8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCNAS: Cresc veniturile medicilor de familie

CNAS: Cresc veniturile medicilor de familie

Asiguraţii români încă nu beneficiază de servicii medicale la standarde de calitate şi de multe ori sunt puşi pe drumuri în mod nejustificat. Totuşi, de la 1 aprilie, cel puţin teoretic,vor avea acces la mai multe investigaţii medicale.

Potrivit normelor de aplicare în anul 2017 a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, există o serie de noutăţi faţă de actul normativ similar aflat în vigoare până atunci. Purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, a declarat pentru „România liberă“ că o primă noutate este majorarea valorii minime a punctului per serviciu pentru asistența medicală primară.

Augustus Costache: Pentru asistența medicală primară, valoarea minim garantată a punctului per capita creşte de la 4,6 lei la 4,8 lei, iar valoarea minim garantată a punctului per serviciu creşte de la 2,1 lei la 2,2 lei. O creştere similară a punctului per serviciu este şi pentru asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate, precum și pentru acupunctură, unde valoarea minim garantată a punctului pe serviciu se majorează de la 2,1 la 2,2 lei. Totodată, se introduc noi servicii medicale preventive şi profilactice pentru medicina de familie. De asemenea, în medicina dentară se introduce decontarea 100% a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor şi studenţilor cu vârsta între 18 şi 26 de ani care nu realizează venituri din muncă.

RL: Medicina de familie a devenit ”cenuşăreasa” sistemului de sănătate, tot mai mult dezavantajată financiar şi profesional, prin încărcarea volumului de muncă cu atribuţii non-medicale, comparativ cu alte specialităţi, care vor beneficia şi de sporuri consistente la salariu. Totuşi, ce măsuri are în vedere CNAS pentru stimularea acestei categorii profesionale, care are un rol esenţial în prevenţie şi managementul  cazurilor de îmbolnăvire ce nu necesită internare, degrevând astfel secţiile UPU de la spitale?

Augustus Costache: Medicii de familie vor avea venituri majorate, în medie la o listă de capitaţie de 1.700 de pacienţi, cu 8%. Media pe cabinet este undeva la 130 de milioane pe lună. Din aceşti bani, medicul de familie trebuie să plătească utilităţile, salariul asistentei medicale, al contabilului şi al femeii de serviciu, plus alte cheltuieli uzuale, cum ar fi  întreţinerea cabinetului, consumabile, reţetele speciale etc. La 13.000 de lei adăugăm o mărire de 8% şi obţinem mai mult de 1.000 de lei majorarea. Depinde cum îşi gestionează banii medicul de familie respectiv.

Potrivit noilor norme de aplicare a contractului-cadru, asiguraţii români vor beneficia de analize şi tratamente suplimentare. Despre ce este vorba?

Augustus Costache: Pentru copii, pentru screening-ul sindromului dismetabolic, s-au introdus o serie de investigaţii noi, TSH şi FT4, iar investigaţia cholesterol total s-a înlocuit cu investigaţia LDL cholesterol (Low Density Cholesterol, care arată nivelul de colesterol “rău” din sânge – n.r.). De asemenea, pentru -adulţii asimptomatici cu vârsta peste 18 ani s-a introdus investigaţia LDL colesterol. -Totodată, investigațiile paraclinice feritină serică, gama GT și osteodensitometrie segmentară (DXA) vor putea fi recomandate și de medicii de familie. Pentru îngrijirile medicale la domiciliu, tariful maximal decontat pe ziua de îngrijire creşte cu 5 lei. Pentru medicamentele cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu se clarifică procedura pentru situaţiile în care farmaciile eliberează medicamentele în regim off-line. Totodată, se coroborează normele de aplicare a contractului-cadru cu prevederile actelor normative referitoare la renunţarea la aprobarea comisiilor de la nivelul CNAS/caselor de asigurări de sănătate pentru prescrierea unor medicamente, respectiv cele referitoare la contractele cost-volum-rezultat. Pentru mai multe tipuri de servicii medicale se clarifică ce se înţelege prin epuizarea valorii de contract, precum şi modul în care se diminu-ează valorile de contract în cazul suspendării contractului de furnizare de servicii medicale.  

Noi servicii de spitalizare

Asistenţa medicală spitalicească va avea servicii noi de spitalizare de zi:

– colita ulcerativă nespecificată

– boala pancreasului nespecificată

– bronhoscopia asociată ecografiei.

Pentru evitarea suprapunerilor de tratamente, medicii de familie vor consemna pe biletele de trimitere pentru specialități clinice/internare data și perioada pentru care a fost eliberată ultima prescripție medicală și tratamentul prescris, dacă este cazul. (CNAS)

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă