15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFederaţia Solidaritatea Sanitară respinge anexa privind salarizarea angajaţilor din Sănătate

Federaţia Solidaritatea Sanitară respinge anexa privind salarizarea angajaţilor din Sănătate

Federaţia Solidaritatea Sanitară respinge categoric anexa privind salarizarea angajaţilor din Sănătate din proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea unitară şi anunţă iniţierea procedurilor pentru declanşarea protestelor. 

“Luând act de conţinutul proiectului de OUG privind salarizarea unitară, care prevede în Anexa nr. III scăderi ale salariilor din grilă, pentru angajaţii din Sănătate, şi cu circa 60% pentru anumite categorii, constatăm faptul că Ministerul Muncii intenţionează să-şi încalce angajamentele luate faţă de noi. În aceste condiţii, Comitetul Director al Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ a iniţiat procedura declanşării manifestaţiilor de protest ce pot merge până la greva generală, solicitând respectarea angajamentelor asumate în regim de urgenţă”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, citat de Agerpres

În opinia sindicaliştilor, acest proiect de lege este “o dovadă de neprofesionalism”, determinată în special de absenţa consultării cu experţii federaţiei în salarizare. “Având în vedere numeroasele anomalii pe care le conţine acest proiect de lege, considerăm că el este o dovadă de neprofesionalism, determinată în special de absenţa consultării experţilor noştri în salarizare. Două din numeroasele exemple în acest sens sunt relevante: medici din spitalele publice salarizaţi sub nivelul medicilor veterinari şi scăderea salariilor din grila asistentelor medicale, în medie, cu circa 50%”, spun aceştia. 

Potrivit acestora, chiar dacă partea introductivă a actului normativ preia câteva dintre solicitările lor, având şanse să rezolve unele probleme, acestea au o pondere prea mică raportat la ansamblul impactului estimat în cazul Anexei nr. III (Familia ocupaţională de funcţii bugetare “Sănătate şi asistenţă socială’). Suplimentar, există numeroase contradicţii între corpul legii şi anexele acesteia. 

“Cumularea acestor erori şi inadvertenţe cu faptul că proiectul de lege este sub nivelul Legii nr. 284/2010 în privinţa ierarhizării salariilor ne determină să-l respingem în întregime. Ţinând cont de gradul de nemulţumire al salariaţilor cumulat cu posibilitatea implicării în acţiunile de protest a organizaţiilor sindicale reprezentative, considerăm că adoptarea actului normativ în forma actuală ne obligă la declanşarea protestelor pentru apărarea intereselor salariaţilor, culminând cu greva generală”, se mai spune în comunicatul federaţiei. 

Reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social vor discuta marţi, într-o şedinţă la Ministerul Muncii, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social este format din reprezentanţi ai Executivului, confederaţiilor patronale şi sindicale. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, documentul urmăreşte eliminarea suprapunerilor salariale datorate creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr. 284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, în cadrul aceleiaşi instituţii, eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajaţii care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), stabilirea şi calcularea salariilor în baza unui singur act normativ, eliminându-se vidul legislativ, mai ales pentru personalul nou-încadrat etc. 

Astfel, raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei, pentru funcţii cu studii medii şi generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru funcţia cu cea mai mare responsabilitate în stat. Salariile de bază pentru fiecare funcţie vor fi stabilite, în raport de studii, grade/trepte profesionale şi gradaţii. Promovarea în grade/trepte profesionale se va face de regulă pe un post vacant, din 3 în 3 ani, sau conform unor reglementări din statutele proprii. 

De asemenea, în nota de fundamentare se precizează că avansarea în gradaţii se va face din 5 în 5 ani, cu excepţia primei gradaţii care se va acorda după 3 ani. Efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanţă de urgenţă va fi de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net va fi de 1,503 miliarde de lei. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă