Pacient mort, după o transfuzie greșită făcută la Spitalul Pantelimon din Capitală. Asistenta care a efectuat procedura a fost suspendată. Primele concluzii ale anchetei dispuse de Ministerul Sănătății

de Elena Marinescu, Gabriel Mihai , 20 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 20:58, 20 aprilie 2017
Foto: Arhivă

Un pacient a decedat din cauza unei transfuzii greșite, la Spitalul Pantelimon din București. Potrivit primelor cercetări, cadrele medicale ale spitalului ar fi greșit grupa de sânge.

UPDATE: La cererea ministrului Sănătății, Florian Bodog, o echipă de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București - Serviciul de Control în Sănătate Publică și un reprezentant al Institutului Național de Hematologie Transfuzională au efectuat la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Pantelimon” Bucureștio acțiune de verificare în perioada 17- 18.04.2017 . Conform unui raport de control preliminar, întocmit de către inspectorii sanitari, din neglijența unui cadru medical, pacientul a primit o unitate de masă eritrocitară, fără a avea recomandare de la medicul curant pentru administrarea acesteia, masa eritrocitară fiind destinată unui alt pacient, care se afla în aceeași rezervă.

Ca urmare, în conformitate cu competențele lor și cu legislația în vigoare, inspectorii sanitari au aplicat o sancțiune contravențională asistentei în culpă, în valoare de 1.000 lei. De asemenea, contractul individual de muncă al asistentei medicale a fost suspendat până la finalizarea cercetării disciplinare.

Mai mult, inspectorii sanitari au înaintat conducerii unității sanitare următoarele recomandări:

- respectarea  prevederilor  ord. MS 1224/2006  și a ord.  MS 1228/2006.                                                    

- instruirea personalului cu atribuții în indicarea și aplicarea terapiei transfuzionale.                                                     

- actualizarea deciziilor de înființare a comisiei de hemovigilență și de nominalizare a coordonatorului UTS.                                                      

- achiziționarea de carduri/cartele pentru efectuarea ultimului control pretransfuzional la patul bolnavului.                                                     

- respectarea protocoalelor de primire, livrare și administrare produse sanguine.

În perioada următoare raportul va fi completat și cu punctul de  vedere al reprezentantului  Institutului Național de Hematologie Transfuzională, se menţionează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii. 

UPDATE: Purtătoarea de cuvânt a Spitalului „Sfântul Pantelimon”, Florina Mitoiu, a precizat că asistenta care a făcut transfuzia greșită a fost suspendată din funcție. Aceasta a realizat greșeala pe care a făcut-o în timpul transfuziei, când starea pacientului s-a deteriorat, a oprit transfuzia și a început manevrele de resuscitare.

„Nu pacientul care a primit sângele avea nevoie de acest sânge. Era sânge total incompatibil. S-a stopat, a fost resuscitat, stabilizat, iar a doua zi a fost dus la Floreasca unde s-a şi produs decesul, în zilele următoare. Noi ştim că (asistenta n.red) a administrat sângele altui pacient decât avea nevoie. Restul personalului a respectat procedurile. Un pacient care urmează să primească sânge trebuie identificat. Dacă nu a fost întrebat dacă tu eşti x, născut atunci, de aici lucrurile pot degenera”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Spitalului.


Pacientul, un bărbat în vârstă de 66 de ani, venea de mai mult timp la Spitalul Pantelimon din București. El suferea de mai multe afecțiuni, printre care și ciroză, iar din primele informații, asistenta nu ar fi verificat grupa de sânge a pacientului și i-ar fi făcut o transfuzie greșită.

Vineri seară, pacientului i s-a făcut rău și a fost transferal la Spitalul Floreasca, unde a murit.

Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control la Spitalul „Sfântul Pantelimon” și conducerea spitalului a demarat o anchetă internă. Dacă se va stabili că a fost vina asistentei, aceasta riscă să i se desfacă contractul de muncă.


Anul trecut, la 26 iulie, un caz asemănător s-a înregistrat la Spitalul CF 2. La acel moment, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis un dosar penal in rem, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, cu privire la incidentul de la Spitalul Clinic CF2 din București, când unei paciente i s-a efectuat o transfuzie de sânge greșită.

Ulterior, pacienta de 39 de ani a fost transferată la Spitalul Universitar.

Cu câteva zile mai înainte, tot în iulie 2016, o femeie de 68 de ani a murit, la Spitalul de Arsuri din București, după ce grupa de sânge i-a fost determinată incorect, astfel că i s-a administrat o transfuzie cu sânge greșită. Imediat după aceea, unitatea de transfuzii de la Spitalul de Arşi a fost suspendată, întrucât funcţiona fără autorizare.

Comentarii

 • No comment!

  21 aprilie 2017 9:28
 • Diana Iorgu

  21 aprilie 2017 6:46

  Ne meritam soarta! Daca ajunge sa faca scoala post-liceala sanitara orice analfabet fara bacalaureat...Oare nu se intreaba nimeni...cum pot fi primite pentru astfel de meserie persoanele care nu sunt capabile sa obtina un minum nota 6 la bacalaureat? Daca nu a fost in stare sa identifice o grupa sangvina, oare cum ar putea doza ceea ce trebuie pus intr-o seringa? RUSINE!!!! Am ajuns sa murim cu zile din cauza unui sistem care accepta in astfel de meserii numai relatii, cunostinte, nepotisme...

  raspunde comentariului
 • USA

  20 aprilie 2017 23:28

  Romanii mei...plecati din tara aia de tz igani

  raspunde comentariului
 • USA

  20 aprilie 2017 23:28

  Romanii mei...plecati din tara aia de tz igani

  raspunde comentariului
 • r adu

  20 aprilie 2017 20:56

  Dacă se poate întâmpla așa cu o transfuzie ........... ce se poate întâmpla cu restul medicației efectuate în spital ??? La ce să te gândești??? Apoi.. VINĂ are și cine trebuia să facă și să aplice protocoalele și instruirea personalului, cine trebuia să facă achizițiile de echipamente și materiale, dar și acțiunile de înființare a diferitelor structuri medicale în spital !!!

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design