10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMedicii avertizează: Cancerul ovarian are cea mai mică rată de supravieţuire în...

Medicii avertizează: Cancerul ovarian are cea mai mică rată de supravieţuire în rândul femeilor

Medicii specialiști avertizează că dintre toate tipurile de cancer la femei, cancerul ovarian are cea mai mică rată de supravieţuire. Femeile diagnosticate cu acest tip de cancer au o rată de supraviețuire după primii cinci ani de doar 45%, comparativ cu rata de supravieţuire după cinci ani a pacientelor cu neoplasm mamar care este de 89%.

Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămane de cele mai multe ori ascunsă, deoarece nu are simptome specifice în fază incipientă. Simptomele acestui tip de cancer pot fi confundate, în multe cazuri, cu cele ale unei afecţiuni gastrointestinale sau cu cele ale sindromului premenstrual. 

”Cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian sunt durerile abdominale sau pelvine, modificările tranzitului intestinal (diaree sau constipație), modificările urinare, sângerările vaginale neobișnuite, durerile în timpul contactului sexual, pierderea în greutate, oboseala, distensia abdominală. Dacă o femeie manifestă în mod frecvent una sau mai multe dintre aceste simptome, este foarte important să ia legătura cu un medic”, recomandă dr. Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer.

Nu există o analiză specifică pentru diagnosticare

Diagnosticarea cancerului ovarian este dificilă chiar și pentru medici deoarece pentru acest tip de neoplasm nu există o analiză specifică. Diagnosticul cancerului ovarian se face prin: ecografie abdominală sau transvaginală, tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară, test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125, laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral, biopsie – prelevarea unei probe de ţesut tumoral pentru a depista existenţa celulelor canceroase.

“Deoarece simptomatologia cancerului ovarian poate fi înşelătoare, este mai bine să mergem la medic pentru a obține un diagnostic corect. Dacă afecţiunea este diagnosticată în primele stadii, când tumoarea este localizată în ovare, 90% din femei au şanse de supravieţuire mai mult de cinci ani”, subliniază dr. Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer.

Majoritatea pacientelor cu cancer ovarian sunt identificate în stadii avansate, situaţie în care boala răspunde mai greu la tratament. Pacientele cu boala în stadiile III și IV au șanse de supraviețuire de 20% și respectiv 5%, astfel încât supraviețuirea se măsoară în luni sau chiar săptămâni.

Româncele nu au acces la noile tratamente

Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai mulţi factori printre care dimensiunea tumorii, tipul tumorii sau alte caracteristici ale tumorii. De bază este intervenţia chirurgicală care se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene şi a altor organe din jur (dacă este cazul) precum trompe uterine sau uter. Chimioterapia şi radioterapia sunt, de asemenea, folosite în tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase. Ultimele cercetări au pus la dispoziţia medicilor şi terapii ţintite care pot oferi beneficii pacientelor cu cancer ovarian, dar acestea nu sunt disponibile în România.

„O dată diagosticată, o pacientă cu cancer ovarian trebuie să aibă acces la tratamentul de care are nevoie, însă din păcate, medicamentele noi apărute pentru această boală în ultimii ani, nu vor fi incluse în prima fază de actualizare a listei de medicamente gratuite şi compensate, în ciuda faptului că avem de-a face cu o boală rară. Astfel, sunt mii de paciente care nu se pot proteja de unul dintre cele mai mutilante cancere pentru o femeie”, precizează Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cancerul ovarian în cifre

În fiecare an, în întreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 238.719 cazuri noi – incidenţa fiind de 6,1 la 100.000 de locuitori – şi sunt înregistrate 151.905 decese cauzate de cancerul ovarian – mortalitatea fiind de 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori.

În România sunt raportate anual 1.850 cazuri noi de cancer ovarian – incidenţa acestei boli în ţara noastră fiind de 10,3 cazuri la 100.000 de locuitori – cu 1.020 de decese cauzate de cancerul ovarian. Neoplazia ovariană reprezintă a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.

”Cifrele din România sunt în creștere, de la an la an, din lipsa de screening și din lipsa de informare a femeilor. Totul în țara noastră este oportunist”, avertizează Cezar Irima, președintele FABC. 

Prevenția cancerul ovarian se poate realiza prin controale periodice și teste genetice. Majoritatea româncelor nu își permite însă să meargă periodic la medic sau să plătească câteva sute de euro pentru un test genetic, deoarece Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu decontează astfel de analize.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă