12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialImportanţa screening-ului pentru fibrilaţia atrială

Importanţa screening-ului pentru fibrilaţia atrială

Zeci de mii de accidente vasculare cerebrale înregistrate anual la nivel mondial ar putea fi prevenite cu ajutorul screening-ului pentru fibrilația atrială asimptomatică (FA) la persoanele în vârstă de peste 65 de ani și tratarea acesteia cu medicamente anticoagulante, afirmă  un grup de experți internaționali, într-o ediție recentă a jurnalului Circulation, revista Asociației Americane de Cardiologie (AHA).

Consorțiul internațional AF-SCREEN, din care face parte și România, stă la baza unei inițiative la nivel mondial pentru introducerea programelor naționale de screening pentru o afecțiune cardiacă obișnuită, fibrilație atrială (FA), care poate determina apariția unor accidente vasculare cerebrale catastrofale. 

„Accidentele vasculare cauzate de FA sunt mai mari, mai grave și cu rată mai mică de supraviețuire decât alte accidente vasculare cerebrale“, spune Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. Medicul susţine că în acest mod screening-ul pe scară largă pentru fibrilația atrială asimptomatică la persoanele în vârstă de peste 65 de ani ar putea reduce costurile accidentelor vasculare cerebrale și dizabilitatea asociată acestora, și ar ajuta la salvarea vieților.

Carta Albă solicită guvernelor din întreaga lume să introducă screening-ul pentru toate persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani. Programele ar putea fi desfășurate prin medicii de familie, farmacii sau în comunitate și ar putea fi efectuate cu controlul pulsului, un monitor de tensiune arterială sau, în mod ideal, un dispozitiv ECG portabil, cel mai bun instrument pentru oferirea rapidă a unui diagnostic FA stabil. Persoanele care se îngrijorează de bătăile inimii și riscul de accident vascular pot lua măsuri.

„Dacă ai 65 de ani sau mai mult, atunci poți consulta un medic pentru a-ți lua pulsul, sau poți verifica singur acasă dacă bate regulat ca un ceas“, spune dr. Geantă, care adaugă că, dacă pulsul este neregulat, este necesară o electrocardiogramă (ECG) pentru un diagnostic corect, urmată de un tratament medicamentos recomandat de către medicul specialist. 

Fibrilaţia atrială este cauzată de disfuncţiile în activitatea electrică a inimii, fiind cel mai frecvent tip de aritmie cardiacă ce afectează 1-2% din populaţie, cu o prevalenţă de 10% în rândul vârstnicilor.

Simptome

Cum depistați fibrilaţia atrială:

– palpitaţii

– dureri toracice (angină)

– senzaţie de sufocare, lipsă de aer

– puls neregulat 

– ameţeli (stare de confuzie) 

– senzaţie de leşin.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă