Pericol pentru nou-născuți. Ministerul Sănătății, fără soluție pentru vaccinul împotriva hepatitei B

de Elena Marinescu , 20 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 16:34, 07 mai 2017
Pericol pentru nou-născuți. Ministerul Sănătății, fără soluție pentru vaccinul împotriva hepatitei B

Din motive de fabricaţie, vaccinul nu va mai exista pe piaţa din România până în ianuarie 2018. În aceste condiţii, trebuie să se găsească urgent o soluţie, în caz contrar aproximativ 150.000 de nou-născuţi ar putea rămâne neimunizaţi.

mai bună colaborare între factorii implicaţi – autorităţi, medici, asociaţii – în domeniul informării şi educării cetăţenilor asupra avantajelor şi implicaţiilor vaccinării copiilor ar duce la luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză de către părinţi.

„Vaccinul este singura modalitate de a preveni hepatita B, în forma acută şi cronică, fapt pentru care luni de zile am atras atenţia autorităţilor cu privire la riscurile lipsei vaccinului împotriva hepatitei B pentru nou-născuţi. APAH-RO militează încă din 2009, anul înfiinţării asociaţiei, pentru modificarea legislaţiei astfel încât să se asigure dreptul la vaccinare, dar şi la tratament tuturor pacienţilor care suferă de această boală infecţioasă. În acest context, nu putem decât să ne aliniem majorităţii medicilor şi să sprijinim orice demers privind necesitatea vaccinării copiilor”, atrage atenţia Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Stoc limitat: 10.000 de doze de vaccin din Norvegia

În urmă cu două luni, Ministerul Sănătății a declanşat oficial mecanismul european de protecție civilă pentru a primi vaccinul împotriva hepatitei B din alte state, însă nu a primit nici o ofertă. „ Am primit o ofertă pe alertă europeană, o ofertă de 10 mii de doze din Norvegia. În momentul de faţă suntem în discuţii cu partenerul norvegian care ne-a oferit aceste doze pentru a vedea ce tip de vaccin există acolo, care este modalitatea de a ajunge în ţară şi, în funcţie de asta, vom lua o decizie. În acelaşi timp, am mai găsit la două companii cantităţi mici de vaccin. Din păcate, contractul de vaccin hepatită B va putea fi onorat doar undeva în iunie-iulie ca să intrăm în normalitate. Vor fi vaccinaţi copii, pentru că am schimbat schema de vaccinare şi se vaccinează copiii cu hexavalent, dar în acelaşi timp, aducem în ţară şi cantităţile de vaccin pe care le-am confirmat pentru a fi vaccinaţi copiii” - declara ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Achim Kautz, consilier pe politici de sănătate al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA) şi unul dintre iniţiatorii strategiei vizând hepatita, implementată de curând în Germania, a declarat că România nu este singură, trebuie doar să întrebe şi alte ţări când are probleme.

Riscuri

VHB, virusul care cauzează hepatita B, se poate transmite prin sânge ori de la mamă la copil, în timpul naşterii sau prin fluide corporale (spermă, secreţii vaginale, salivă). Virusul se transmite prin: contacte sexuale neprotejate; reutilizarea sau folosirea în comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal (periuţe de dinţi, aparate de ras etc.) sau cosmetic, medical şi stomatologic, contaminate şi nesterilizate corect; venirea în contact direct cu sângele, chiar şi uscat, sau cu rănile deschise ale unei persoane infectate; prin piercing-uri şi tatuaje cu ace şi instrumente nesterile.

Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecţios decât HIV şi de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C. În plus, el rezistă o perioadă considerabilă de timp în condiţiile mediului extern (de exemplu, pe instrumente care au venit în contact cu sânge contaminat şi nu au fost sterilizate corect) cel puţin 7 zile, timp în care poate infecta persoanele care sunt expuse la el.  

Transmitere

Virusul hepatitei B se transmite prin sânge, obiecte infectate şi contact sexual, iar vaccinul trebuie administrat imediat după naştere, în maternitate. Pentru protecția copiilor născuți din mame cu hepatita B, a fost aprobată o schemă alternativă de imunizare. Medicii de familie le vor administra vaccinul hexavalent la vârsta de 6 săptămâni. Hepatita B este determinată de un virus şi este cea mai frecventă cauză a apariţiei cancerului hepatic.

Comentarii

 • Nedelcu

  07 mai 2017 18:34

  Exista persoane care platesc si nu sunt putine de 2-3 contributii de sanatate la CASS care nu pot face analizele medicale gratuite caci ministerul sanatatii nu aloca suficiente fonduri pentru analize si ca sa le faci totusi dai mita la medici sau te lasi pagubas si faci analizele la o policlinica cu plata. Asa ca plata obligatorie a CASS impusa de mai multe ori prin lege este un abuz si o nemernicie din partea statului impusa de guvernul lui Boc si Busoi.

  raspunde comentariului
 • eva

  20 aprilie 2017 13:32

  Iti place sa citesti? Si ti ar placea citind, sa inveti, sa faci bani mai multi!? Vino in echipa noastra. Căutăm urgent colaboratori part-time sau full-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul Citesc la adresa de email evakiss1956gmail.com

  raspunde comentariului
 • AlinaP

  20 aprilie 2017 7:36

  Care e riscul pentru noi nascuti daca nu au fost vaccinat impotriva hepatitei B? Are sanse bebelusul sa faca hepatita B care se transmite sexual? A fost testata mama pentru hepatita B? Si daca mama nu are hepatita B, de ce e vaccinat un copil nou nascut impotriva unui virus transmis pe cale sexuala cand bietul copil nu are sistemul imunitar inca format? Se creaza o panica a lipsei vaccinului fie din ignoranta fie pentru ca de fapt se urmareste slabirea sistemului imunitar a unui copil de cum se naste pe lumea asta.

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design