8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialReacţia medicilor de familie la investigaţia Consiliului Concurenţei

Reacţia medicilor de familie la investigaţia Consiliului Concurenţei

Organizaţiile profesionale ale medicilor de familie salută punerea în dezbatere a raportului privind piaţa serviciilor de asistenţă medicală din România şi a activităţilor conexe acestora, emis de Consiliul Concurenţei, în cadrul investigaţiei declanşate în luna mai 2013 pentru cunoaşterea pieţei acestor servicii.

Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie confirmă că au fost efectuate "inspecţii inopinate la sediile noastre în cadrul investigaţiei având ca obiect posibilă încălcare a prevederilor art. 5 alin. 1 din Legea concurenţei, pe piaţa serviciilor medicale necontractate cu terţi, plătite direct de către consumatorii din România. Este vorba despre piaţa serviciilor medicale nedecontate de Casa Naţionalã Asigurări de Sănătate (CNAS) şi plătite direct de consumatori. Confirmãm punerea la dispoziţia inspectorilor Consiliului Concurenţei a documentelor solicitate cu ocazia controlului inopinat mai sus menţionat. Suntem în continuare la dispoziţia reprezentanţilor Consiliului Concurenţei pentru orice informaţii suplimentare care ar putea aduce clarificãri în cadrul acestei investigaţii".

Într-un comunicat de presă comun, cele două organizaţii apreciază ca fiind salutară recomandarea făcută de Consiliul Concurenţei în cadrul Raportului menţionat ca Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate, să intervină pentru modificarea actelor normative ce privesc condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în sensul asigurării unei flexibilităţi a negocierilor, astfel încât aceasta să vină în întâmpinarea nevoilor furnizorilor: "Şi noi am solicitat în repetate rânduri negocierea reală a serviciilor medicale şi flexibilizarea contractelor cu casele de asigurări, pentru a respecta liberalismul profesiei. Clauzele contractului de furnizare a serviciilor medicale în asistenţa medicală primară, aşa cum sunt în prezent prestabilite prin Contractul-cadru, nu lasă loc niciunui fel de negociere, adăugându-se astfel atitudinii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la consultările (şi nu negocierile) anuale având ca obiect Contractul-cadru, consultări pe care în prezent CNAS-ul le desfăşoară cu organizaţiile medicilor de familie".

În document este consierată salutară recomandarea făcută de Consiliul Concurenţei ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze reglementări legale care să conducă la identificarea de către consumator a activităţilor care fac parte din serviciile medicale prestate contra cost în cadrul cabinetelor medicale şi la stabilirea în mod unitar, la nivel naţional, a activităţilor care fac parte din serviciile medicale prestate contra cost, pe care un cabinet medical le poate desfăşura.

Citeşte şi: Medicii de familie, verificaţi de Consiliul Concurenţei. Autorităţile de control suspectează existenţa unui cartel privind tarifele serviciilor nedecontate de casele de asigurări

"Suntem în concordanţă cu sugestia Consiliului Concurenţei de a se înfiinţa o bază de date on-line, administrată de Ministerul Sănătăţii sau de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene, care să cuprindă pentru fiecare judeţ, serviciile medicale prestate contra cost şi tarifele aplicate în cadrul unitaţilor sanitare organizate sub forma cabinetelor medicale. Vom formula observaţii şi puncte de vedere detaliate şi argumentate la Raportul mai sus menţionat până la data de 8 iunie 2017, observaţii şi puncte de vedere pe care le vom prezenta şi presei" – se menţionează în comunicat. 

"Aşteptam cu interes concluziile raportului şi recomandările finale privind elaborarea unor reglementări prin care să se stabilească, la nivel naţional, o listă exhausivă care să cuprindă serviciile medicale pe care un cabinet medical le poate desfăşura contra cost, precum şi restul recomandărilor pentru dezvoltarea acestui sector şi pentru îmbunătăţirea concurenţei în domeniu. Suntem de acord că medicina familiei ar trebui să devină în sfârşit o profesie cu adevărat liberală, în deplină concordanţă cu definiţia internaţională a profesiei de medic de familie, elaborată de Wonca, organizaţia internaţională a medicilor de familie, din care facem parte. În preajma sărbătoririi zilei internaţionale a medicului de familie, apariţia acestui studiu vine să confirme importanţa profesiei noastre liberale pentru sistemul medical şi nevoia de flexibilitate pe piaţa serviciilor medicale" – conchid reprezentanţii celor două organizaţii profesionale ale medicilor de familie din România .

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă