14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAvertismentul medicilor: Ianuarie, luna în care bolile cardiovasculare sunt la apogeu

Avertismentul medicilor: Ianuarie, luna în care bolile cardiovasculare sunt la apogeu

Mai mulți factori de risc fac din ianuarie  cea mai neagră lună a anului în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, care reprezintă principala problemă de sănătate în România.  

Temperaturile foarte scăzute, creşterea umidităţii aerului, dar şi un sistem imunitar slăbit pot agrava bolile de inimă. Şi totuşi, motivul pentru care decesele cauzate de acest tip de maladii înregistrează în prima lună a anului cel mai ri-dicat nivel a fost mult timp un mister pentru oamenii de ştiinţă, însă cele mai recente cercetări încep să producă explicaţii concrete. Cercetătorii de la Universitatea California de Sud din Statele Unite au descoperit că în luna ianuarie decesele provocate de infarct sunt cu o treime mai multe decât în celelalte luni.

Factori de risc şi măsuri de prevenţie

În rândul bolilor cardiovasculare, cardiopatia ischemică şi accidentele vasculare cerebrale sunt primele două cauze de îmbolnăvire şi mortalitate. Medicul cardiolog Dan Farcas a precizat pentru „România liberă” că „vârful de incidenţă al bolilor cardiovasculare este explicabil prin faptul că pacienţii sunt îmbrăcaţi gros, se mişcă mai greu, lucru care le poate crea un disconfort la mobilitate”.

Dr. Farcas atrage atenţia că în sezonul rece se agravează boala coronariană, pentru că frigul este principalul agent vasoconstrictor (îngustarea vaselor de sânge), ducând la apariţia crizelor de durere anginoasă: “De aceea, pacienţilor coronarieni de multe ori le recomandăm ca înainte de a se expune la temperaturile scăzute, înainte de a ieşi din casă să ia sublingual profilactic câte o tabletă sau un puf de spray de nitroglicerină pentru a preveni atacurile anginoase”. Specialistul mai spune că decompensarea fenomenelor de insuficienţă cardiacă apare în special la pacienţii hipertensivi, dar şi la persoanele cu tulburări de circulaţie cerebrală şi periferică, din cauza sensibilităţii crescute la la frig. 

Terapia complementară

Pe lângă măsurile terapeutice igienico-dietetice sau medicamentoase aparținând medicinii alopate, care sunt obligatorii, cu adaptare terapeutică în funcție de evoluția și gravitatea fiecărui caz în parte, ne putem folosi de specialitățile medicinii complementare: apifitoterapia, acupunctura, homeopatia. Dr. Carmen Badea, specialist în medicină complementară, a exemplificat pentru „România liberă” câteva tipuri de terapie utile pacienţilor cardiaci. “Gemoderivatele sunt tincturi hidro-glicero-alcoolice în diluție decimală, făcute din componente, țesuturi embrionare de plante (muguri, mlădițe, semințe), care au un potențial special. Astfel, la un bolnav coronarian, se pot asocia coronarodilatatoarele și extractele din muguri sau mlădițe de sânger, păducel, măslin, liliac sau radicele de porumb. Hipertensiunea arterială beneficiază de terapia adjuvantă cu aceleași produse. Astfel, se pot folosi capsule ce conțin combinații de plante cum sunt: vâsc, păducel fruct, talpa-gâștei și tarhon, ori altă combinație: frunze și flori de păducel, frunze de măslin, extract de flori de hibiscus, flori de lavandă și ulei esențial de lavandă. Se vor administra la recomandarea medicului care monitorizează întregul tratament. Alte extracte recomandate pentru simptomele din bolile cardiovasculare sunt cele din muguri sau mlădițe de scoruș, castan comestibil, fag, arin negru, sequoia, caprifoi negru” – recomandă medicul.

Un ceai eficient pentru combaterea frigului pătruns în organism ne este recomandat de către medicina tradițională chineză, după ale cărei principii au fost combinate componentele. Acesta conține: ghimbir, scorțișoară, piper, cuișoare și coajă de mandarin. Alte remedii tradiționale chineze, dar recunoscute și de medicina noastră populară, sunt cataplasmele cu semințe de muștar aplicate pe extremitățile expuse la frig sau ventuzele la nivelul toracelui posterior, paravertebral.

Pentru probleme apărute în urma expunerii la frig uscat există remedii care tratează simptome cum sunt: tahicardia însoțită de atac de panică sau dureri toracice intense. Remediul se numește Aconit și, de cele mai multe ori, o singură doză face să dispară toate simptomele. De asemenea, în cazul unei pareze faciale la frig se poate administra Causticum, alt remediu foarte frecvent folosit de medicii homeopați.

Acupunctura este o terapie frecvent folosită la bolnavii cardiaci, seriile de câte 10 ședințe aplicate în fiecare anotimp reducând riscul apariției unor evenimente cum sunt infarctul miocardic acut, accidentele vasculare cerebrale, ocluziile arteriale periferice sau trombozele venoase. Obiectivele tratamentului vizează întărirea rezistenței organismului și eliminarea factorilor patogeni, dar şi reglarea echilibrului Yin-Yang, tratamentul în funcție de condițiile locale și de constituția individuală. O metodă eficientă de aplicare a căldurii pe punctele de acupunctură este moxibustia, disciplină a medicinii tradiționale chineze care folosește moxele, niște batoane făcute dintr-o plantă numită artemisia annua (pelin chinezesc). Ele aduc aportul de căldură direct pe punctele care favorizează expulzarea frigului și încălzirea țesuturilor. 

Statistici negre

Aproximativ 60% dintre decesele înregistrate anual în ţara noastră sunt din cauza acestor boli, un procentaj net mai mare comparativ cu media de 46% a ţărilor din Comunitatea Europeană, potrivit datelor Societăţii Române de Cardiologie.

La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct, iar statisticile ne plasează pe locul trei la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina.

De asemenea, în ultimii ani, în ţara noastră a crescut îngrijorător numărul persoanelor care suferă de o afecţiune cardiovasculară gravă înaintea vârstei de 40 de ani, iar unul dintre principalii factori de risc este hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, nu există suficiente programe eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor. (Societatea Română de Cardiologie)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă