20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăGDPR"Credeam că e ulcer, dar era cancer la stomac"

“Credeam că e ulcer, dar era cancer la stomac”

Constantin Gheorghe duce de şase ani pe picioare o boală necruţătoare, care l-a lăsat fără o parte din stomac, din pancreas şi fără splină.

Acum şase ani, Constantin Gheorghe (77 de ani) s-a dus la doctor cu gândul că are ulcer. Îl supăra stomacul şi nu se mai simţea deloc bine. Diagnosticul primit mai târziu, cancer la stomac, l-a bulversat total. „Mi-a fost depistată o tumoră de 30 de centimetri, lipită de pancreas şi de splină”, povesteşte bucureşteanul Constantin Gheorghe. Nu se aştepta la asta, mai ales că toată viaţa nu avusese probleme de sănătate. „În afara unui psoriazis din copilărie, alte afecţiuni nu am mai avut”, spune bărbatul, care speră să mai trăiască atât timp cât va putea să se mişte.

Cu 30 de kilograme mai slab

Cancerul la stomac este printre cele mai frecvente în rândul populaţiei, ocupând locul doi în topul cancerelor depistate la nivel mondial, după cel pulmonar. Medicii oncologi povestesc că foarte mulţi dintre pacienţii lor intră pe uşa cabinetului spunând că au fost sănătoşi-tun toată viaţa. „Au fost în schimb stresaţi, cu o viaţă agitată în care au trebuit să ţină lucrurile sub control. În tot acest timp subconştientul lor a adunat”, zice medicul Florin Băcanu, oncolog la Spitalul „Sf. Maria” din Bucureşti. Situaţia pacientului Constantin Gheorghe a fost cu atât mai complicată cu cât tipul de cancer de care suferea era unul mai rar: sarcom gastro-intestinal, cu origini în vasele de sânge, muşchi, nervi, oase, cartilaje. Un astfel de cancer poate cuprinde stomacul, esofagul, intestinul subţire şi colonul. „În octombrie am fost diagnosticat, iar pe 1 noiembrie eram pe masa de operaţie. Medicii au fost nevoiţi să îmi taie din stomac, din pancreas, din splină”, spune el. Operaţia a durat cinci ore, timp în care medicii i-au confecţionat un stomac mai mic şi i-au scos organele atinse de cancer. „Acum am un tranzit foarte rapid, de aceea am şi slăbit de la 90 de kilograme la aproape 60″, spune el, mulţumit că îşi leagă şireturile cu uşurinţă.

Mari emoţii, din trei în trei luni

După operaţie, pacientul a intrat în grija medicului oncolog Florin Băcanu, care i-a prescris unul dintre cele mai moderne medicamente contra cancerului la stomac. „Este un medicament prescris şi în leucemii, cu rezultate foarte bune. După ce am intrat pe tratament, mi-am revenit complet. L-am asimilat foarte bine şi, încetul cu încetul, m-am înviorat”, spune Constantin Gheorghe. Momentele de emoţie nu au dispărut însă. La trei-patru luni, când urmează să primească aprobare pentru medicamente, bărbatul intră într-o stare de nervozitate greu de stăpânit. „Tremur, pur şi simplu, când vine momentul să aflu dacă am primit sau nu aprobare”, spune pacientul. Timp de doi ani, bărbatul a participat la studiu clinic care i-a asigurat gratuit medicamentul. Apoi, câteva luni şi l-a cumpărat singur, cu mari eforturi financiare şi împrumuturi. „Costa 120 milioane de lei pe lună”, spune el. În cele din urmă, i-a fost aprobat şi dosarul care i-a asigurat gratuit pastilele. „Mi-am făcut toate analizele pentru dosar la Budapesta, deoarece la noi în ţară nu exista PET-CT, apoi le-am tradus şi le-am depus la casa de asigurări. Am făcut vreo cinci dosare, iar ultimul a fost cu noroc”, spune pacientul, în timp ce îmi arată câteva dintre analize.

Avizarea dosarului, o loterie

Medicii oncologi spun că situaţia domnului Constantin Gheorghe nu este singulară. Pentru a avea un diagnostic de certitudine, unii pacienţii sunt nevoiţi să investească mii de euro. Cât despre dosarul pentru tratament, oncologii îi sfătuiesc pe pacienţi să nu se lase bătuţi şi să lupte ca să obţină gratuităţi. „Altfel, boala metastatică nu stă de la o zi la alta şi, în lipsa medicamentelor, «caii nărăvaşi o iau din nou la vale»”, zice medicul Florin Băcanu. Oncologul critică faptul că, deseori, comisiile care aprobă tratamentele nu ţin cont de gravitatea, extensia şi viteza bolii, ci de vârsta pacienţilor. „Au prioritate cei tineri, dar nici cei în vârstă n-ar trebui prejudiciaţi, după ce au plătit 43 de ani contribuţii la asigurări”, critică medicul sistemul.   

Cum preveniţi cancerul la stomac

Mâncaţi în cantităţi mici sau evitaţi:  carnea roşie: vită, porc, miel  produsele lactate: lapte, brânză, smântână (se pot înlocui cu produsele soia)
alimente afumate, conservate cu sare
preparatele pe jar sau pe grătar
zaharurile rafinate
hrana procesată
alcoolul
grăsimile hidrogenate

Creşteţi consumul de:
legume şi fructe organice
cereale integrale
leguminoase, nuci, seminţe
folosiţi cereale integrale: orez, secară, orz, porumb
aromaţi mâncarea cu ierburi proaspete sau uscate, lămâie, pastă de roşii, usturoi, ciuperci uscate, roşii uscate
reduceţi consumul de carne ( e suficient dacă mâncaţi o dată pe săptămână).

Simptome ale cancerului la stomac: dureri abdominale, vărsături, sângerări abdominale, oboseală cauzată de anemie.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...
Ultima oră
Pe aceeași temă