15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialProgramele naţionale curative, extinse. Ce analize și tratamente suplimentare sunt disponibile pentru...

Programele naţionale curative, extinse. Ce analize și tratamente suplimentare sunt disponibile pentru români

Peste un milion de români vor beneficia de aceste servicii în cadrul programelor naţionale curative finanţate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Programele se adresează mai multor tipuri de boli, precum cele cardiovasculare, metabolice, hematologice, oncologice sau din sfera ORL.

Din această lună, medicii de familie, medicii specialişti, spitalele şi farmaciile vor fi obligaţi să furnizeze servicii medicale pacienţilor asiguraţi, cuprinşi în programele naţionale de sănătate curative şi să le acorde tratamentul specific folosind metodele cele mai eficiente, fără niciun fel de discriminare.

Totodată, furnizorii de medicamente, respectiv farmaciile cu circuit deschis, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor asigura tratamentul şi materialele sanitare specifice care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate curative. „Faptul că am reuşit să extindem accesul pacienţilor la programele naţionale curative, dar şi să dezvoltăm aceste programe este în concordanţă atât cu obiectivul instituţiei de a oferi o cât mai bună asistenţă medicală asiguraţilor, cât şi cu prevederile programului de guvernare”, susţine Marian Burcea, noul preşedinte al CNAS.

La rândul său, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, a declarat pentru „România liberă” că programele naţionale trebuie finanţate corect pentru a oferi servicii medicale complete şi la timp pentru pacienţi: “Lucrurile sunt fireşti şi ceea ce ne dorim este o creştere a finanţării, pentru că încă mai sunt probleme în ce priveşte accesul bolnavului la aceste programe curative, fie că este vorba de găsirea medicului specialist, fie în găsirea unui serviciu medical care să-l ajute cu adevărat.  Mi se pare un lucru foarte complicat şi ar trebui să ne gândim cum să facem în aşa fel încât pacienţii, atunci când au nevoie de analize de monitorizare sau de diagnostic, să nu mai stea pe liste lungi de aşteptare pentru decontare. Cred că ar fi un lucru bun şi pentru furnizorii de servicii medicale, pentru că nimeni nu îşi doreşte să vină în faţa pacientului şi să refuze din motive financiare acele teste”. Radu Gănescu a mai spus că un program naţional corect făcut şi monitorizat trebuie să aibă în vedere datele statistice exacte privind incidenţa în România a unor diverse patologii, care, la nivel european sau internaţional, ne clasează pe locuri ruşinoase.

Servicii medicale extinse

Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2017 şi 2018, ce vor intra în vigoare la 1 aprilie 2017, cuprind o serie de noutăţi faţă de actul normativ similar aflat în vigoare până acum. Astfel, în cadrul Programului naţional de diabet zaharat, se vor acorda trimestrial până la 400 teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulino-dependent cuprins în program. Totodată, recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c) se va putea emite şi de medicii de familie, nu numai de diabetologi. În cadrul Programului naţional de boli cardiovasculare se extinde tratarea malformaţiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervenţională la pacienţii adulţi.

În cadrul Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile, bolnavii vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare, unilaterală sau bilaterală, simultană sau secvenţială, urmând să fie stabilit de medicii specialişti, în func-ţie de specificul fiecărui pacient în parte. Programul naţional de tratament pentru boli rare se extinde pentru trei noi afecţiuni: fibroza pulmonară idiopatică, distrofia musculară Duchenne şi angioedemul ereditar. Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi a fost extins pentru hemofilia dobândită.

Programe naţionale gestionate de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătății va derula și finanța 15 programe naționale cu impact major asupra sănătății publice, potrivit aceleiaşi Hotărâri de Guvern nr. 155/2017. Aceste programe se referă la vaccinare, supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare; prevenire, supraveghere și control pentru infecția cu HIV; prevenire, supraveghere și control al tuberculozei; supraveghere și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale și rezistenței microbiene, precum și de monitorizare a utilizării antibioticelor; monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă; securitate transfuzională; depistare precoce activă a cancerului prin screening organizat; sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică; transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană; boli endocrine; tratament dietetic pentru boli rare; management al registrelor naționale; evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate; sănătatea femeii și -copilului.  

1.198.708 lei este suma alocată de CNAS pentru toate programele derulate în primul trimestru din 2017.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă