diabet de tipul II care urmează tratamentul prescris de medicul specialist, a reieşit o rată de succes a implantului dentar de 92,7%. De asemenea, nu mai puţin de 16 studii realizate la nivel internaţional, care au monitorizat pacienţii pe perioade de la 4 luni la 12 ani, au aratat că rata de eşec a implantului dentar la pacienţii cu diabet zaharat a variat de la 1% la 14,3%, depinzând de nivelul de control al bolii şi de igiena dentară. În comparaţie, rata de eşec a implantului la pacienţii neafectaţi de diabet este de 5%.

„Bolnavii de diabet zaharat, atât de tipul I, cât şi de tipul II, pot fi candidaţi pentru un implant dentar dacă urmează tratamentul indicat de medicul endocrinolog. Stomatologia evoluează la fel de repede ca alte arii ale medicinei şi suntem acum în măsură să spunem că orice pacient cu diabet care îşi ţine în limite normale indicele glicemic poate beneficia de implant dentar, la fel cum poate beneficia orice pacient fără diabet. Cel mai important aspect pentru succesul intervenţiei este îngrijirea orală post-operatorie, care trebuie să fie extrem de riguroasă”, susţine dr. Oana Taban, director al clinicii Dent Estet.

Lipsa de informare în România

Deşi pe plan internaţional bolnavii de diabet zaharat beneficiază de tratamente moderne şi implanturi dentare, în România sunt încă foarte multe cazuri în care aceştia nu sunt trataţi, din cauza lipsei informaţiilor.

„Există dovezi că hiperglicemia are o influenţă negativă asupra formării osoase şi reduce osteointegrarea implanturilor. Ţesutul moale este, de asemenea, afectat de complicaţii microvasculare care decurg din hiperglicemie, vascularizarea de tesut este compromisă, vindecarea este întârziată şi rănile sunt mai predispuse la infecţii. Cu toate acestea, atâta timp cât tratamentul este urmat, igiena orală respectată şi controalele stomatologice sunt efectuate conform recomandării medicului dentist, dantura va fi ferită de infecţii şi se va păstra sănătoasă mult timp”, spune Alexandru Georgescu, medic stomatolog.

Medicii diabetologi confirmă faptul că pacienţii cu diabet trebuie să îşi facă periodic o serie de analize, în afară de monitorizarea glicemiei.

„Educaţia terapeutică reprezintă cea mai eficientă armă terapeutică în îngrijirea persoanei cu diabet zaharat. Prin informarea corectă şi responsabilizarea persoanelor cu diabet, acestea recâştigă controlul asupra vieţii lor. Bolnavii de diabet care îşi verifică regulat doar glicemia fac o greşeală. Pacientul cu diabet suferă de o serie de complicaţii şi de aceea trebuie să îşi facă o serie de alte analize periodic”, a declarat prof. univ. dr. Radu Lichiardopol, şeful secţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice la Institutul Paulescu din Bucureşti.

În ultimii 30 de ani, percepţia asupra diabetului zaharat s-a modificat radical: din maladia ce apărea odată cu înaintarea în vârstă, diabetul a devenit o boală ce conferă un risc crescut de mortalitate prematură. În societatea actuală, diabetul zaharat necontrolat reprezintă una din principalele cauze de orbire, insuficienţă renală sau amputaţii la nivelul membrelor inferioare.

Diabetul, una din principalele cauze de orbire. Vezi ce complicaţii poate avea boala

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă