11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialO nouă tehnologie în curs de dezvoltare: Vaccinarea fără rapeluri

O nouă tehnologie în curs de dezvoltare: Vaccinarea fără rapeluri

Injecţiile multiple pentru vaccinare ar putea rămâne doar o amintire. Cercetătorii au descoperit o nouă tehnologie care ar permite administrarea tuturor vaccinurilor din copilărie printr-o singură injecţie.

Oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate de a încapsula mai multe doze de medicamente sau vaccinuri în mici particule construite din polimeri biodegradabili, scrie revista Science.

În funcţie de structura lor, aceşti polimeri se descompun în timp, la diferite momente, eliberând conţinutul în corp. Cercetătorii spun că astfel se vor putea administra vaccinurile multiple dintr-o singură injectare şi nu va mai fi nevoie de rapeluri. Tehnologia ar putea fi, de asemenea, utilă în tratamentul diverselor boli cronice cum sunt alergiile, diabetul şi chiar cancerul la care în prezent este nevoie de injecţii multiple.

Util mai ales în țările sărace

Noua descoperire s-ar putea dovedi deosebit de valoroasă în ţările în curs de dezvoltare, unde în prezent este aproape imposibil să se aplice rapelurile, întrucât un bebeluş este, de regulă, văzut o singură dată, la un moment dat după naştere, de către un lucrător din sănătate, spune Ana Jaklenec, co-autor al acestor cercetări, de la Institutul Tehnologic din Massachusetts.

Polimerii biodegradabili folosiţi de cercetători pentru încapsularea medicamentelor sau vaccinurilor sunt deja aprobaţi pentru uzul uman. Ei au explicat că procesul constă în producerea de mici forme de silicon, oarecum similare tăviţelor pentru cuburi de gheaţă, în care este presat polimerul biodegradabil pentru a lua forma unei structuri gen cutie, de aproape 400 micrometri. Aceste cutiuţe sunt, apoi, umplute cu medicamentul sau vaccinul necesar şi lăsate la uscat. Ulterior, deasupra fiecărei micro-cutiuţe se pune un căpăcel din acelaşi polimer, iar sistemul este uşor încălzit pentru a se lipi etanş. După injectarea în organism, micro-cutiuţele rămân sigilate până la dezintegrarea polimerului, care se petrece rapid la momentul programat în structura materialului.

Câteva obstacole

După ce au realizat cu succes aceste micro-cutiuţe şi au stabilit că polimerul nu afectează substanţa medicală găzduită, cercetătorii se confruntă cu o altă provocare – cum să adapteze vaccinurile, care sunt de regulă păstrate la rece pentru a fi menţinute stabile, pentru a putea fi depozitate în corpul uman la temperaturi mult mai mari de 37 grade Celsius.

Mai sunt, de asemenea, câteva alte obstacole cum ar fi imposibilitatea de a schimba data de eliberare a substanţei deja injectate şi de a modifica vaccinurile între doze în situaţia în care s-ar ivi noi descoperiri ştiinţifice.   

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
Ultima oră
Pe aceeași temă