25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialOficial: dependența de computer ne afectează viața

Oficial: dependența de computer ne afectează viața

Deși nu a fost declarată oficial drept o boală, imposibilitatea de a sta departe de computer ne afectează psihic și ne determină dezvoltarea socială ulterioară. Depresia este o boală care derivă din dependența de calculator.

Îi vezi pretutindeni așteptând să intre la film, așteptând culoarea verde a semaforului, stând relaxați la o cafenea: au ochii aplecați în smartphon-uri, tablete sau laptopuri. Sunt generația dependentă de Internet, care nici măcar nu mai e prima generație. Se joacă, citesc presa, caută meoldii sau – majoritatea – stau pe rețelele de socializare. A devenit o manie, o stare de fapt, un fel de a arăta cine ești și care îți este statutul, iar noile studii arată că este pur și simplu dependență.

Deconectați de la Internet, de la viață

O cercetare realizată de Intersperience, organizație internațipnală care monitorizează obiceiurile de consum, a cuprins 1.000 de oameni din Marea Britanie cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, potrivit healthnews.com. Participanții au răspuns la mai multe întrebări și li s-a cerut să se înfrâneze să mai folosească orice dispozitiv care se poate conecta la Internet pentru 24 de ore. Nu întrebările i-au surprins, ci această ultimă cerință. Pentru unii acest aspect a fost de neconceput. Alții l-au etichetat drept cel mai greu lucru care li s-a cerut și l-au asemănat cu un coșmar. Unii păreau să fi intrat într-o vrie asemănătoare cu cea care ți-o dă dependența de alcool sau de droguri. Internetul este atotputernic și atotpătrunzător, spune Paul Hudson, președintele Intersperience. “Cercetarea noastră arată că el ne determină relațiile de prietenie, viețile, obiceiurile și modul în care ne raportăm la organizația și compania din care facem parte.”

Viață virtuală

Copiii sunt mai dependenți de Internet decât cei de peste 40 de ani. Un procent insignifiant de oameni ar îmbrățișa conceptul: liber de Internet chiar și pentru numai 24 de ore. 53% dintre intervievați s-au declarat deranjați că li se refuză accesul la Internet, iar 40% au spus că se vor simți singuri dacă nu vor putea comunica cu prietenii pe rețelele de socializare.

Majoritatea copiilor şi a adolescenţilor se confruntă cu riscuri mai mari de a deveni dependenţi de Internet dacă sunt deprimaţi, ostili sau suferă de sindromul ADHD, potrivit unui studiu dat recent publicităţii, informează CNN News. Deşi dependenţa de Internet nu este recunoscută oficial ca un diagnostic medical, unul dintre simptomele acesteia este timpul mare alocat jocurilor pe calculator, care afectează capacitatea de a lua decizii în viaţa de zi cu zi, scrie Mediafax. Studiile anterioare arătau că până la 17,95% dintre adolescenţi sunt dependenţi de Internet, numărul acestora fiind mai mare în ţările din Est, comparativ cu cel din cele occidentale. Potrivit unui nou studiu realizat în Taiwan, pe un eşantion de 2.293 de elevi în clasa a şaptea, simptomele dependenţei de internet includ petrecerea pe calculator a unui număr mai mare de ore decât intenţionase utilizatorul, precum şi semne de insatisfacţie în timpul activităţilor offline, cum ar fi anxietate, plictiseală, iritabilitate.

Din cercetările derulate de Centrul Medical Universitar Kaohsiung din Taiwan a rezultat că sindromul neurologic al deficitului de atenţie (ADHD) este asociat dependenţei de Internet în rândul copiilor. În ceea ce priveşte fetele, depresia şi sociofobia sunt asociate excesului de activitate în mediul online. Băieţii sunt mai mult expuşi dependenţei de Internet decât fetele, la fel şi cei care folosesc Internetul mai mult de 20 de ore pe săptămână. “Studiul indică faptul că tinerii care sunt hiperactivi sau sunt diagnosticaţi cu sindromul ADHD găsesc în Internet un refugiu perfect”, a spus Michael Gilbert, cercetător la Universitatea din California. Dependenţa de Internet a luat cea mai mare amploare în ţările din Asia. În 2008, de exemplu, un sondaj realizat în China a arătat că peste patru milioane de adolescenţi petrec mai mult de şase ore pe zi în mediul online. Michael Gilbert susţine că familiile ar trebui să încerce să integreze Internetul în viaţa domestică. “A pune computerul într-un loc foarte expus, cum este holul, poate integra Internetul în viaţa normală, nu să-l asocieze activităţilor realizate în secret”, a spus el.

Cercetătorul crede că personalul din învăţământ şi specialiştii în probleme de sănătate trebuie să ia în serios potenţialul clinic al dependenţei de Internet, care ar putea deveni una dintre problemele de sănătate publică majore ale secolului XXI.

Terapii anti-Internet

Terapiile contra dependenţei cauzate de noile tehnologii au început să se dezvolte, de la hârtia anti-wifi la vacanţele 100% offline. Cercetătorii francezi au creat o hârtie specială care blochează undele wi-fi. Compania Ahlstrom intenţionează să lanseze produsul pe piaţă în 2014. Interesul este mare, în special în şcoli, pentru a-i împiedica pe elevi şi studenţi să petreacă prea mult timp conectaţi pe telefoanele lor mobile în timpul cursurilor, afirmă purtătorul de cuvânt al acestei companii. Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos, aproape o treime dintre francezi simt nevoia de a se deconecta (de la Internet), iar tendinţe comparabile au fost sesizate şi în alte ţări. În 2006, Ipsos anunţa că 54% dintre francezi aveau sentimentul că petrec tot mai puţin timp împreună din cauza progreselor făcute de noile tehnologii. Acest procent a ajuns la 71% în 2012.

În domeniul turismului, hotelurile au abordat nişa „dezintoxicării digitale“

Lanţul hotelier Westin din Dublin propune clienţilor săi să îşi predea telefoanele inteligente şi tabletele la recepţie. Hotelul le oferă în acelaşi timp un kit pentru a planta un copac, dar şi un joc de societate. Tariful este de 175 de euro pe noapte. Alte companii au elaborat strategii diferite. Compania americană Digital Detox organizează tabere de dezintoxicare, fără Internet, în zone izolate din Statele Unite sau în ţări exotice, precum Cambodgia. Thierry Crouzet este un blogger care a renunţat, voluntar, la Internet pentru şase luni: “Există atât de multe locuri care sunt liniştite. Nu aveţi nevoie să faceţi rezervări la un tur operator pentru a ajunge la Polul Nord”. Acest jurnalist în vârstă de 49 de ani a scris o carte despre experienţa sa, intitulată “J’ai débranché” (“M-am deconectat”), după ce a suferit o “cădere (burnout) digitală”, din cauza nopţilor pierdute verificându-şi e-mail-urile, blogul şi contul pe Twitter. Curele de dezintoxicare de Internet încep să înflorească şi în Statele Unite, de exemplu prin reSTART, considerat primul program de internări în clinici anti-Internet din Statele Unite. Potrivit site-ului său, majoritatea cazurilor tratate sunt persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 28 ani, care întâmpină dificultăţi în finalizarea studiilor lor din cauza utilizării intensive a Internetului. Alţi pacienţi nu reuşesc să menţină relaţii sociale normale în viaţa reală din acelaşi motiv.  

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă