12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăGDPRAncheta la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi vizează două proiecte cu...

Ancheta la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi vizează două proiecte cu fonduri europene

Ancheta procurorilor anticorupţie la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi vizează modul în care s-au derulat două proiecte cu fonduri europene, a declarat, joi seară, unul dintre avocaţii directorului IBC, Grigore Tinică, potrivit Mediafax.

Ionel Nechita, unul dintre avocaţii directorului IBC Iaşi Grigore Tinică, a declarat că percheziţiile procurorilor DNA desfăşurate pe tot parcursul zilei de joi la această unitate medicală vizează modul cum s-au derulat două proiecte cu fonduri europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Nicio persoană din spital nu este pusă sub acuzare. Probabil că învinuirile vor fi prezentate în zilele următoare, în urma unor audieri care vor avea loc la DNA”, a declarat avocatul Ionel Nichita.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că printre cei vizaţi se numără directorul IBC, medicul chirurg Grigore Tinică, directorul financiar Victoria Nedelciuc şi medicul chirurg Eduard Dabija.

Ciprian Mitoşeriu, celălalt avocat al directorului IBC Iaşi, declara, joi la prânz, că ancheta procurorilor DNA se referă la nişte achiziţii publice, fără însă a preciza dacă acestea au fost făcute în cadrul unor proiecte europene.

“E un fel de pescuit în ape tulburi. Ştiu că ar fi vorba între altele despre achiziţia unei staţii de epurare de la o firmă din Piatra Neamţ. Nu ştiu dacă e o furtună într-un pahar cu apă sau o acţiune sub semnul anului electoral”, a afirmat avocatul Mitoşeriu.

Activitatea la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi a fost serios afectată pe tot parcursul zilei de joi, zeci de pacienţi fiind nevoiţi să aştepte pe holuri timp de câteva ore, pentru a fi preluaţi de către medicii la care aveau programare. Cei mai mulţi veniseră la control în urma unor operaţii pe cord, însă nu au putut discuta cu medicii întrucât aceştia erau cu anchetatorii. O parte dintre pacienţi au fost dirijaţi către alţi medici din cadrul spitalului sau au fost reprogramaţi.

O echipă de procurori ai DNA Iaşi, însoţiţi de mai mulţi jandarmi şi poliţişti în civil, au descins, joi dimineaţă, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, solicitând mai multe documente ale instituţiei.

Purtătorul de cuvânt al DNA Iaşi, Luminiţa Merişescu, declara că este vorba despre o percheziţie, fără a preciza însă motivul descinderii procurorilor anticorupţie, însă surse judiciare afirmau că ancheta i-ar viza atât pe directorul Institutului, medicul chirurg Grigore Tinică, cât şi pe alţi doi chirurgi.ca.

Doctorul Grigore Tinică este cunoscut drept unul dintre cei mai respectaţi medici, având la activ câteva mii de operaţii, multe dintre acestea fiind realizate pe cord deschis. Printre cei pe care i-a operat s-au numărat deputatul PSD Anghel Stanciu şi fostul primar al Bacăului Dumitru Sechelariu.

În 13 martie, conducerea Casei Judeţene a Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi a anunţat declanşarea unei anchete la cinci spitale din municipiu, printre unităţile medicale vizate fiind şi Institutul de Boli Cardiovasculare, în condiţiile în care existau suspiciuni că s-ar fi raportat mai multe cazuri de pacienţi internaţi în stare gravă decât ar fi existat în realitate, cu scopul obţinerii de fonduri suplimentare.

Directorul CJAS Iaşi, Iulian Şerban, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX că din cele 248 de foi de observaţie verificate la cele cinci spitale ieşene un număr de 56 au nereguli.

“La Institutul de Boli Cardiovasculare sunt nouă foi de observaţie cu probleme. Nu ştiu dacă acţiunea procurorilor DNA are legătură cu acest lucru. Plus că abia am finalizat acţiunea noastră. Totodată, prejudiciul, cel puţin la Boli Cardiovasculare, este de aproximativ 4.500 de lei. Mă îndoiesc că asta ar fi cauza acţiunii DNA, suma e prea mică, posibil să fie altceva”, a afirmat Iulian Şerban, şeful CJAS Iaşi.

El a spus că toate cele cinci unităţi medicale ieşene unde au fost făcute controale, respectiv Spitalul “Sfântul Spiridon”, Spitalul Parhon, Maternitatea “Cuza Vodă”, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Spitalul de Neurochirugie, vor fi sancţionate, prin reţinerea a 1 la sută din bugetul primit de la Casa de Asigurări.

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) din Iaşi funcţionează în incinta Spitalului Parhon din municipiu, ocupând două etaje ale clădirii. În urmă cu patru ani, Grigore Tinică a solicitat Ministerului Sănătăţii un proiect de construcţie la Iaşi a unui sediu nou, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 100 de milioane de euro. Construcţia nu a fost însă demarată.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă