9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialMedicii rezidenţi, ademeniţi cu noi promisiuni

Medicii rezidenţi, ademeniţi cu noi promisiuni

Începând de anul viitor, medicii rezidenți vor beneficia de creșteri salariale semnificative și vor încasa bursele de rezidențiat, până la intrarea în vigoare a creșterilor salariale. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii pare însă neverosimil pentru reprezentanţii rezidenţilor, care solicită documente justificative.

Ministrul Florian Bodog a anunţat vineri că medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți vor încasa bursa de rezidențiat până la data de 1 martie 2018, atunci când vor beneficia de salariul de bază reglementat la nivelul anului 2022, conform prevederilor Ordonanței nr.1/2017. El a precizat faptul că creşterea veniturilor acestora va fi semnificativă, între 151% și 287%, în funcție de specialitate și anul de pregătire.

254% creştere a veniturilor şi sporuri pentru gărzi

De exemplu, un medic rezident de anul I, care în prezent are un salariu brut de 1985 lei, va avea un salariu brut de 5700 lei, creșterea fiind de 287%. Salariul unui medic rezident anul VI va ajunge la cuantumul de 7900 lei de la 3262 cât este în prezent, cu o creștere de 242%. Medicii rezidenți de anul II vor beneficia de un salariu brut de 6100 lei după ce anul acesta au beneficiat de 2361 lei/brut, iar cei de anul III vor încasa 6700 lei brut cu 254% mai mult ca în acest an.

Ministerul Sănătăţii menționează că, la salariul brut, medicii rezidenți pot obține venituri și din gărzile efectuate. Conform Ordonanței nr. 18/2009, medicii rezidenți pot fi incluși, la cerere, în linia de gardă (cu excepția liniei I de gardă)  în specialitatea în care își efectuează rezidențiatul. Tot, începând cu anul 2018, medicii rezidenți vor beneficia de norma de hrană, care înlocuiește tichetele de masă, conform legislației în vigoare, în cuantum de 2 salarii minime brute pe an, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Medicii reacţionează cu neîncredere şi ironie

Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii este pus la îndoială de majoritatea medicilor rezidenţi, care aduc în discuţie în spaţiul online alte promisiuni neonorate, precum şi o serie de probleme nerezolvate. Dr Nadejda B constată că “Asta este gargară ieftină/praf in ochi în încercarea de a calma spiritele. Noi vrem să ştim şi procentul impozitării, situaţia bonurilor, gărzile neplătite, orele suplimentare neplătite, etc. Lucrurile nu sunt atât de simple precum vor ei să ne facă să credem”. De altfel, problema impozitării veniturilor conform noii reglementări pe care o are în vedere Guvernul îi face pe medici să se teamă că măririle salariale promise vor fi nule. Vicepreşedintele Sindicatului Promedica, dr Marian Stamate, dă un verdict tranşant: “E o copilărie: puterea reală de cumpărare este în scădere continuă. În martie, bursa actuală va intra în salariu şi cam atât. Nu va fi o creştere reală, ci mai degrabă o scădere”.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...

Claudiu Târziu (AUR): „Aberant, un elev român este amendat pentru patriotism!”

Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se declară revoltat de cazul unui elev de liceu din...
Ultima oră
Pe aceeași temă