12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialHidroterapia: tratamentul modern pentru rănile care nu se vindecă

Hidroterapia: tratamentul modern pentru rănile care nu se vindecă

Rănile cronice (piciorul diabetic, ulcerul varicos, escara), care afectează peste un milion de români, duc extrem de des la amputații. O inovație medicală – pansamentul hidroactiv – scurtează mult timpul de vindecare.

Dr. Eduard Lucian Catrina, medic primar chirurg, șef de secție la Spitalul Clinic Cantacuzino din București, a explicat pentru „România liberă“ că „rănile cronice reprezintă o piatră de moară pentru cei care se ocupă cu tratamentul lor, pentru că de obicei nu reușești să obții vindecarea, să obții țesutul de granulație și epitelizarea, iar hidrote-rapia reprezintă, de fapt, un concept mai vechi, introdus de-abia acum în țara noastră. Este vorba de comprese speciale care creează un mediu umed pentru plăgile cronice și favorizează vindecarea. Însă nu pot fi folosite și nu își pot dovedi eficacitatea în absența unui tratament chirurgical, o debridare care să preceadă aplicarea acestor pansamente. Ele trebuie puse la indicația și sub stricta supraveghere a unui medic specialist care se ocupă de tratamentul acestor plăgi cronice“.

Piciorul diabetic, ulcerul varicos și escarele sunt cele mai frecvente tipuri de răni cronice, afectând peste un milion de români. Acestea presupun deseori dureri persistente, risc constant de infecții, limitarea activităților zilnice, vizite interminabile la medicul specialist și costuri ridicate. De cele mai multe ori, tratamentele tradiționale nu dau rezultate, rănile rămânând expuse la riscul de suprainfectare. În ultimii ani, însă, metodele de tratament au evoluat simțitor. Rănile sunt acum vindecate fără intervenții chirurgicale, cu ajutorul pansamentelor moderne, hidroactive.

Ce sunt rănile?

Rana reprezintă o discontinuitate la nivelul pielii, o lipsă de țesut. O rană ușoară, precum o tăietură, o julitură sau o arsură, se vindecă de obicei într-un interval de 2-4 săptămâni. Acest lucru este valabil pentru majoritatea rănilor, datorită capacității de regenerare a țesuturilor. Acestea sunt răni acute.

Rănile care nu se vindecă timp de șase săptămâni sunt considerate cronice. Rănile cronice au o varietate de cauze, inclusiv probleme circulatorii, diabet sau infecții. Printre cei mai întâlniți factori ce pot duce la o vindecare greoaie sau întârziată a rănii se numără: diabetul, bolile cardiace, circulația sangvină deficitară (venoasă sau arterială), imobilizarea prelungită, infecțiile, fumatul, vârsta înaintată etc.

Cele mai frecvente tipuri de răni cronice

Rănile pe piciorul diabetic. Aproximativ 15% din pacienții diabetici dezvoltă ulcerații în timpul vieții și, odată apărută, această leziune crește de opt ori ris-cul de amputație a picio-ru-lui. Din numărul total al amputațiilor de gambă non-traumatice, 85% sunt cauzate de un ulcer diabetic.

Ulcerul varicos este cel mai frecvent tip de ulcer de piele, reprezentând 73-75% din ulcerele de gambă. Ulcerul varicos este expresia deze-chi-librelor metabolice de la nivelul pielii și al țesutului subcutanat pe fondul insuficienței venoase cronice. Acest tip de rană deschisă, care are vindecare întârziată, afectează în general persoanele în vârstă (1-3% din persoanele cu vârsta de peste 65 de ani) și este mai frecvent la femei (80% din pacienți sunt femei).

Escara apare din cauza presiunii exercitate asupra diferitelor părți ale corpului la persoanele imobilizate la pat sau în cărucior și reprezintă cauza decesului a 7-8% din totalul pacienților cu paralizie totală a membrelor inferioare. Escara reprezintă o leziune a pielii care apare atunci când țesuturile moi sunt comprimate între o proeminență osoasă și un plan dur extern, pentru o perioadă îndelungată. Planul extern poate fi salteaua, scaunul cu rotile sau chiar alte părți ale corpului. Comprimarea țesuturilor moi (piele sau mușchi) pentru mai mult timp întrerupe circulația sângelui, țesutul degradându-se astfel constant. Și această afecțiune este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă, două treimi din cazuri înregistrându-se la pacienții de peste 70 de ani. Dintre persoanele tinere care suferă de escară, majoritatea sunt bărbați cu vârsta de 30 de ani, probabil din cauza faptului că aceștia sunt mai predispuși să sufere traumatisme vertebro-medulare.

Deși cauzele apariției acestora sunt diverse și necesită tratamente generale dife-rite (medicamentație speci-fică afecțiunii de bază), tratamentul local respectă aceleași principii, evoluția rănilor fiind, de asemenea, similară.

Pansamentele hidroactive necesită un timp de vindecare semnificativ redus

Metoda pe bază de pansamente hidroactive este singura care sporește substanțial confortul pacientului. Acțiunea acestora se bazează pe crearea unui mediu echilibrat, favorabil regenerării țesutului și închiderii rănii. Mai mult, acestea nu conțin substanțe medicamentoase și nu provoacă alergii, acțiunea lor bazându-se pe principii fizice, proprii structurii și materialului component. Odată aplicate pe rană, acestea mențin un mediu umed echilibrat, favorabil procesului de vindecare. Mai mult, pansamentele hidroactive mențin un Ph optim, care favorizează regenerarea țesutului. Astfel, o rană tratată fără succes ani de zile prin metodele tradiționale se poate vindeca în 3-4 luni cu ajutorul pansamentelor hidroactive.    

O rană tratată fără succes ani de zile prin metodele tradiționale se poate vindeca în 3-4 luni cu ajutorul pansamentelor hidroactive.

2-4 săptămâni este intervalul de timp în care se vindecă de obicei o rană ușoară, precum o tăietură, o julitură sau o arsură.

Tratament

Etapele de vindecare ale unei răni:

1. Faza de curățare – în prima fază, rana este de cele mai multe ori încărcată cu microbi și resturi celulare. Rana poate sângera, poate secreta puroi și poate fi dureroasă;

2. Faza de regenerare – în această etapă, țesuturile se regenerează printr-un proces complex numit granulație;

3. Faza de cicatrizare – în acest stadiu, rana își micșorează dimensiunea, apare piele nouă; acum este important ca tratamentul să protejeze țesutul nou-format.

Cu toate acestea, metodele tradiționale de tratament (care utilizează apă oxigenată sau cloramină pentru curățarea rănii și preparate pe bază de nitrat de argint, acid boric, hidrocortizon pentru tratamentul efectiv) necesită un timp îndelungat pentru vindecare. În cazuri extreme, rănile nu se vindecă nici în ani de zile.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă