14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSlăbitul vara. Nutriționist: Să slăbești și să te îngrași la loc un...

Slăbitul vara. Nutriționist: Să slăbești și să te îngrași la loc un număr mare de kilograme este mult mai rău decât să rămâi la greutatea inițială

Mult așteptata vară este anotimpul în care cu greu mai putem ascunde cele câteva kilograme în plus. Zilele toride ne îndeamnă să lepădăm cât mai mult din haine, lăsând la iveală „bunăstarea“ acumulată în decursul timpului.

Cred că cele mai multe persoane se hotărăsc să slăbească vara, când se conving că la 40 de grade orice kilogram în plus e greu de dus. De asemenea, cele mai multe remarci referitoare la rotunjimile noastre cam tot în acest anotimp vin. Și dacă la asta adăugăm și nelipsitul sejur la mare în costum de baie, tabloul este deja complet.

Judecând la rece, vara piețele sunt pline de fructe și legume proaspete, salatele au în sfârșit un gust delicios și ne pot ajuta să ducem un regim cu mai puține calorii fără să simțim că ne chinuim prea mult.

Medicii recomandă regimurile de slăbit mai puțin drastice, în care pe lună se pierd, în medie, în jur de 4-5 kg maximum, în funcție de surplusul fiecăruia. Mereu am spus că și 2 kilograme pe lună pierdute constant până la atingerea greutății normale sunt un câștig în această bătălie a kilogramelor în plus. Să ne decidem că este momentul să acționăm în sfârșit este un câștig în sine. O altă dovadă de înțelepciune ar fi să ne propunem să urmăm o dietă bazată pe legume și fructe, carne slabă sau pește, supe sau ciorbe, salate cu ingrediente de sezon, dublată de mișcare și o hidratare adecvată cu apă plată.

Să slăbești 10 kilograme într-o perioadă scurtă de timp nu consider a fi o bravură și, în general, nu ar trebui să ne luăm la întrecere cu pro­priul organism. Nu concurăm unul împotriva celuilalt, ci suntem camarazi, coexistăm și ne ajutăm reciproc. La ce bun să-ți chinui organismul și mintea în așa fel încât să dea jos atâtea kilograme, de ce să faci foamea când poți mânca decent, de ce să vezi acest proces doar ca pe unul de moment? Să slăbești și să te îngrași la loc un număr mare de kilograme este mult mai rău decât să rămâi la greutatea ta inițială. Este chinuitor pentru psihic, pentru încrederea în tine, pentru disperarea care te cuprinde că tu nu vei reuși niciodată, pentru suferința cauzată de remarcile celor din jur, uneori acestea venind chiar de la familie.

Un gând pentru familiile cu copii supraponderali

Înainte de a vă sugera câteva trucuri pe care să le aplicați vara aceasta, vreau să fac doar o sugestie pentru familiile care au copii supraponderali. Aveți grijă cum îi motivați să slăbească și ce remarci faceți în prezența lor. Apelative de genul „ești o grasă“, „uite ce burtă sau șolduri ai“, „eu la vârsta ta aveam jumătatea kilogramelor tale“, „ești un copil rău și de asta ești gras“, „de mâine nu mai mănânci seara“ etc. pot afecta emoțional copiii pe tot restul vieții și le pot îmbolnăvi relația cu mâncarea iremediabil. Nu cu aceste apelative îi încurajați să lase din farfurie, ci punându-le voi porții mai mici; având grijă ca și bunica sau restul anturajului să fie la fel de atenți cu alimentația celui mic; luând micul dejun sănătos împreună; gătind multe legume și cât mai puțin din combinația șnițel cu cartofi prăjiți; renunțând la celebrele dulciuri făcute în casă, care, apropo, sunt la fel de calorice precum cele din comerț (chiar dacă au mai puțini aditivi); fiind voi înșivă un exemplu de urmat pentru cei mici nu doar teo­re­tic, dar și practic; renunțând la tradiția de a merge la pizza sau fast-food în weekend ca recompensă pentru purtarea bună; cumpărându-i o sticlă de apă plată atunci când sunteți în oraș, și nu o doză de băutură carbogazoasă care are conținut de fructe doar pe etichetă, dar e plină de zahăr și aditivi; renunțând la eternele ciuguleli: covrigi, popcorn, pufarine, biscuiți, sticksuri, batoane cu susan și zahăr sau miere.

Un meniu generic de slăbit pentru această vară ar trebui să arate cam așa:

Mic dejun: 2 ouă fierte sau 50 g brânză proaspată sau 5 linguri salată de vinete sau humus cu legume proaspete (roșie, castravete, ardei gras, ri­dichi, ceapă verde) + 2 feliuțe subțiri de pâine de secară sau integrală.

O altă variantă ar fi iaurturile cu până la 3,5% grăsime în combinație cu 3 linguri muesli. Când spun muesli mă refer la variantele neprocesate, fără zahăr, în care poți vedea clar bobul de ovăz/grâu/secară/hrișcă/mei.

Prânz:  Puteți merge fie pe varianta supă sau ciorbă plus felul doi sau pe un fel doi mai consistent. Dacă mergeți pe varianta cu două feluri de mâncare aveți grijă la cantități. Dacă luați masa la un restaurant, întotdeauna porțiile vor fi mai mari decât ați avea nevoie pentru slăbit. Aveți opțiunea de a vă lua mâncarea de acasă sau de a împărți porția de la restaurant cu altcineva. Supa sau ciorba mâncată ca prim fel este un mod excelent de a va hidrata și de a vă umple stomacul cu un aliment ce conține în cea mai mare parte apă. Nu mă refer aici, bineînțeles, la ciorbele cu carne grasă sau smântână adăugată, pe care ar trebui să le lăsăm pentru anotimpul rece sau pentru excursiile la munte.

Varianta pentru felul doi ar putea fi orice bucată de carne slabă, adică fără grăsime vizibilă, gătită fie la abur, la cuptor, la grătar sau fiartă (vă reamintesc aici că mușchiul slab de porc și piep­tul de pui au aproximativ același număr de calorii) în combinație cu o porție de legume de sezon: păstăi de fasole verde, mazăre, broccoli, ciuperci, mix de legume, sparanghel sau salatele din crudități de sezon (roșii, castraveți, ardei, ceapă verde, varză, pătrunjel, ardei copți, murături etc.)

Cină:  Putem mânca aproximativ 3 polonice dintr-o supă răcoritoare din legume de sezon (roșiile sunt o alegere excelentă) sau o salată din crudități de sezon cu o conservă de ton sau sardine, scursă bine de ulei, sau 3 degete brânză sau 5 linguri humus ori pastă de măsline sau un avocado mic sau o palmă piept de pasăre pe grill. La masa de seară fiți mai zgârciți cu uleiul și pâinea. Folosiți însă zeamă de lămâie și ierburi aromatice după pofta inimii.

În timpul zilei, dacă vi se face foame, puteți lua o gustare din următoarele: o porție de fructe de sezon (pepene, prune, caise, piersici, pară); o brânzică de casă cu 2% grăsime; o sticluță de iaurt de băut sau kefir.   

Tania Fântână
Tania Fântânăhttp://tania-fantana
Specialista in nutritie cu un atestat de la ABC Fitness School, ISSA- International Sports Sciences Association USA.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă