10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUn fost ministru acuză: numiri discreționare în Ministerul Sănătății

Un fost ministru acuză: numiri discreționare în Ministerul Sănătății

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu le-a adresat medicilor și studenților la Medicină din țară și din străinătate un mesaj public, solicitându-le acestora să susțină o petiție, prin care se cere „un proces corect și transparent de selecție a membrilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății”.

Vlad Voiculescu acuză reintroducerea sistemului de numiri discreţionare printr-un ordin semnat de actualul ministru, Florian Bodog, care vizează comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Acestea sunt descrise de Voiculescu drept  “foruri care pot propune priorități naționale, strategii și măsuri concrete, sunt cele care elaborează pachetele de servicii medicale care se asigură, sunt cele care elaborează protocoale standardizate la nivel național, sunt cele care stabilesc competențele incluse într-o anumită specialitate și sunt cele care stabilesc programele de pregătire profesională”.

În mesajul postat pe Facebook, fostul ministru atașează și textul petiției, în cuprinsul căruia arată că prin „Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1.355 din 28 noiembrie 2016, Ministerul Sănătății a stabilit pentru prima dată în istorie criterii clare de selecție a membrilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății”.

„Modificarea propusă de ministrul Bodog anulează pur și simplu întregul proces de selecție și reintroduce sistemul de numiri discreționare în constituirea comisiilor de specialitate. Astfel, prin propunerea de modificare a OMS 1355/2016, se abrogă întreaga metodologie de selecție pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate, lăsând loc vechiului sistem de promovare pe baza unor criterii, care nu au de-a face cu cinstea sau performanța profesională; se anulează posibilitatea ca reprezentanții pacienților să fie invitați la ședințele de lucru”, se arată în petiție.

În plus, Vlad Voiculescu îi îndeamnă pe medicii și studenții români la medicină să participe la dezbaterea publică de la Ministerul Sănătății sau să-i scrie direct ministrului Bodog.

Asociaţiile de pacienţi nu vor să fie ignorate

Coaliţia Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită Ministerului Sănătății să includă și un reprezentant al asociațiilor de pacienți în cele 59 de comisii de specialitate ale MS, cu statut de membru observator, pentru ca transparenţa decizională să nu rămână doar un slogan al autorităţilor.

Într-o declarație pentru “România liberă”, Radu Gănescu a precizat că aşteaptă un răspuns pozitiv din partea autorităţilor: “Aceste comisii compuse din specialişti abordează pe diverse patologii – cardiovasculare, endocrine, hematologice, oncologice ş.a.m.d – protocoalele şi ghidurile terapeutice, strategiile şi programele naţionale de sănătate pentru rezolvarea problemelor pacienţilor şi credem că ar fi foarte binevenit ca în rândul acestor comisii să poată participa şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, care pot aduce informaţii la zi privind situaţia bolnavilor din România, având în vedere că suntem implicaţi la firul ierbii în ceea ce se întâmplă în spitale, în relaţia cu medicii, în problema accesului la medicamente. Nu văd de ce experienţa noastră nu ar fi luată în considerare”. 

Remuneraţie

Indemnizaţie de 10% din cea a unui secretar de stat

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății sunt organisme consultative permanente, care furnizează expertiza necesară pentru coordonarea rețelei de asistență medicală. Membrii comisiilor de specialitate beneficiază de o indemnizaţie lunară de 10% din indemnizaţia secretarului de stat. Potrivit proiectului, membru al comisiilor de specialitate poate fi orice profesionist în domeniul medical respectiv având activitate profesională, de cercetare medicală, didactică sau academică apreciată în sistemul de sănătate. Membrii comisiilor vor fi numiţi în urma unui proces de consultare a Ministerului Sănătăţii cu universităţi de profil, societăţi profesionale şi Colegiul Medicilor din România. De asemenea, membrii aleşi nu vor putea avea funcții remunerate sau neremunerate în cadrul companiilor producătoare, deținătoare de autorizații de punere pe piață și distribuitoare de medicamente, dispozitive, aparatură sau echipamente medicale.

Ministerul Sănătății ar putea avea 59 de comisii de specialitate, potrivit unui ordin al instituției, aflat în dezbatere publică până pe 23 august. Membrii comisiilor vor fi plătiţi cu 10% din salariul unui secretar de stat, care câştigă 11.600 lei lunar, potrivit noii Legi a salarizării unitare.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă