16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialProducătorii de medicamente generice fac apel la premierul Ponta

Producătorii de medicamente generice fac apel la premierul Ponta

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită premierul Victor Ponta să se implice direct în eliminarea blocajelor instituţionale care împiedică introducerea calculului diferențiat al taxei clawback.

"În aceste zile, în care atât Senatul, cât și Camera Deputaților discută diferite proiecte de lege referitoare la taxa clawback, ne adresăm domnului Prim Ministru, atât în calitate de șef al Guvernului, cât și de lider al coaliției guvernamentale, pentru a interveni și a lua decizia politică de a introduce calculul diferențiat al taxei clawback, de care să beneficieze atât pacienții, cât și economia României," spune Dragoş Damian, preşedinte APMGR, într-o scrisoare deschisă adresată Primului Ministru Victor Ponta.

APMGR salută eforturile guvernului de identificare a celor mai adecvate soluții pentru necesitățile sistemului sanitar românesc, însă semnalează că adoptarea unei taxe clawback diferențiată pentru producătorii de medicamente generice întârzie în mod nejustificat. Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, care să reflecte limitarea de preț care este impusă medicamentelor generice, precum și impactul mult mai mare pe care taxa actuală, aplicată unitar, îl are asupra producătorilor de medicamente generice, este absolut necesară. Producătorii de medicamente generice ajung să plătească o taxă clawback din ce în ce mai mare, de la un trimestru la altul, pentru aceleași valori decontate trimestrial din fondul FNUASS, din cauza creșterii costurilor cu terapii scumpe.

"Povara fiscală a taxei clawback a devenit nesustenabilă și nu poate duce decât la reducerea producției locale de medicamente generice, cu efecte sociale și economice catastrofale: multe din medicamentele cu prețuri accesibile (ajunse sub prețul de rentabilitate) vor dispărea de pe piață, iar industria locală va amâna investițiile în dezvoltare și va fi obligată să recurgă la reduceri de personal", avertizează Dragoş Damian, preşedinte APMGR.

APMGR atrage atenţia asupra faptului că o soluție pentru introducerea unei taxe clawback diferențiată a fost deja identificată la finalul anului trecut și a fost agreată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și acceptată atât de Ministerul de Finanțe, cât și de către organismele financiare internaționale, ca fiind neutră din punct de vedere bugetar. Această soluție este bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calcularea procentului 'p' din formula clawback, în cazul medicamentelor generice. Soluția aplicării unei proporții de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formula clawback pentru medicamentele generice are la bază sistemul actual de stabilire a prețurilor pentru medicamente generice, care este limitat la maxim 65% din prețul medicamentului inovativ.

Companiile membre APMGR îşi exprimă disponibilitatea de a discuta cu autoritățile relevante și alte propuneri ce urmăresc implementarea pe termen mediu și lung a unor politici publice care să vizeze încurajarea consumului de medicamente generice, cu scopul creșterii accesului la tratamente medicale de calitate în condiții de eficienţă bugetară.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă