4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: cum ne protejează usturoiul arterele

Studiu: cum ne protejează usturoiul arterele

Efectele pozitive ale consumului de usturoi asupra bolilor cardiovasculare au făcut obiectul unui mare număr de studii, însă cel realizat de cercetători de la Universitatea California, pe lângă că le confirmă, adaugă noi elemente, scrie marţi passionsante.be, citat de Agerpres.

Prima etapă a cercetării a constat în trecerea în revistă a studiilor consacrate unui consum suplimentar de usturoi în condiţiile existenţei unei serii de factori de risc cardiac şi vascular: hipertensiune, exces de colesterol, rigiditate arterială sau depuneri de calciu în artere. Principala concluzie a fost că beneficiile sunt variabile, însă reale în general, fără efecte secundare semnificative. 

Cercetătorii americani au desfăşurat apoi un experiment pe persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, la care fusese diagnosticat un sindrom metabolic. Acesta se defineşte prin prezenţa a cel puţin trei probleme de sănătate dintre următoarele: hipercolesterolemie (cu un nivel prea scăzut al “colesterolului bun”), hipertensiune, exces de greutate (îndeosebi obezitate abdominală), hiperglicemie, hiperinsulinemie (nivelul insulinei prea ridicat). Persoanele cu sindrom metabolic prezintă un risc crescut de diabet de tip 2 (DT2), boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral (AVC). 

Voluntarii au fost împărţiţi în două grupe, fiind observaţi timp de un an. Unii au primit zilnic un supliment de 2,5 grame de extras de usturoi, iar ceilalţi, doar un placebo (substanţă inactivă). Participanţii au fost supuşi la începutul experimentului unei explorări medicale prin care să se afle starea lor arterială şi să se vizualizeze plăcile care obturau arterele. 

S-a constatat că usturoiul acţionează extrem de favorabil asupra plăcilor în formare (care nu sunt încă “tari”) şi limitează dezvoltarea de noi obstrucţii. Altfel spus, suplimentarea cantităţii de usturoi consumate a contribuit la scăderea riscului cardiovascular (o atenţie deosebită a fost acordată în studiu arterelor coronare). Cercetătorii apreciază că, în prezenţa unor factori de risc cardiovascular, usturoiul reprezintă “un potenţial protector”, aşa încât cei care îl includ regulat în alimentaţie sunt favorizaţi în acest sens, încheie passionsante.be.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă