15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul dezinfectanților: Ministerul Sănătății a început o anchetă la Institutul Oncologic București....

Scandalul dezinfectanților: Ministerul Sănătății a început o anchetă la Institutul Oncologic București. Reacția IOB

UPDATE 13.02: Conducerea Institutului Oncologic a dat, marți, explicații cu privire la contractele de achiziții și a vorbit despre produsele dezinfectante folosite în spital, potrivit Agerpres.

Managerul instituției, Nicolae Straja, a declarat că au fost luate probe periodic și că nu au fost probleme, iar produsele au fost folosite pe holuri, în saloane și în săli de mese.

Totodată, reprezentanții au explicat că toate contractele de achiziții s-au desfășurat în cadrul legal.

„Eu consider că este binevenit (n.r. controlul), pentru că în acest fel putem să lămurim anumite aspecte, să îi spunem aşa, elegant, controversate care au apărut în presă. (…) Bănuiesc că vine de mâine, o să vină de mâine probabil şi o să controleze toate aceste aspecte (n.r. Corpul de Control al MS). (…) Licitaţia veche s-a terminat, a început o altă licitaţie. În timpul desfăşurării acestei licitaţii, care nu este încă finalizată, pentru că au apărut cereri de clarificare din partea ANRMAP. În această perioadă, nemaiavând cine să facă curăţenie, îţi dă voie legea să faci o negociere pe perioada în care se finalizează licitaţia mare”, a explicat managerul unităţii, Dan Straja. 

Potrivit acestuia, principalele produse pentru institut sunt citostaticele, simptomaticele. „Principalele elemente pentru noi reprezintă medicamentele – citostaticele, medicamentele simptomatice. Materialele sanitare reprezintă o componentă mai redusă. Materialele sanitare înseamnă tifon, vată, sonde, ace, seringi, dezinfectanţi, multe. (…) Fiecare urmăreşte să facă economii cât mai importante acolo unde se poate şi la astfel de contracte negociind şi mergând strict pe litera legii poţi să ajungi la nişte economii importante”, a spus managerul. 

El a precizat că epidemiologul unităţii medicale ia probe periodic, conform cerinţelor în materie: „Epidemiologul nostru ia periodic, conform cerinţelor Sanepidului, probe de peste tot. Nu au fost probleme. Îmi pare rău, este în concediu epidemiologul. Şi-a luat două zile după 1 mai”, a declarat Dan Straja. 

Directorul departamentului achiziţii al IOB, Eugen Băltăreţu, a spus că dezinfecţia nu este în totalitate făcută cu materiale de la Hexi Pharma. 

„Peroxizi pentru lenjerie se folosesc de la o a treia firmă. Dezinfectanţii de la Hexi Parma, pentru suprafeţe mari – saloane, coridoare, săli de mese. Nu în totalitate sunt dezinfectate cu produse Hexi Pharma. La 21 (n.r. februaire) a avut loc deschiderea negocierilor. Au fost invitate patru firme, s-au prezentat doar trei. Pe 25 s-a atribuit contractul cu firma Medical Cleaning, pe 4 aprilie a avut loc deschiderea licitaţiei cu finalizare online”, a afirmat directorul. 

Potrivit acestuia, contractul a fost atribuit în urma evaluării şi a negocierii preţului final per metru pătrat: „În urma evaluării şi negocierii, preţul final per metru pătrat a ieşit 4,5 lei. Acesta a fost preţul cel mai mic. Nu am cerut reţeta. Nu am cerut aşa ceva. Am cerut nişte rapoarte de încercări şi avizele MS. Eu asta le cer pentru veridicitatea ofertei tehnice. Pentru că poate să vină să îmi arate că are un produs frumos colorat şi apoi de mâine când i-am atribuit contractul să îmi vină cu alte produse. (…) De ceva timp s-a scos acea autorizaţie care se cerea de la producător sau importator în licitaţie”, a susţinut Băltăreţu. 

El a precizat că licitaţia „mare” se află doar în faza de evaluare. 

„Este o licitaţie deschisă, postată pe SEAP. Deschiderea licitaţiei mari a avut loc pe 4 aprilie. Astăzi suntem în fază de evaluare, nu s-a desemnat niciun câştigător şi nici nu se intenţionează, aşa cum a apărut în presă, să se ia nu ştiu ce produse fără licitaţie. Licitaţia a fost în întregime publicată în SEAP. A fost verificată de ANRMAP, o poate verifica oricine”, a arătat directorul de achiziţii. 

Potrivit unei anchete publicate de Euractiv, Institutul Oncologic București colaborează cu firma Medical Cleaning, care face curat de mai bine de o lună în instituția medicală, în urma unei negocieri fără anunț public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

„Cu toate că nu respectă cerințele din caietul de sarcini, firma se pregătește să câștige un contract de curățenie pe trei ani, în valoare de șapte milioane de lei. Cel mai probabil, contractul va ajunge tot la Medical Cleaning, căci, ca și în cazul negocierii care a adus firma în IOB, spitalul cere, prin caietul de sarcini, documente pe care alte firme din domeniu nu le pot obține, în lipsa unei relații speciale cu producătorul dezinfectanților pe care urmează să-i folosească. Evident, în oferta Medical Cleaning sunt incluse produsele firmei-surori Hexi Pharma, însoțite de acea documentație pe care, evident, firmele concurente nu o pot produce vreodată”, informează Euractiv.

————

Ministerul Sănătății efectuează, marți, o anchetă la Institutul Oncologic București, unde verifică contractele de achiziții privind soluțiile dezinfectante folosite în spitale, informează Digi24.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General. 

Totodată ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaș-Cadariu are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti. 

Citește și: Corpul de control al Ministerului Sănătății va efectua controale, pentru a testa eficiența substanțelor dezinfectante folosite în spitale. Reacția Hexi Pharma

Săptămâna trecută, Corpul de control al Ministerului Sănătății a decis să înceapă controale privind eficiența substanțelor dezinfectante de la compania Hexi Pharma, folosite în spitalele din România, informează News.ro. Vineri, reprezentanții MS au precizat că au fost recoltate 2.633 de probe de substanțe dezinfectante folosite în 208 spitale publice și private care au contract cu compania Hexi Pharma.

 

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, săptămâna trecută, două anchete care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor, Inspecţia Sanitară de Stat spune că legea nu o obligă să facă verificări, iar dacă totuşi apar probleme, acestea se fac la un laborator al cărui administrator are legături cu acţionarul principal al firmei producătoare

Gazeta Sporturilor a anunţat, joi, că a făcut analize care confirmă că ambele substanţe active din Suprasept – biocid folosit de firma Hexi Pharma, care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale – sunt diluate: prima de 10 ori şi a doua cu 30%.

În urma anchetei GSP, Parchetul instanţei supreme s-a autosesizat şi face cercetări.

 

 

 

 

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă