13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialPacienții vor putea reclama consiliilor de etică problemele întâmpinate în spitale

Pacienții vor putea reclama consiliilor de etică problemele întâmpinate în spitale

Pacienții vor putea să semnaleze consiliilor de etică din spitale problemele pe care le constată în unitățile medicale sau în cazul serviciilor de ambulanță, a declarat, marți, directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre, cu prilejul unei dezbateri care a avut loc la Ministerul Sănătății.

"Acesta ar fi rolul cel mai important al consiliului de etică, să ajungă la el plângeri din partea pacienților. Pacienții trebuie să adreseze plângeri ori de câte ori li se întâmplă, li se sugerează ceva care nu este etic în spital și ar putea afla astfel de lucruri despre medici sau personal medical sau condițiile de îngrijire dintr-un spital. Rolul consiliului de etică este acela de a îmbunătăți lucrurile, de a face ca aceste situații să fie analizate și să fie prevenite, să nu se mai întâmple", a explicat Petre.

În opinia sa, consiliile de etică ar putea fi implementate și la nivelul serviciile de Ambulanță — SMURD. "Registrul electronic al asociațiilor de pacienți să fie cu totul altfel decât ceea ce a fost anul trecut, când practic a generat probleme în implementarea Ordinului 145. Noi considerăm că registrul trebuie să fie unul online, actualizabil, administrat de Departamentul de integritate, dar în care asociațiile de pacienți să dobândească un cont cu user și parolă, să își poată actualiza permanent informațiile pe care să le valideze administratorul registrului și să fie publice în permanență. Este nevoie de un registru în care să ne găsim cu toții și să fie cumva oficial și validat de Ministerul Sănătății", a susținut directorul UNOPA, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, spitalele trebuie obligate să publice pe site-ul propriu demersul de selecție a membrilor din consiliul etic. "Ordinul trebuie să prevadă clar cum și cine organizează consiliul de etică, astfel încât el să fie funcțional și să răspundă rolului și locului lui într-o unitate medicală. Ordinul de anul trecut și cel de anul acesta prevăd clar cum ar trebui să se desfășoare procedura în spital ca să fie desemnați membrii consiliului de etică. Acolo unde nu se respectă, este rolul și locul fiecăruia să conteste și să se adreseze autorităților care au drept de a lua măsuri în această situație. Sunt spitale unde am văzut clar că s-a respectat procedura. Unii manageri nu dau foarte mare importanță consiliului etic, li se pare o birocrație și o povară în plus care oricum nu îi salvează pe ei, nu le acordă lor finanțare, nu le rezolvă problemele prioritare cu care ei se luptă zi de zi privitor la îngrijirea bolnavilor", a mai precizat Iulian Petre.

Secretarul de stat Monica Althamer a spus că Ministerul Sănătății va prelua propunerile organizațiilor de pacienți care sunt de natură să îmbunătățească documentul. Ea și-a exprimat speranța ca, odată înființate, consiliile respective să primească feedback, să rezolve acele situații care țin de etică și să ajute cât mai mulți pacienți.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...
Ultima oră
Pe aceeași temă