16.3 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialStudiu: Cât timp ar mai putea dura epidemia de Zika

Studiu: Cât timp ar mai putea dura epidemia de Zika

Un studiu realizat de cercetătorii britanici arată că epidemia de Zika din America Latină s-ar putea întide pe o perioadă de doi – trei ani, informează AFP, citat de Agerpres.

Pandemia actuală de pe continentul latino-american nu poate fi combătută prin mijloacele existente de control, consideră echipa de specialişti de la Imperial College din Londra care a efectuat studiul, publicat în revista „Science”.

Cercetătorii subliniază numărul mare de zone gri care se menţin în legătură cu acest virus responsabil pentru cazurile de malformaţii congenitale la sugari şi în legătură cu alte infecţii din aceeaşi familie, cum ar fi febra dengue. 

Citește și: VIDEO. ZIKA atacă România! EXCLUSIV: Organizația Mondială a Sănătății recomandă vigilenţă maximă. 1.000 de europeni s-au întors acasă infectaţi

În acest stadiu al cercetării încă nu există nici un vaccin sau antiviral împotriva Zika, infecţie transmisă în principal prin ţânţarii din specia Aedes aegypti, dar care poate avea, de asemenea, transmitere sexuală. În special Brazilia este afectată de această maladie, cu peste 1,5 milioane de persoane infectate. 

În conformitate cu modelul matematic utilizat de cercetători, următoarea epidemie de Zika ar putea să apară peste cel puţin zece ani, însă, între timp este posibilă apariţia unor mici focare. 

„Analizele noastre sugerează că răspândirea infecţiei cu Zika nu poate fi oprită şi că epidemia se va opri singură în următorii doi până la trei ani”, a explicat profesorul Neil Ferguson, de la facultatea de sănătate publică de la Imperial College şi autorul principal al acestei lucrări. “Acest studiu utilizează toate datele disponibile pentru a înţelege modul în care epidemia va evolua, astfel încât să permită evaluarea ameninţării”, a adăugat specialistul. 

Din moment ce virusul nu poate infecta aceeaşi persoană de două ori, graţie sistemului imunitar care produce anticorpi, epidemia a ajuns la un stadiu în care există prea puţini oameni care să nu fi fost încă infectaţi pentru ca transmisia să continue, au explicat cercetătorii. Acesta este motivul pentru care o nouă mare epidemie nu poate izbucni mai devreme de zece ani, când apare o nouă generaţie care nu a fost încă expusă la Zika. 

Citește și: Cât de gravă este infecţia cu virusul Zika?

Această tendinţă este similară cu cea observată în alte epidemii, între care cea de Chikungunya, un virus similar cu Zika, pentru care au existat focare puternice urmate de perioade lungi de timp cu numai câteva cazuri. 

Desigur, finalul epidemiei Zika este un lucru bun, dar ar îngreuna procesul de obţinere a vaccinurilor, conform profesorului Ferguson. 

„În ciuda faptului că ştiam de existenţa acestei maladii de aproape 70 de ani, am fost total surprinşi de acest focar şi am accelerat cercetarea noastră pentru a încerca să înţelegem modul în care Zika s-a răspândit atât de repede în America de Sud”, a comentat Justin Lessler, epidemiolog la facultatea de medicină Johns Hopkins din Baltimore (SUA), co-autor al unui studiu asupra Zika publicat tot în revista ‘Science’. 

Virusul a fost identificat în 1947 în Uganda la maimuţe şi primul caz de infectare umană a fost confirmat după şase ani în Nigeria. 

O posibilitate de a explica răspândirea rapidă a Zika în America de Sud ar fi clima din timpul epidemiei care a coincis cu reapariţia fierbintelui curent ecuatorial din Pacific, El Nino, au remarcat cercetătorii. Faptul că aceşti oameni au fost deja expuşi la dengue – un virus din aceeaşi familie cu Zika – poate juca un rol important în această epidemie. Mai multe studii sugerează că expunerea anterioară la dengue ar putea amplifica infecţia cu virusul Zika. 

Citește și: MS: Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul ZIka

Infecţia cu Zika a atras atenţia autorităţilor mondiale din domeniul sănătăţii din cauza riscului serios pe care îl reprezintă pentru femeile însărcinate, putând provoca malformaţii ireversibile asupra fătului. La adulţi, în cele mai multe cazuri infecţia este uşoara şi, de multe ori, trece neobservată. În cazuri rare, infecţia cu virusul Zika este legată de sindromul Guillain-Barré, care poate provoca paralizie temporară, aminteşte AFP. 

Cele mai citite

Universitatea Craiova, victorie cu CFR-ul lui Mutu! Oltenii au urcat pe locul doi. Cum arată clasamentul play-off-ului

Universitatea Craiova a învins-o în deplasare pe CFR Cluj cu scorul de 2-1, în prima etapă din play-off-ul Ligii 1. La fel ca și...

Universitatea Craiova, victorie cu CFR-ul lui Mutu! Oltenii au urcat pe locul doi. Cum arată clasamentul play-off-ului

Universitatea Craiova a învins-o în deplasare pe CFR Cluj cu scorul de 2-1, în prima etapă din play-off-ul Ligii 1. La fel ca și...

Poliţia atrage atenţia asupra unei noi metode de fraudă: Clienţii băncilor sunt contactaţi de persoane care pretind că sunt angajaţii ai băncii

Noua metodă de fraudă, denumită „spoofing” implică transmiterea unor mesaje, prin e-mail sau SMS, aparent trimise de către instituţii bancare de încredere, cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă