13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialAtenție! Obezitatea poate apărea și dacă săriți peste micul dejun

Atenție! Obezitatea poate apărea și dacă săriți peste micul dejun

Jumătate dintre românii care se confruntă cu greutate exagerată obişnuiesc să sară peste micul dejun, din cauza lipsei de timp și a programului de muncă încărcat, este concluzia alarmantă a unui nou studiu privind factorii care determină acumularea kilogramelor în plus.

Cercetarea relevă că dacă, din diverse motive, 35% din cei care se confruntă cu obezitatea iau masa de două ori pe zi, 1 din 10 nu ia mai mult de o masă pe zi. Cel mai frecvent, micul dejun iese din calcul, 56% din oameni sărind peste micul dejun. „Alimentația neregulată, manifestată fie prin omiterea uneia dintre mesele principale ale zilei, fie prin oscilații semnificative ale orelor la care iau masa, duce la tulburări metabolice semnificative. Programul haotic facilitează încetinirea metabolismului și, deci, la acumularea de kilograme în plus“, atenționează specialistul în nutriţie Ipokratis Papadimitrakos (foto).

Patiseria și dulciurile, principalele tentații

47% din persoanele cu greutate excesivă recunosc că nu pot renunța la dulciuri sau la patiserie, în timp ce 25% consumă mâncarea nesănătoasă de tip fast-food, arată studiul efectuat de către www.topforma.ro, o platformă online de nutriţie personalizată, pe baza informațiilor oferite de 5.000 dintre utilizatorii cu vârsta medie de  41 de ani. Pe de altă parte, doar 15% din aceștia consumă mâncare gătită în mult ulei și doar 13% mănâncă junk food.

Alimentația neregulată nu este privită ca fiind un lucru anormal pentru persoanele cu obezitate. Chiar dacă sunt conștienți că obezitatea este o problemă, 72% din persoanele care au participat la studiu își evaluează starea de sănătate ca fiind „bună“, 13% descriind-o drept „minunată“. Mai mult, aceștia consideră că e normal să sară peste micul dejun sau peste prânz, pe motiv că nu au timp sau uită să mănânce.

69% mănâncă în exces

Chiar dacă știu că este foarte important ca mâncarea pe care o consumă să fie sănătoasă și fără calorii, cei mai mulți dintre români fac excese. 69% din persoanele care suferă de obezitate mănâncă mai mult decât cantitatea optimă de mâncare pe care o recomandă specialistul la fiecare masă. „Într-adevăr, este foarte important ce mâncăm. Trebuie să încercăm să mâncăm cât mai sănătos și variat în același timp. Cu toate acestea, este cel puțin la fel de important ca mesele noastre să fie constante, să nu existe fluctuații considerabile de la o zi la alta. Metabolismul nostru are nevoie de regularitate, astfel încât să funcționeze eficient. De rapiditatea cu care funcționează metabolismul nostru depind fluctuațiile greutății“, explică specialistul. 

Obiceiurile alimentare ale românilor

În general, mâncarea săracului în România este definită prin pâine, cartofi și carne albă. Din punct de vedere al alimentelor ingerate, caloriile consumate zilnic au scăzut de la 2.413 în 2014, la 2.401 în 2015, unde 74% sunt de origine vegetală. Cerealele și produsele din acestea asigură aproape jumătate din numărul de calorii.

În schimb, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, consumul de carne și preparate din carne este relativ scăzut comparativ cu standardele din țările dezvoltate. Astfel, carnea și preparatele din carne dețin o pondere de 12% din totalul caloriilor consumate, iar produsele lactate — 11%. Pâinea reprezintă unul dintre alimentele de bază pentru toate categoriile de gospodării din România. Consumul mediu lunar este de 8,3 kilograme de persoană.

O persoană cheltuiește, în medie, 2,7 euro pe lună pentru 1,1 kilograme de carne de pasăre. Pentru carne de porc tot aceeași sumă, dar pentru numai 700 grame. Carnea de bovine este oarecum un lux la români, fiind alocat sub un euro, respectiv 90 de cenți pentru 200 de grame. Consumul de pește este, de asemenea, unul scăzut, banii alocați lunar reprezentând însă echivalentul a 1,7 euro pentru 600 de grame.

Cartofii se consumă în aproape toate gospodăriile din România, iar lunar consumul este de circa 3 kg. Trebuie luat în considerare faptul că datele sunt de fapt pe o medie pe ansamblul tuturor gospodăriilor, fiind persoane care consumă mai mult, iar altele mai puțin. Consumul de fructe este foarte scăzut, o persoană consumând în medie 3,6 kg lunar. Grăsimile completează masa românilor, fiind un consum mediu lunar de persoană de circa 1 kg, reprezentând unt, margarină sau uleiuri vegetale. 

EFECTE. Probleme majore peste 55 de ani

Un sondaj de opinie recent realizat la nivel național de compania de cercetare de piață ISRA Center arată că mai puțin de jumătate (44%) din românii cu vârste peste 18 ani sunt normoponderali, în timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi și 5% subponderali.

Conform sursei citate, numărul persoanelor cu o greutate normală scade dramatic după vârsta de 35 de ani. „Se observă astfel că peste vârsta de 55 de ani doar 3 din 10 români au o greutate normală, în timp ce două treimi sunt supraponderali sau obezi“, se arată în document. Din sondaj mai reiese că există o corelație evidentă între nivelul de educație și obezitate. Astfel, dacă în cadrul populației cu educație scăzută ponderea persoanelor obeze este de 21%, în rândul celor cu studii superioare procentul acestora scade până la 12%. Același studiu arată că majoritatea românilor (51%) cred că au o greutate normală, în timp ce 4 din 10 consideră că greutatea lor este mai mare decât ar trebui.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Declarațiile selecționerului Edward Iordănescu înaintea amicalului România – Columbia

Înaintea partidei amicale dintre România și Columbia, care se va disputa în această seară la Madrid, selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat că doar ridicându-şi...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă