OMS lansează un ghid pentru controlul populaţiilor de ţânţari care pot transmite virusul Zika

de Carla Popa , 08 martie 2016 - stire actualizata la ora 17:54, 08 martie 2016
OMS lansează un ghid pentru controlul populaţiilor de ţânţari care pot transmite virusul Zika

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat marţi un ghid provizoriu cu măsuri referitoare la folosirea insecticidelor împotriva ţânţarului ''Aedes aegypti'', principalul agent de contaminare cu virusul Zika, astfel încât aceste insecte să nu devină rezistente la produsele chimice contra lor, informează EFE, citată de Agerpres

Se recomandă utilizarea prin rotaţie a insecticidelor, care trebuie schimbate la fiecare şase luni, pentru a preveni imunizarea ţânţarilor. Totodată, OMS sugerează întrebuinţarea unor insecticide diferite, în funcţie de etapa de viaţă a insectelor, care trebuie să fie stârpite atât în stadiul de larvă, cât şi la maturitate. 

Cea de-a treia idee principală a ghidului se referă la modul de aplicare a substanţelor chimice, susţinând metoda ''în mozaic'', adică folosirea în zone învecinate a unor insecticide cu principii diferite de acţiune împotriva ţânţarilor. OMS recunoaşte că acest sistem este foarte bun în teorie, dar greu de implementat, mai ales când trebuie acţionat rapid în caz de epidemie. 

Pe lângă metodele chimice, OMS pledează şi în favoarea altor căi de combaterea a periculoaselor insecte, menţionând în acest sens curăţarea zonelor în care stagnează mari cantităţi de apă şi folosirea substanţelor de protecţie personală contra înţepăturilor de ţânţari. 

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design