20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialStatistici grave: 10.000 de români suferă de boli inflamatorii intestinale

Statistici grave: 10.000 de români suferă de boli inflamatorii intestinale

Medicii estimează că, în România, sunt aproximativ 10.000 de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale, iar cei mai mulți dintre ei sunt tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, care nu au fost încă diagnosticați.

Bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, dar de cele mai multe ori afectează persoanele tinere, din cauza stilului de viață: alimentaţie dezechilibrată, folosire iraţională a antibioticelor, imunizări repetate.

„Bolile inflamatorii intestinale nu sunt cauzate de un singur agent patogen, ci rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori din mediu, îndeosebi din dietă”, spune Conf. Dr. Liana Gheorghe, președinte executiv al Clubului Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă.

Ca urmare a schimbărilor în dietă din ultimul deceniu, prevalența bolilor inflamatorii intestinale a crescut de zece ori. În Registrele Naţionale din România sunt înregistrați doar 1500 de pacienți, dar în realitate numărul lor este de aproape 10.000, avertizează medicii.

Simptomele sunt insuficient cunoscute

Foarte mulți dintre bolnavi, în special copii, adolescenți și adulți tineri, nu sunt diagnosticați, întrucât simptomele bolilor inflamatorii intestinale sunt insuficient cunoscute, iar unele dintre ele sunt comune cu a altor afecţiuni ale tractului gastrointestinal. De multe ori, pacienţii trec prin mai multe evaluări medicale înainte de a primi diagnosticul corect.

„Bolile inflamatorii intestinale se caracterizează prin diaree cronică, scaune cu sânge, mucus și puroi (între 3-4 și peste 20/zi), apărute atât ziua cât și noaptea, dureri abdominale, febră, dispariția apetitului, scădere în greutate. Orice persoană care dezvoltă aceste simptome o periadă mai lungă de 4 săptămani trebuie să se prezinte de urgență la medic”, declară Conf. Dr. Liana Gheorghe.

Bolnavii sunt captivi

În lipsa tratamentului, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, cu complicații (ocluzie, malabsorbție și malnutriție, supurații, cancer colonic). De multe ori, pacienții ajung să se simtă captivi, fiind nevoiți să folosească toaleta de până la 20 de ori pe zi. De asemenea, în perioadele de puseu acut al bolii, pacienți au crampe, dureri abdominale, sângerări și au nevoia urgentă de a merge la toaletă. Aceste pusee pot dura chiar și cinci zile pe săptămână.

Medicii subliniază că este foarte important ca pacienții să urmeze un tratament corect încă de la începutul bolii, altfel există un risc mare de recidivă. În România, majoritatea bolnavilor sunt tratați cu medicamente mai vechi și mai ieftine, deoarece Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu dispune de fonduri pentru a deconta terapia biologică de ultimă generație.

În aceste condiții, statisticile arată că 50% dintre pacienţi experimentează frecvent recidive ale bolii şi de multe ori manifestă şi alte afecţiuni intestinale. 53% dintre pacienţii cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani după diagnosticare, 30-50% dintre pacienţi au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi până la 20% dintre aceştia necesită o a doua operaţie în interval de 5-10 ani. Pentru aproximativ 20-40% dintre pacienţi, bolile inflamatorii intestinale sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni, precum cele ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii.

Semnal de alarmă

Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la povara acestor boli, Asociația Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă (RCCC) și în parteneriat cu APAA (Asociația Persoanelor cu Afecțiuni Autoimune din România), a lansat campania de educare și informare “Alege să fii tu învingătorul!”.

Astfel, în perioada 19-21 mai, în parcul Unirii din Capitală, a fost amplasat un Colon Gigantic în care trecătorii puteau intra pentru a afla informații utile despre factorii care afectează funcționarea corectă a acestei părți a organismului. De asemenea, în cele mai importante piețe și parcuri din Capitală, oameni purtând măști și păpuși gigantice au împărțit materiale educaționale pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă pacienții care suferă de boli inflamatorii intestinale.

“Bolile inflamatorii intestinale au impact major asupra vieții pacienţilor, afectându-le atât viaţa profesională şi capacitatea de a munci, cât şi relaţiile sociale. Am ales să organizăm această campanie pentru a atrage atenția publicului larg că aceste boli există și reprezintă o povară nu doar pentru pacienți, dar și pentru întreaga societate. Cu o diagnosticare corectă şi un tratament adecvat, pacienţii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viaţă normală”, a declarat Isabella Grosu, președinte al ASPIIR.

La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între trei şi șase săptămâni concediu medical pe an.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă