10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 100 de milioane de copii vor fi vaccinați în Africa. Campania...

Peste 100 de milioane de copii vor fi vaccinați în Africa. Campania este organizată împotriva poliomielitei

O campanie de vaccinare sincronizată împotriva poliomielitei în 13 țări din Africa de Vest și Centrală va începe sâmbătă, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit Agerpres.

Acțiunea de vaccinare este un răspuns masiv la cele trei cazuri depistate în 2016 în nordul Nigeriei, relatează AFP și Reuters.

"Peste 190.000 de persoane din 13 țări din Africa de vest și Africa centrală vor vaccina peste 116 milioane de copii săptămâna viitoare pentru a face să dispară ultimul bastion al poliomielitei de pe continent", a anunțat vineri OMS într-un comunicat.

"Toți copiii mai mici de cinci ani din 13 țări — Benin, Camerun, Coasta de Fildeș, Guineea, Liberia, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Sierra Leone și Ciad — vor fi vaccinați simultan în cadrul unui efort coordonat", a precizat organizația.

Acest program, "unul dintre cele mai mari realizate vreodată în Africa", este finanțat de un mare grup de donatori internaționali din care fac parte UNICEF, Rotary International, Fundația lui Bill și Melinda Gates, dar și de guverne locale și de Japonia.

"În urmă cu 20 de ani, Nelson Mandela a lansat campania panafricană 'Să eliminăm poliomielita din Africa'", a reamintit dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa. "La momentul respectiv, poliomielita era endemică în fiecare țară a continentului și, în fiecare an, această teribilă maladie paraliza peste 75.000 de copii pentru tot restul vieții lor", a adăugat el.

În 2017, OMS a înregistrat patru cazuri (două în Pakistan și două în Afganistan), în timp ce în 2016 s-au depistat 37 de cazuri. Trei dintre ele au fost descoperite în nord-estul Nigeriei, pentru prima dată pe continentul african după mai bine de doi ani.

Regiunea, devastată de conflictul în care se confruntă gruparea jihadistă Boko Haram și armata nigeriană, este încă una în care asistența medicală și umanitară ajunge cu greu, iar în unele zone este chiar imposibilă.

Totuși, Rod Curtis, coordonator al UNICEF pentru Nigeria, speră că până la finalul lui 2017, "toți copiii din această regiune vor putea fi imunizați".

"Lipsa de acces în unele zone nu este ceva definitiv, ea depinde de variația luptelor. Imediat ce un teritoriu este accesibil, trimitem de urgență echipe de vaccinare", a explicat Curtis.

Această campanie se adaugă alteia care va fi lansată la sfârșitul lui aprilie în "toate țările din regiunea lacului Ciad".

"Este important să înmulțim vaccinările și mai ales să le coordonăm pentru a fi siguri că virusul nu are unde să se ascundă", a subliniat reprezentantul UNICEF.

Campania sanitară pentru eradicarea poliomielitei a început în Nigeria în 1998.

Descoperirea celor trei noi cazuri în august anul trecut a fost un regres serios pentru această țară care spera că eradicase virusul. În septembrie 2015, OMS a retras Nigeria de pe lista țărilor unde maladia este încă endemică. Pe lângă Nigeria, alte țări care se confruntă cu aceeași problemă sunt Afganistan și Pakistan.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă