13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialȘase lucruri curioase despre SOMNAMBULISM

Șase lucruri curioase despre SOMNAMBULISM

Somnambulismul este o tulburare a somnului numită parasomnie, categorie în care intră și vorbitul sau mâncatul în timpul somnului. Site-ul publicației The Huffington Post a realizat un top al celor mai curioase lucruri despre această tulburare.

Citește și: Analiză inedită despre obiceiurile de SOMN ale marilor personalități ale lumii

1. Ora la care apare somnambulismul contează

Un somnambul care începe să meargă la scurt timp după ce a adormit experimentează o etapă diferită a tulburării decât un somnambul care începe să meargă mai târziu.

Cei mai mulți somnambuli se ridică din pat în etapa somnului numită „non-REM”, cea fără vise, conform doctorului specialist Charlene Gamaldo.

Dacă oamenii încep să meargă în faza REM a somnului, tulburarea nu se mai numește „somnambulism”, ci „tulburarea comportamentului REM/ REM behavior disorder”(RBD), în care cei mai mulți se mișcă în funcție de ceea ce visează.

Chiar dacă, în majoritatea cazurilor, somnambulismul este inofensiv, mai ales dacă persoanele care merg în somn sunt protejate, apariția RBD-ului poate fi primul simptom pentru dezvoltarea unor boli neurodegenerative ca Parkinson sau boala difuză cu corpi Lewy.

Citește și: Descoperiri uimitoare despre beneficiile somnului asupra sănătății

2. De regulă, somnambulul nu își amintește ce s-a întâmplat

Oamenii care merg în timpului somnului non-REM nu își amintesc ce li s-a întâmplat. Pe de altă parte, cei care merg în timpul somnului REM își pot aminti ce au visat și motivele pentru care au mers în timpul somnului.

3. De obicei, ochii somnambulilor sunt deschiși

Oamenii care merg în timpul somnului non-REM au, de cele mai multe ori, ochii deschiși, dar nu arată ca și când ar fi lucizi.

„Mi s-a spus că oamenilor le este greu să își dea seama când sunt somnambul, pentru că am ochii deschiși și port conversații cu ei”, a spus o tânără care merge în timpul somnului.

Totuși, somnambulii din faza REM au, de obicei, ochii închiși.

Citește și: 10 metode să-ți păstrezi creierul activ până la bătrânețe

4. Somnambulii nu trebuie să fie treziți, ci ghidați

Dacă sunt treziți, oamenii care obișnuiesc să meargă în timpul somnului sunt confuzi, agitați și, uneori, foarte agresivi, conform doctorului Gamaldo.

Specialistul recomandă ghidarea somnambulilor către locul în care trebuie să doarmă.

5. Somnambulismul poate fi generat de orice întrerupere a somnului

Orice motiv pentru care oamenii se trezesc ușor poate fi și un motiv pentru somnambulism, potrivit specialistului. Între aceste cauze se numără somnul într-un mediu necunoscut, o cameră nepotrivită pentru dormit, lipsa de somn pentru o perioadă îndelungată, bolile, stresul și consumul de alcool.

Totuși, doctorul recunoaște că somnambulismul se poate transmite genetic și apare mai des la copii.

6. Somnambulismul poate fi prevenit

Citește și: STUDIU. Vinul, secretul seducției. Cum devenim mai atrăgători în fața celorlalți

Obișnuința de a merge în timpul somnului poate fi oprită prin respectarea unui program sănătos de dormit, potrivit specialistului.

Cel mai bun somn poate fi obținut într-o încăpere răcoroasă, întunecoasă, fără televizor sau alte surse de lumină puternică.

De asemenea, specialistul recomandă evitarea mâncărurilor picante sau grele înainte de culcare și evitarea consumului de alcool.

De asemenea, este importantă scăderea nivelului de stres din viața de zi cu zi.

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă