12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVitamina C, scut natural împotriva celulelor canceroase

Vitamina C, scut natural împotriva celulelor canceroase

Cunoscută sub denumirea de acid ascorbic sau L-ascorbate, Vitamina C s-a dovedit a fi eficace în distrugerea celulelor stem canceroase, potrivit unui nou studiu, care a examinat efectele a trei substanțe naturale, trei medicamente experimentale și a unui medicament clinic în ceea ce privește stoparea dezvoltării tumorilor.

Cercetarea, realizată de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Salford din Manchester, Marea Britanie, a măsurat impactul asupra tumorilor a șapte substanțe, între care două medicamente experimentale – actinonina și FK866 – au fost cele mai eficiente. Însă sursele naturale și-au demonstrat și ele eficacitatea pentru prevenirea formării de celule stem canceroase, vitamina C fiind de zece ori mai eficientă decât unul dintre medicamentele testate. În plus, cercetarea a dovedit că acidul ascorbic are acțiune de inhibare a procesului prin care glucoza este descompusă în mitocondriile celulare și transformată în energie în scopul proliferării celulelor.

„Vitamina C este ieftină, naturală, netoxică și disponibilă, așa că folosirea ei ca potențială armă în lupta contra cancerului este un pas semnificativ în cercetarea medicală”, a explicat dr. Gloria Bonuccelli, coordonatoarea studiului publicat în revista de specialitate „Oncotarget”. Descoperirea este cu atât mai revoluţionară cu cât, în prezent, cancerul reprezintă una dintre cauzele principale de deces la nivel mondial, iar numărul cazurilor se așteaptă să crească alarmant, cu aproape 70% în următorii 20 de ani.

Surse naturale

Experta în nutriţie Lygia Alexandrescu a enumerat pentru „România liberă“ cele mai bogate surse de vitamina C: măceşe, cătină (care conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele), coacăze negre, citrice, kiwi, ardei iuţi, urzică, pătrunjel, varză, etc. Acţiunea vitaminei C este implicată în producerea de colagen la nivelul pielii (prin refacerea şi cicatrizarea ţesuturilor degradate), în producerea dentinei şi a masei osoase în general, şi în facilitarea absorbţiei fierului.

“Organismul uman nu produce vitamina C şi de aceea există o doză zilnică recomandată care trebuie acumulată prin aport alimentar în principal. Necesarul zilnic de 75 miligrame de vitamina C este un minim de care organismul are nevoie să funcţioneze normal. Persoanele care suferă de anemie feriprivă au o doză zilnică recomandată mai mare, iar în perioadele friguroase ale anului se poate creşte aportul de vitamina C până la 500–1.000 mg, ea fiind importantă în creşterea imunităţii, reducând intensitatea simptomelor de răceală şi durata episoadelor de îmbolnăvire. Persoanele care fumează, cele care sunt expuse la mediu poluat, persoanele cu suferinţe cardiovasculare au nevoie de un aport crescut de vitamina C. Suplimentele cu vitamina C se administrează în timpul micului dejun şi al prânzului, nefiind recomandate seara” – susţine Lygia Alexandrescu.

Vitamina-minune, istorie şi controverse

Capacitatea vitaminei C de a fi o substanță antitumorală cu efecte puternice, non-toxică, a fost dovedită de multe alte studii efectuate de-a lungul timpului, însă aceasta este prima cercetare care oferă dovezi certe care atestă faptul că acidul ascorbic poate neutraliza celulele stem canceroase. Descoperită în urmă cu sute de ani de marinarii britanici că poate vindeca scorbutul, acum se ştie că vitamina C poate vindeca peste 30 de boli grave, fiind intens folosită de medicul generalist Frederick R. Klenner la începutul anilor 1940. El a vindecat pojarul, varicela, oreionul, tetanosul şi poliomielita folosind doze uriaşe de vitamina C. Tratamentul cu doze mari de vitamina C a fost studiat pentru pacienții cu cancer încă din 1970.

De altfel, un amplu studiu realizat în urmă cu cinci decenii sugerează că dezvoltarea cancerului este strâns legată de schimbarea ţesutului conjuctiv datorat deficitului de vitamina C. De atunci, oamenii de ştiinţă s-au contrazis pe marginea efectelor terapiei antitumorale, iar concluzia specialiştilor este că vitamina C se absoarbe cel mai bine în organism când provine din surse alimentare. Pentru asigurarea dozei zilnice necesare de vitamina C, se recomandă consumul de până la cinci porţii de fructe şi legume în fiecare zi.  

Cunoscută pentru proprietăţile ei benefice, pentru caracterul antioxidant, efectele anticancerigene şi imunomodulatoare prin creşterea acţiunii anticorpilor şi a interferonului antiviral, vitamina C este prezentă în legumele şi fructele proaspete de sezon.“ (Lygia Alexandrescu, expert în nutriţie)

Prevenție

Vitamina C ajută la prevenirea, controlul şi tratarea multor probleme de sănătate:

• bolile autoimune (scleroza multiplă, tiroidita Hashimoto, lupusul, artrita reumatoidă);

• anumite tipuri de cancer;

• astmul;

• dermatita;

• tulburările gastrointestinale;

• bolile inflamatorii intestinale.

Simptomele deficitului de vitamina C:

• anemia

• imunitate scăzută, rezistenţă slăbită la infecţii

• vindecare greoaie a rănilor

• sângerări nazale

• sângerarea gingiilor

• smalţul slăbit al dinţilor

• piele uscată, aspră, descuamată

• fire de păr casante şi unghii friabile

• învineţire uşoară

• articulaţii umflate și dureroase.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă