Tragedia „cobailor“ din Rennes

de Gabriela Anghel , 17 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 20:14, 17 ianuarie 2016
Tragedia „cobailor“ din Rennes

Ministerul francez al Sănătăţii anunţa vineri, printr-un comunicat de presă, despre „survenirea unui accident foarte grav în cadrul unui test clinic faza I” condus de societatea Biotrial din Rennes pentru un medicament luat pe cale orală, aflat în curs de dezvoltare „într-un laborator european”.

Dintre cele şase victime spitalizate în serviciile de neurologie a unităţii de urgenţe din Rennes, bărbaţi cu vârste între 28 şi 49 ani, una este în moarte cerebrală, patru prezintă tulburări neurologice, din care trei au leziuni ireversibile, a precizat profesorul Gilles Edan, şeful echipei medicale. Unul dintre pacienţi nu are simptome, dar este sub supraveghere. Toţi au luat medicamentul „în mod repetat” şi medicul a declarat că la pacienţi „au fost observate leziuni necrotice şi hemoragice la nivelul creierului”. În prezent, antidotul nu este cunoscut. Voluntarii la acest test au început să ia medicamentul pe 7 ianuarie. Primele simptome au apărut pe 10 ianuarie şi laboratorul a oprit testul a doua zi. În total, 90 de persoane au primit tratamentul, în diferite doze, altele au primit un placebo. Persoanele afectate fac parte din grupul care a primit dozele cele mai ridicate.

Inspecţia generală pentru afaceri sociale (Igas) sesizată de ministerul Sănătăţii şi de Afacerile sociale pentru anchetarea accidentului survenit la Rennes şi-a început lucrările în localurile Biotrial.

Directorul general al societăţii a precizat că „sunt trei anchete în curs-  poliţia, Igas şi Agenţia naţională pentru securitatea medicamentului (ANSM).

Un exerciţiu foarte periculos

Experţi în cercetare susţin că „testul clinic este un exerciţiu foarte periculos”. Regulamentul european, care nu are încă forţa unei legi, stipulează că statele membre vor trebui să supravegheze testele clinice, până acum, asta fiind în atribuţia laboratoarelor şi prestatarilor ca Biotrial. După accidentul grav survenit la Londra în 2006 în timpul testării clinica a unui nou tratament contra leucemiei, Food and Drug Administration, autoritatea sanitară americană, a propus punerea în practică a unei „faze 0”, în timpul căreia să fie administrate micro dozele de tratament pentru măsurarea riscurilor, dar nu există nici o obligaţie morală de a fi aplicată. Cel mai bine ar fi de fapt încercarea de înlocuire a acestor teste mizând pe noile tehnologii. Viitorul este de a aprofunda datele ştiinţifice existente pentru a repera în avans efectele nedorite.

În Franţa, legea Huriet de protecţie a persoanelor fixează un cadru foarte strict. Un voluntar nu poate încasa mai mult de 4.500 euro pe an cu această activitate şi trebuie să fie înscris într-un fişier naţional. În general, voluntarii pentru astfel de teste sunt studenţi în medicină şi uneori persoane atinse de o patologie particulară.

Analgezicul fatal

Biotrial, un centru de cercetare medicală cu sediul la Rennes, agreat de ministerul Sănătăţii, efectua testul în contul  grupului farmaceutic portughez Bial. Acest laborator „privat, autorizat, specializat în realizarea de teste clinice” testa o moleculă pe voluntari sănătoşi „cu scopul evaluării siguranţei folosirii, a toleranţei, profilurilor farmaceutice ale acestei molecule”.

Testul privea un medicament inhibitor de enzime, „un analgezic ce împiedică dispariţia moleculelor apropiate de cele ale canabisului, prezente în mod natural în corpul uman”. Ministrul Sănătăţii, Marisol Touraine a precizat că tratamentul nu conţine canabis, nici extract de canabis, contrar a ceea ce a fost anunţat iniţial. El este menit să lupte contra tulburărilor stării de bine şi să acţioneze asupra sistemelor naturale care permit înlăturarea durerilor. Potrivit Breizh Info, ar fi vorba despre Bia 10-2474, un produs în curs de dezvoltare pentru tratarea diferitelor afecţiuni medicale mergând de la tulburări de anxietate la cele motorii ale maladiei Parkinson dar şi în tratamentul durerilor cronice ale sclerozei în plăci, cancerelor şi hipertensiunii. Testul era remunerat cu 1.900 euro.

Una din persoanele participante la test este în moarte cerebrală şi alte cinci sunt spitalizate la secţia de urgenţe din oraş. „Ele sunt în stare gravă, dar pronosticul lor vital nu este angajat”, arată Liberation, citând o sursă din ministerul Sănătăţii. 

Comentarii

  • O.U.G. K9/today, for you

    17 ianuarie 2016 22:28

    Asta se întâmplă pentru că zoofilele ticăloase au obținut impunerea în legislațiile "politically correct" din emisfera nordică a "drepturilor animalelor" în testarea medicamentelor de uz uman ! ...păcat că legea nu prevede și că exact zoofilele alea să fie "cobaii" de teste în cazurile ca acesta... În timp ce și-o trag duios cu câinii lor iubiți, bine-nțeles...

    raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design