8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele ANMDM: Faptul că un medicament se generizează, nu înseamnă că îşi...

Preşedintele ANMDM: Faptul că un medicament se generizează, nu înseamnă că îşi pierde calitatea

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor (ANMDM), Marius Savu, a declarat într-un interviu pentru Hotnews că principalul avantaj al medicamentelor generice este că obţii aceeaşi calitate la un preţ mai mic.

Savu a precizat că faptul că un medicament se generizează, nu înseamnă că îşi pierde calitatea, ci că în costul acelui produs nu mai este inclus şi costul cercetării care s-a regăsit în cazul originalului.

"Deci, ca şi principiu, un medicament generic, e un medicament care apare după o perioadă în care originalul a circulat în tratamentul bolnavilor şi care respectă aceleaşi criterii de calitate ca acesta", a spus preşedintele ANMDM.

Marius Savu a subliniat că medicamentele generice reprezintă un avantaj pentru populaţie, întrucât la aceeaşi calitate se poate achiziţiona un medicament mai ieftin. 

"Este un lucru natural care permite un acces mai larg la acel medicament şi permite, de asemenea, dacă ne uităm la partea publică a sistemului social de sănătate, ca o parte din banii care înainte erau cheltuiţi pentru medicamentele originale să poată fi folosiţi pentru alte medicamente originale", a declarat Savu.

De asemenea, preşedintele ANMDM a precizat că orice medicament care obţine o autoitaţie de punere pe piaţă trebuie să respecte nişte criterii, iar Agenţia urmăreşte acest lucru îndeaproape. 

"Noi încercăm să fim siguri de un lucru: de calitatea produsului generic. De multe ori apare acea percepţie că un medicament generic ar avea o calitate inferioară originalului, lucru care nu este deloc adevărat. Din punctul nostru de vedere, orice medicament care obţine o autorizaţie de punere pe piaţă respectă criteriile de calitate ale medicamentului respectiv. Şi vorbim aici nu numai de generic, vorbim şi de original, pentru că şi el trebuie, în fiecare lot pe care îl produce să respecte aceste criterii de calitate. Din punctul nostru de vedere, un medicament, fie el generic sau inovativ, respectă nişte norme de calitate. Aceasta este partea pe care Agenţia (Naţională a Medicamentelor – n.r.) şi-o asumă şi pe care o urmăreşte îndeaproape", a mai spus Savu.

Totodată, preşedintele ANMDM a subliniat importanţa de a fii informat. El a îndemnat pacienţii să întrebe mereu farmacistii dacă medicamentul pe care îl cumpără dacă este cel generic.

"În mod normal, orice farmacie din România este obligată să aibă în stoc sau să aducă în maxim 48 de ore cel mai ieftin medicament care corespunde acelei molecule. Ar fi foarte bine ca pacienţii să întrebe în momentul în care farmacia îi ofera un medicament, la care trebuie să platească acea coplată sau poate şi-l cumpără cu preţul integral, daca i s-a oferit cel ieftin medicament care conţine molecula respectivă. E vorba de informare şi de multe ori această initiaţivă, din păcate, trebuie să vina de la pacient pentru că pe circuit există uneori “alte priorităţi” şi atunci nu ajunge neaparat cel mai ieftin medicament la pacient şi poate altul. De aceea pacientul trebuie să întrebe şi să fie informat", a declarat Marius Savu.

Marius Savu a mai declarat că au reuşit să impună reprezentanţilor medicali ca materialele prezentate medicilor să aibă girul ANMD şi ca orice cheltuială să fie făcută publică. 

Cele mai citite

Joe Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că-i va trimite „rapid” ajutoare militare „importante”

Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că va trimite „rapid” ajutoare militare...

S-a întors iarna în România! Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ pentru Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură, valabilă până mâine...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...
Ultima oră
Pe aceeași temă