ŞOCANT. Cartofii şi cerealele integrale pot cauza cancer de sân. Vezi de ce

de Alexandra Jeles , 16 martie 2012
cereale

Femeile care au o dietă ce conţine niveluri ridicate de cadmiu, substanţă nocivă care se găseşte în cartofi şi cereale integrale, sunt expuse la un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân decat cele care ingeră mai puţine chimicale industriale în hrana lor.

Cadmiu este o substanţă cancerigenă care ajunge în culturile de legume şi fructe prin îngrăşămintele şi reziduurile din terenurile agricole.

Cerealele integrale, cartofii şi fructele de mare sunt principalele surse alimentare de cadmiu, care, de asemenea, este propagat în aer ca un poluant atunci când combustibilii fosili sunt arşi.

Aşadar, această substanţă nocivă este probabil ingerată şi inhalată aproape zilnic.

Un studiu recent oferă dovezi noi că produsele chimice din mediu care imită efectele estrogenului în corp pot contribui la creşterea riscul femeilor de a se îmbolnăvi de anumite tipuri de cancer, precum cancerul de sân şi cel endometrial, relatează Los Angeles Times.

Studiul realizat pe 55.987 de femei care au ajuns la menopauză, a arătat că o treime din femeile care aveau niveluri mari de cadmiu în organism erau mai predispuse cu 21 la sută să se îmbolnăvească de cancer de sân decât femeile cu niveluri mici din această substanţă.

În mod surprinzător, studiul nu a constatat nicio creştere a riscului de cancer în rândul femeilor obeze expuse la niveluri mari de cadmiu.

Medicii nu recomandă totuşi renunţarea la consumul de cereale integrale

Experţii de la Institutul de Medicină din America au declarat că este „plauzibil din punctul de vedere biologic" ca poluanţii care imită efectele estrogenului să favorizeze apariţia cancerului de sân la femei, dar studiul nu furnizează dovezi concludente că această substanţă contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea bolii.

„Dacă poluarea cu cadmiu poate într-adevăr să declanşeze cancerul de sân, aceasta are probabil doar o mică contribuţie într-un context mult mai larg. Eu nu aş recomanda femeilor să nu mai mănânce legume şi cereale integrale", a spus Irva Hertz-Picciotto, directorul Institutul de Medicină.

„Dacă vor face analiza cost-beneficiu, intuiţia mea îmi spune că majoritatea femeilor nu vor renunţa la beneficiile pentru sănătate ale acestor alimente pe care le cunosc deja pentru a feri de unele efectele negative care nu au fost confirmate si trebuie analizate mai în detaliu", a adăugat Hertz-Picciotto.

Estrogenul stă la baza multor cazuri de cancer de sân

Studiile efectuate de Institutul de Medicină au dovedit în mod clar că alimentele grase, medicamentele hormonale, alcoolul şi ţigările sunt printre principalele cauze ale cancerului mamar.

Femeile care beau alcool de trei ori pe săptămână au un risc mai mare de a face cancer la sân decât cele care nu consumă deloc băuturi alcoolice, arată un studiu realizat pe un grup de peste 100.000 de femei pe o perioadă de 30 de ani.

Legătura dintre consumul de alcool şi cancerul de sân nu poate fi încă explicată de experţi, dar la mijloc ar putea fi tot estrogenul.

„Estrogenul stă la baza multor cazuri de cancer de sân, iar alcoolul ar putea să crească nivelul acestui hormon în sânge", explică medicul Holly Phillips.

Riscul de a face cancer la sân creşte cu 10% la fiecare 10 grame de alcool consumate, mai arată studiul publicat în Journal of the American Medical Association.

Statistici îngrijorătoare

În România sunt diagnosticate, anual, aproximativ 65000 de noi cazuri de cancer, conform Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală. Cancerul de sân se situează pe locul întâi ca incidenţă în rândul neoplaziilor, urmat îndeaproape de cancerul de col uterin.

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design