4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialEpidemia de rujeolă continuă să facă ravagii în România: Șase oameni au...

Epidemia de rujeolă continuă să facă ravagii în România: Șase oameni au murit din cauza bolii

Aproape o mie de cazuri de rujeolă s-au înregistrat până în prezent în România, într-una dintre cele mai grave epidemii din ultimii ani. Ministerul Sănătăţii anunţă că, până vineri, 28 octombrie, au fost confirmate 935 cazuri de rujeolă, cu 149 de cazuri mai mult față de ultima raportare. De asemenea, în acest moment sunt raportate 6 decese prin rujeolă.

Potrivit datelor MS, peste jumătate dintre cazuri se înregistrează în judeţele Arad, Mureş şi Bistriţa. 

Lista cazurilor de rujeolă în 30 de județe:

1. ARAD – 223

2. MUREȘ – 190

3. BISTRIȚA – 128

4. TIMIȘ – 91

5. CLUJ – 90

6. CARAȘ – SEVERIN – 39

7. BRAȘOV – 37

8. SUCEAVA – 34

9. HUNEDOARA – 18

10. DOLJ – 15

11. BIHOR – 13

12. SĂLAJ – 11

13. HARGHITA – 6

14. ALBA – 6

15. IAȘI – 5

16. OLT – 4

17. SIBIU – 3

18. BUCUREȘTI – 3

19. BACĂU – 3

20. CONSTANȚA – 3

21. DÂMBOVIȚA – 2

22. NEAMȚ – 2

23. BRĂILA – 2

24. GIURGIU – 1

25. MEHEDINȚI – 1

26. VASLUI – 1

27. BOTOȘANI – 1

28. BUZĂU – 1

29. PRAHOVA – 1

30. VÂLCEA – 1

Specialiştii spun că majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunitățile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acțiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinați/nevaccinți. Până la această dată au fost recuperați la vaccinare 3.049 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

Ministerul Sănătății lansează din nou un apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor și de a se adresa medicilor de familie pentru imunizare, menţionând că, la ora actuală, există suficiente doze de vaccin.

Majoritatea deceselor, în judetul Arad 

Alte două persoane din Arad, o tânără de 27 de ani şi o fetiţă de un an, au murit, în ultimele zile, ca urmare a complicaţiilor apărute din cauza rujeolei, numărul morţilor din această cauză ajungâng la cinci în acest an, în judeţul Arad, potrivit Mediafax.

Femeia în vârstă de 27 de ani era din municipiul Arad şi a murit ca urmare a complicaţiilor apărute, în timp ce era internată în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, unde, conform Direcţiei de Sănătate Publică Arad, se transferase la cerere. Conform unor surse, femeia era seropozitivă.

Fetiţa în vârstă de un an era din localitatea Caporal Alexa, fusese vaccinată împotriva rujeolei în urmă cu doar două săptămâni, dar după ce fusese infectată cu boala. Copilul avea însă şi o serie de alte complicaţii, printre care insuficienţă multiplă de organe şi o distrofie musculară ca urma a malnutriţiei, la vârsta de un an cântărind doar 6 kilograme.

Alţi trei copii, un băieţel de 8 luni din localitatea Milova, o fetiţă de 9 luni din oraşul Curtici şi un băiat de 15 ani din Covăsânţ, au murit acest an ca urmare a complicaţiilor cauzate de rujeolă.

Cele mai alarmante semne ale bolii

Rujeola, sau pojarul (cum este cunoscut în limbaj popular) este o boală eruptivă contagioasă care afectează mai ales copiii, fiind provocată de un virus din genul Paramixovirusurilor. Evoluţia rujeolei la majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de această boală nu prezintă, în general, niciun pericol pentru viaţă şi se încheie cu vindecarea definitivă a acestora. Cu toate acestea, în unele cazuri, rujeola se poate dezvolta în forme mult mai agresive, poate provoca complicaţii destul de grave şi chiar conduce la moartea bolnavului.

Virusul se transmite în mod direct în cursul tusei sau strănutului unui subiect bolnav de rujeolă ( intra în orga­nism pe căile respiratorii sau prin ochi, conjunctivă). Boală este contagioasă în timpul perioadei de incubaţie (aproximativ 10 zile) cat si în timpul perioadei manifestarea (durată de 4 zile). Rujeolă nu survine decât în mod excepţional a doua oară, infecţia cu virus conferind o imunitate durabilă şi permanentă faţă de această boală.

Rujeola se declanşează brusc prin febră ridicată, inflamaţie a mucoasei foselor nazale (rinita) şi inflamaţia conjunctivei (conjunctivită) cu scur­gere (catar oculonazal) şi tuse. Faţa este buhăită, interiorul gurii este sediul unei erupţii mucoase (exantem) carac­teristic bolii şi denumit semnul lui Koplik (apariţia de puncte albicioase pe faţa internă a obrajilor). Acestor semne le urmează o erupţie cutanată de macule roşii, care debutează pe faţă şi se întinde rapid la întregul corp. Maculele pot conflua în mari plăci roşii. Febra şi erupţia regresează în mai puţin de o săptămână, dar tuşea poate persista una până la două săptămâni.

Complicaţiile frecvente ale rujeolei sunt suprainfecţiile respiratorii: rinita purulentă, laringita, faringita, otita sau bronşita. La bolnavii cu sistem imunitar slăbit poate surveni o pneumonie interstiţială – ori bronşită capilară – cu prognostic foarte sever. Rar mai sunt posibile şi complicaţii neurologice (encefalită). În cazul unei femei gravide, rujeola poate provoca un avort în primul trimestru de sarcină, o naştere prematură în trimestru al doilea şi al treilea de sarcină şi constituie pe toată durata sarcinii un risc de malformaţii pentru făt.

Tratamentului constă în medicamente pentru scăderea febrei, pentru combaterea tusei şi dezinfecţia căilor respiratorii şi a ochilor (antiseptice şi antibiotice). Prevenirea rujeolei constă în vaccinare (contraindicată în perioada de sarcină sau la per­soanele care sunt imunodeprimate). Vaccinul este în gene­ral injectat în asociere cu cele ale rubeolei şi oreionului (vaccin R.O.R.) şi este administrat după vârsta de un an, mai devreme chiar atunci când copilul trăieşte într-o colectivitate.

Datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că rujeola este una dintre principalele cauze ale mortalităţii la copii cu vârste de până la 5 ani din toată lumea.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă