Vasile Ciurchea: Peste 750 de pacienţi cu hepatita C vor beneficia de tratamentul fără interferon

de Roxana Petre , 30 decembrie 2015 - stire actualizata la ora 10:30, 30 decembrie 2015
Vasile Ciurchea: Peste 750 de pacienţi cu hepatita C vor beneficia de tratamentul fără interferon

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, marţi, că peste 750 de pacienţi cu hepatita C au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon, după analizarea a 978 de dosare şi a dat asigurări că toţi pacienţii care întrunesc condiţiile vor obţine tratamentul, indiferent de numărul lor, informează Mediafax.

Tratamentul este destinat pacienților cu hepatită cronică virală C hepatitei cronice virale C şi ciroză hepatică C cu stadiul IV de fibroză sau care au fost supuși transplantului. 

Vasile Ciurchea a precizat că până în 16 decembrie au fost  depuse 1.230 de dosare pentru tratamentul fătă interferon, dintre care 978 au fost analizate până în de 22 decembrie, fiind aprobate 752 de dosare. Preşedintele CNAS a menţionat că 226 de dosare au fost respinse din cauza lipsei anumitor acte, analize sau rezultate. El a dat asigurări că pacienţii pot redepune dosarele, după ce le completează cu documentele care le lipsesc.

Mai mult, Ciurchea a mai spus că toţi pacienţii care întrunesc condiţiile pentru a obţine tratamentul fără interferon îl vor obţine, indiferent care este numărul lor.

"Iniţial am estimat că ar putea fi 5.000 de bolnavi, vom vedea. Dar, repet, de vor fi 5.000 - 6.000 sau 3.000, toţi vor primi tratament. Nu am pus nicio limită. Mai mult, tratamentele vor fi plătite numai dacă analizele arată că pacientul s-a vindecat", a adăugat Ciurchea.

Românii sunt printre primii pacienţi europeni care beneficiază de tratament fără interferon, a mai spus președintele CNAS, remarcând că mulți s-au dus până acum în India să şi-l cumpere sau către alte surse.

"Aş vrea ca bolnavii să înţeleagă că pentru a lua acest tratament este nevoie, în primul rând, de recomandarea medicului specialist susţinută de rezultatele analizelor. Altfel spus, pacienţii fac anumite analize şi, în funcţie de rezultate, medicul face recomandarea tratamentului fără interferon. În prima etapă, am aprobat administrarea tratamentului fără interferon pentru pacienţii cu fiborză hepatică stadiul IV şi posttrasplant. Cât de curând vom avansa şi la stadiul III. Aş ruga bolnavii să aibă răbdare şi, mai ales, să nu ia medicamente fără aviz medical, pentru că se expun unui risc major", a adăugat Ciurchea.

Un pacient cu hepatită C, care a primit aprobare pentru tratament, trebuie să facă analize de sânge în fiecare săptămână. El semnează înainte că va respecta programul de tratament şi va păstra recipientele în care a avut medicamentele.

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design