5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialUn copil român, în vârstă de 10 ani, contaminat cu virusul Zika....

Un copil român, în vârstă de 10 ani, contaminat cu virusul Zika. MS: Vorbim despre un caz de import

Un al doilea cetățean român a fost infectat cu virusul Zika, a anunțat, miercuri, Ministerul Sănătății. Este vorba despre un băiat de 10 ani, care locuiește împreună cu familia în Guyana Franceză.

În 12 iulie, el a venit cu familia în vizită la rude, iar o zi mai târziu a manifestat febram erupții pe piele și miaglii, care au dispărut după 24 de ore. În 15 iulie, el s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș din București, unde a fost internat, până în 18 iulie. Marți, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezența virusului Zika.

Citește și:  VIDEO. ZIKA atacă România! EXCLUSIV: Organizația Mondială a Sănătății recomandă vigilenţă maximă. 1.000 de europeni s-au întors acasă infectaţi

„Băiatul este în afara oricărui pericol (…) Deocamdată nu prezintă niciun fel de complicație”, a declarat, miercuri dimineața, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu.

Totodată, reprezentantul Ministerului Sănătății a subliniat că „este vorba 100% de un caz de import” al virusului.

Ministerul Sănătății precizează că, miercuri dimineața, Direcția de Sănătate Publică Ilfov a trimis o informare către Primăria localității unde se situează familia băiatului și către Consiliul Județean, însoțită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti țânțari.

Riscul de transmitere a virusului Zika pe teritoriul României este la un nivel minim, pecizează MS, amintind că virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Cetățenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika sunt sfătuiți să respecte o serie de măsuri, precum: utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicatii de pe eticheta lor); purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes: plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm; utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual; femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar; persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

În 12 iulie, ministerul Sănătății a anunțat primul caz de infectare cu virusul Zika din România. Este vorba de o tânără de 27 de ani, întoarsă din vacanță din Martinica. 

Citește și: MS: Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul Zika

 

 

 

Cele mai citite

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă